Nyolcvan éves a Budapesti Szent Ferenc Kórház

2017. okt. 4. (szerda) 00:00
Budapest

A betegápolással foglalkozó Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció budapesti kórháza jubileumán nemcsak a múltba tekint, hanem a jövőbe is: a napokban megkezdődik új szárnyának építése. A nővérek október 4-én Beer Miklós püspökkel adtak hálát az intézmény létrejöttének 80. évfordulója alkalmából.

Budapest egyik legszebb helyén, a Széher út és a Tárogató út által közrefogott, a János-hegyre és a Hűvösvölgyre néző telken kezdték el 1935-ben építeni a Szent Ferenc Kórházat. Az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció nővérei munkabérükből, adományokból és koldulásból teremtették meg azt az alapot, melyből a kórház 1937-re felépült. Azóta is folyamatosan megújulva tudja szolgálni a gyógyítás feladatát.

Ezért a nyolcvan évért adtak hálát az intézményt fenntartó kongregáció nővérei, az itt dolgozó munkatársak és a betegek, egyben pedig azt is ünnepelték, hogy hamarosan megkezdődik a kórház új szárnyának építése és a régi teljes felújítása. Ezzel a bővítéssel 150 ágyasra bővül az intézmény, és a négyszintes épületben a kórtermek mellett itt kezdi meg működését az orvosi egyetem oktatóhelyeként a kardiovaszkuláris rehabilitációs központ. A 2018 decemberére tervezett befejezést követően teljes felújítás következik a régi épületben.

A jubileumi szentmisét Beer Miklós püspök mutatta be. Az ünnepségen részt vett M. Gerarda Farská, a kongregáció generális elöljárója. Köszöntőjében megfogalmazta: akkor lesz Istentől áldott és szakszerű a szolgálatuk, ha mind munkatársaik, mind ápoltjaik felé Isten jóságát és irgalmát közvetítik.

Beer Miklós jó ismerősként jött a Szent Ferenc Kórházba, hiszen tíz évvel ezelőtt a hetvenedik évfordulót is a közösséggel ünnepelte. „Sok személyes élménnyel élem át ezt a jubileumot” – mondta a kórház tornatermében felállított oltárnál, a kápolna ugyanis kicsinek bizonyult az ünneplésre.

Szentbeszédében a számára püspökké szentelése miatt kiemelten fontossá vált 2000-es, jubileumi szentév jelmondatát – „Jézus Krisztus ugyanaz tegnap és ma” – idézve vont párhuzamot: az ember és az emberi sors is ugyanaz tegnap és ma.

A születés öröme, a munkáért aggódás fájdalma, az otthontalanság, a háború réme, a gyengeség és betegség ma is ugyanúgy meghatározzák az ember életét, mint akkor. Ahogy akkor a hit adott bátorságot kórházat alapítani, ma is a hit kell hogy szolgálatunk forrása legyen. És ahogy akkor megtapasztaltuk a gyengeséget, és rászorultunk a másik ember segítségére, úgy ma is az a legtöbb, ami egymásnak tudunk nyújtani – mondta Beer Miklós. – Krisztus példája mutat utat számunkra. Krisztus az irgalmas szeretet és a másokért vállalt szolgálat útjára irányít. Ha Jézus arcát látjuk egymásban, akkor járunk jó úton.

Toldy-Schedel Emil, a kórház igazgatója azok szolgálatáról emlékezett meg, akik nevét nem őrizte meg a történelem, de akik nélkül ma nem ünnepelhetnék a jubileumot: „Ahogy ők beleadták magukat a munkába, belerakták örömüket a falakba, mi is egy-egy szelettel gazdagítjuk ezt a szolgálatot, és amíg itt vagyunk, élettel töltjük meg az elődök által épített falakat. Amikor nehéz időszakokat élünk meg, gondoljunk azokra, akik előttünk járva soha nem adták fel.”

A jubileum a köszönet ünnepe is volt: emléklappal, plakettel ismerték el sokak hosszú éveken át nyújtott elkötelezett szolgálatát. 

A közép-európai országokban – Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Ukrajnában és Albániában – működő Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció hivatása betegápolásra, tanító-nevelő munkára és egyházi szolgálatra szól. Magyarországon Budapesten, a Széher úti Szent Ferenc Kórházban a fiatal nővérek ápolóként, epidemiológiai szakasszisztensként és lelkigondozóként jelen vannak a gyógyító tevékenységben, valamint fenntartóként részt vesznek az intézmény működtetésében.

A kórházat a kongregáció nővérei alapították 1935-ben, az akkori elöljárónő, Kuczera Flóra anya kezdeményezésére. 1937. augusztus 19-én Angelo Rotta apostoli nuncius áldotta meg az intézményt. 1950-ben a rendet feloszlatták, a rendházat és a többi ingatlant államosították. 1996-ban önálló igazgatású egyházi tulajdonú kórház lett. A jelenleg nyolcvanágyas intézmény fekvőbeteg-ellátásában és szakrendelésein belgyógyászat és kardiológia működik.

Fotó: Merényi Zita

Forrás: Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41