Ugrás a tartalomra
beszámoló Hazai Fotó galéria
2020. szeptember 10. 10:00
Budapest

Nyilvánosság és gyermekvédelem műhely

Olyan médiára van szükségünk, amely segít az embereknek, különösen a fiataloknak, hogy megkülönböztessék a jót a gonosztól, megalapozott ítéleteket alkossanak a tények világos és elfogulatlan bemutatása alapján, és megértsék az igazságosság, a társadalmi együttműködés és tisztelet fontosságát közös otthonunk érdekében. (Ferenc pápa üzenete a Katolikus Sajtószövetség tagjainak 2020.06.30.)

2020. szeptember 10-én műhelymunkát hirdettünk a szerzetesi iroda Média műhelyének tagjai számára, hogy közösen gondolkodjunk a nyilvánosság és az emberi méltóság témájának találkozási pontjairól. Célunk az volt, hogy szakmai körben fogalmazzuk meg tapasztalatainkat és kérdéseinket a gyermekek és sérülékeny felnőttek védelmének témájában.

Az egész napos műhelyen délelőtt Rudan Mária, az iroda Emberi méltóság projektjének koordinátoraként rövid bevezető gondolatokat osztott meg a gyermekek bántalmazásának problematikájával, és a katolikus egyház kiengesztelődésért és megelőzésért tett lépéseivel kapcsolatban. Majd Molnár-Bánffy Kata segítségével a téma kommunikációjának kihívásaira tekintettek rá a jelenlévők. Izgalmas és hasznos beszélgetést folyt arról, mely szerzetesrendek milyen tapasztalattal rendelkeznek a gyermekvédelmi ügyek kommunikációja kapcsán, és tapasztalataik hogyan hasznosíthatóak szerzetesi körben. Őszintén beszélgettünk a kihívásokról, amit a gyermekbántalmazási ügyek és a nyilvánosság kapcsolata jelent azoknak, akik különböző szerzetesrendek kommunikációjáért felelnek. Közös konklúzió volt, hogy egy hosszú út elején járunk ezen a területen, de a szerzetesrendek tapasztalatmegosztással tudják egymást segíteni a felkészülésben és a konkrét helyzetek tiszta és őszinte kommunikációjában.

Konkrét igényként fogalmazódott meg egy olyan kríziskommunikációs eljárásrend kidolgozása, ami hasznos támpont lehet kihívást jelentő helyzetekben a nyilvánosság felé fordulásban.

Délután kerekasztal beszélgetésre hívtuk a katolikus és világi sajtó munkatársait, és nagy örömünkre Gégény István (SZEMlélek), Kuzmányi István (Magyar Kurír), Stumpf András (Válasz Online) és Urfi Péter (444) elfogadta a meghívásunkat. A Süveges Gergő moderálásával zajló beszélgetésben mindkét fél – a szerzetesrendek kommunikációs munkatársai és a sajtó képviselői is – megosztották elvárásaikat egymás felé, és megfogalmazták azokat a szakmai szempontokat, amelyek őket az egyházi bántalmazási ügyek nyilvánosságra hozatalában vezetik. Ennek a találkozónak és közös gondolkodásnak a megszervezésével segíteni akartuk, hogy közelebb lépjünk egymáshoz, meghalljuk egymás szempontjait.

A résztvevők visszajelzései alapján örömmel mondhatjuk, hogy a Párbeszéd Házában megvalósult találkozás valóban a párbeszédet tudta szolgálni – szerzetesi körben és azon túl is.

Rudan Mária/MSZKI

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41