Ugrás a tartalomra
beszámoló Hazai Fotó galéria
2020. szeptember 10. 10:00 to 2020. szeptember 11. 9:45
Budapest

Nyilvánosság és gyermekvédelem műhely

Olyan médiára van szükségünk, amely segít az embereknek, különösen a fiataloknak, hogy megkülönböztessék a jót a gonosztól, megalapozott ítéleteket alkossanak a tények világos és elfogulatlan bemutatása alapján, és megértsék az igazságosság, a társadalmi együttműködés és tisztelet fontosságát közös otthonunk érdekében. (Ferenc pápa üzenete a Katolikus Sajtószövetség tagjainak 2020.06.30.)

2020. szeptember 10-én műhelymunkát hirdettünk a szerzetesi iroda Média műhelyének tagjai számára, hogy közösen gondolkodjunk a nyilvánosság és az emberi méltóság témájának találkozási pontjairól. Célunk az volt, hogy szakmai körben fogalmazzuk meg tapasztalatainkat és kérdéseinket a gyermekek és sérülékeny felnőttek védelmének témájában.

Az egész napos műhelyen délelőtt Rudan Mária, az iroda Emberi méltóság projektjének koordinátoraként rövid bevezető gondolatokat osztott meg a gyermekek bántalmazásának problematikájával, és a katolikus egyház kiengesztelődésért és megelőzésért tett lépéseivel kapcsolatban. Majd Molnár-Bánffy Kata segítségével a téma kommunikációjának kihívásaira tekintettek rá a jelenlévők. Izgalmas és hasznos beszélgetést folyt arról, mely szerzetesrendek milyen tapasztalattal rendelkeznek a gyermekvédelmi ügyek kommunikációja kapcsán, és tapasztalataik hogyan hasznosíthatóak szerzetesi körben. Őszintén beszélgettünk a kihívásokról, amit a gyermekbántalmazási ügyek és a nyilvánosság kapcsolata jelent azoknak, akik különböző szerzetesrendek kommunikációjáért felelnek. Közös konklúzió volt, hogy egy hosszú út elején járunk ezen a területen, de a szerzetesrendek tapasztalatmegosztással tudják egymást segíteni a felkészülésben és a konkrét helyzetek tiszta és őszinte kommunikációjában.

Konkrét igényként fogalmazódott meg egy olyan kríziskommunikációs eljárásrend kidolgozása, ami hasznos támpont lehet kihívást jelentő helyzetekben a nyilvánosság felé fordulásban.

Délután kerekasztal beszélgetésre hívtuk a katolikus és világi sajtó munkatársait, és nagy örömünkre Gégény István (SZEMlélek), Kuzmányi István (Magyar Kurír), Stumpf András (Válasz Online) és Urfi Péter (444) elfogadta a meghívásunkat. A Süveges Gergő moderálásával zajló beszélgetésben mindkét fél – a szerzetesrendek kommunikációs munkatársai és a sajtó képviselői is – megosztották elvárásaikat egymás felé, és megfogalmazták azokat a szakmai szempontokat, amelyek őket az egyházi bántalmazási ügyek nyilvánosságra hozatalában vezetik. Ennek a találkozónak és közös gondolkodásnak a megszervezésével segíteni akartuk, hogy közelebb lépjünk egymáshoz, meghalljuk egymás szempontjait.

A résztvevők visszajelzései alapján örömmel mondhatjuk, hogy a Párbeszéd Házában megvalósult találkozás valóban a párbeszédet tudta szolgálni – szerzetesi körben és azon túl is.

Rudan Mária/MSZKI

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41