Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2020. augusztus 21. 10:00
Budapest

„Országépítő szerzetesek”

Idén Szent István király napjához kapcsolódóan ünnepelték fogadalmi jubileumukat a szociális testvérek.

A koronavírus járvány ebben az évben sokak életét és tervezett programjait átrendezte, így a szociális testvérekét is. A testvérek hagyományosan Pünkösdkor teszik le fogadalmaikat és ekkor ünneplik a fogadalmi jubileumokat is.

Idén azonban a járványhelyzet miatt Pünkösdkor csak a fogadalmat tevő testvérek és az elöljárók lehettek jelen a Társaság anyaházában, a többi testvér és rokonok, barátok az ünnepbe ekkor csak a YouTube csatorna közvetítésén keresztül kapcsolódhattak be. Ez az alkalom is ünnep lett, ami összekötötte a különböző országokban és kontinenseken élő testvéreket is. Most augusztus 21-én viszont a Pünkösdkor elmaradt személyes találkozásokra is lehetőséget biztosítottak a testvérek. Délelőtt bensőséges ünneplés keretében idézték fel a szerzetesi életre történő meghívás és a válaszadás csodáját és Isten nagy tetteit és hűségét a jubiláns testvérek életében.

Ezt követte a Remetekertvárosi Szentlélek templomban délben bemutatott szentmise és az azt követő agapé, ahol a jubilánsok mellett a Pünkösdkor fogadalmat tett testvérek rokonai, barátai is részt vehettek. A szentmise főcelebránsa Lobmayer Imre piarista atya volt. Homíliájában a Társaság bencés és szentlelkes lelkisége kapcsán beszélt a  gyengeségünkben segítségünkre siető Lélek jelenlétéről és működéséről, a Lélekről, Aki nemcsak az imában, hanem mindennapi életünk eseményeiben is segítségünkre siet.

A szerzetesi jubileum az érintettek számára a kegyelem különleges esztendeje - hallhattuk a nagy jubileum kapcsán II. János Pál pápától, de ez különleges ajándék az egész közösségnek, az egész egyháznak, sőt egész népünknek is.

A kiválasztás, meghívás egy adott családból, egy adott népből történik. Nem csupán az egyesek személyes magánügye, a szerzetes életével a saját családjáért és népéért is közbenjár, őket is szolgálja.

Szent István király ünnepe volt előző nap. Őt sokféleképpen tisztelik. Van, aki szentként, van aki országépítőként. A héten többször jelen lehettem állami kitüntetések átadásán. Augusztus 20-án a Várban, a Karmelita rendházban, főként egyháziak, papok, szerzetesek, elkötelezett keresztények kaptak kitüntetést „országépítő” munkájukért. Amikor ízlelgettem ezt a szót, rájöttem: nagyon is igaz. A földi országot leginkább Isten országának építői viszik előre. Ahogy Margit testvér fogalmaz: Mindenki állampolgári tevékenységet végez, aki Krisztust követi a mindennapokban, aki a krisztusi igazságokat előéli.

Jubiláns testvéreink hűségükkel építették a közösséget, sokféle módon mutatták meg a világnak Krisztus arcát, szépségét, jóságát, mutattak utat másoknak egy cél- és értékvesztett korban.

Ránk is igaz, amit Benedek pápa a papság évének bezárásakor a Szent Péter téri virrasztáskor mondott: fogadalmunk „egy végleges ’igen’, amely által hagyjuk, hogy Isten kézen fogjon minket. … Ez a hűség és bizalom aktusa … pontosan ellentéte annak a ’nemnek’, annak a függetlenségnek, amely nem akarja magát elkötelezni, nem akar belépni egy kapcsolatba.” Sarah bíboros szavait idézve a testvérek fogadalmuk „által áttörik a bizalmatlanság és gyanakvás burkát, amely rátelepszik a világra, és elválasztja Istentől.”

Amikor egy-egy jubileum alkalmával hálát adunk Istennek a fogadalmas életért, az örömökért és nehézségekért, a kegyelmekért, nem csak azért tesszük, mert Istent megilleti a hála és dicséret. Isten nagy tetteire való emlékezés minden egyesünket meg is erősít. A saját és a másik testvér tapasztalata segít hűségben megmaradni az Úrnál a krízisek, és nehézségek idején is.

Németh Emma testvér, elöljáró helyettes

Forrás és fotó: Szociális Testvérek Társasága

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41