Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2020. augusztus 21. 10:00 to 2020. augusztus 22. 9:45
Budapest

„Országépítő szerzetesek”

Idén Szent István király napjához kapcsolódóan ünnepelték fogadalmi jubileumukat a szociális testvérek.

A koronavírus járvány ebben az évben sokak életét és tervezett programjait átrendezte, így a szociális testvérekét is. A testvérek hagyományosan Pünkösdkor teszik le fogadalmaikat és ekkor ünneplik a fogadalmi jubileumokat is.

Idén azonban a járványhelyzet miatt Pünkösdkor csak a fogadalmat tevő testvérek és az elöljárók lehettek jelen a Társaság anyaházában, a többi testvér és rokonok, barátok az ünnepbe ekkor csak a YouTube csatorna közvetítésén keresztül kapcsolódhattak be. Ez az alkalom is ünnep lett, ami összekötötte a különböző országokban és kontinenseken élő testvéreket is. Most augusztus 21-én viszont a Pünkösdkor elmaradt személyes találkozásokra is lehetőséget biztosítottak a testvérek. Délelőtt bensőséges ünneplés keretében idézték fel a szerzetesi életre történő meghívás és a válaszadás csodáját és Isten nagy tetteit és hűségét a jubiláns testvérek életében.

Ezt követte a Remetekertvárosi Szentlélek templomban délben bemutatott szentmise és az azt követő agapé, ahol a jubilánsok mellett a Pünkösdkor fogadalmat tett testvérek rokonai, barátai is részt vehettek. A szentmise főcelebránsa Lobmayer Imre piarista atya volt. Homíliájában a Társaság bencés és szentlelkes lelkisége kapcsán beszélt a  gyengeségünkben segítségünkre siető Lélek jelenlétéről és működéséről, a Lélekről, Aki nemcsak az imában, hanem mindennapi életünk eseményeiben is segítségünkre siet.

A szerzetesi jubileum az érintettek számára a kegyelem különleges esztendeje - hallhattuk a nagy jubileum kapcsán II. János Pál pápától, de ez különleges ajándék az egész közösségnek, az egész egyháznak, sőt egész népünknek is.

A kiválasztás, meghívás egy adott családból, egy adott népből történik. Nem csupán az egyesek személyes magánügye, a szerzetes életével a saját családjáért és népéért is közbenjár, őket is szolgálja.

Szent István király ünnepe volt előző nap. Őt sokféleképpen tisztelik. Van, aki szentként, van aki országépítőként. A héten többször jelen lehettem állami kitüntetések átadásán. Augusztus 20-án a Várban, a Karmelita rendházban, főként egyháziak, papok, szerzetesek, elkötelezett keresztények kaptak kitüntetést „országépítő” munkájukért. Amikor ízlelgettem ezt a szót, rájöttem: nagyon is igaz. A földi országot leginkább Isten országának építői viszik előre. Ahogy Margit testvér fogalmaz: Mindenki állampolgári tevékenységet végez, aki Krisztust követi a mindennapokban, aki a krisztusi igazságokat előéli.

Jubiláns testvéreink hűségükkel építették a közösséget, sokféle módon mutatták meg a világnak Krisztus arcát, szépségét, jóságát, mutattak utat másoknak egy cél- és értékvesztett korban.

Ránk is igaz, amit Benedek pápa a papság évének bezárásakor a Szent Péter téri virrasztáskor mondott: fogadalmunk „egy végleges ’igen’, amely által hagyjuk, hogy Isten kézen fogjon minket. … Ez a hűség és bizalom aktusa … pontosan ellentéte annak a ’nemnek’, annak a függetlenségnek, amely nem akarja magát elkötelezni, nem akar belépni egy kapcsolatba.” Sarah bíboros szavait idézve a testvérek fogadalmuk „által áttörik a bizalmatlanság és gyanakvás burkát, amely rátelepszik a világra, és elválasztja Istentől.”

Amikor egy-egy jubileum alkalmával hálát adunk Istennek a fogadalmas életért, az örömökért és nehézségekért, a kegyelmekért, nem csak azért tesszük, mert Istent megilleti a hála és dicséret. Isten nagy tetteire való emlékezés minden egyesünket meg is erősít. A saját és a másik testvér tapasztalata segít hűségben megmaradni az Úrnál a krízisek, és nehézségek idején is.

Németh Emma testvér, elöljáró helyettes

Forrás és fotó: Szociális Testvérek Társasága

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41