A pápa felavatta a „Szuper apácák” weboldalt

2020. feb. 8. (szombat) 09:30
Róma

Az emberkereskedelem elleni imavilágnapot február 8-án tartja az egyház. Ebből az alkalomból szombaton délelőtt az Apostoli Palota könyvtárában Ferenc pápa magán kihallgatás keretében találkozott a Talitha Kum és a Galileo Alapítvány képviselőivel. Az audiencián a pápa a két szervezettel együtt elindította a „Szuper apácák” (Super Nuns) weboldalt, amely pénzügyi támogatást gyűjt az emberkereskedelem áldozatainak megmentésében elkötelezett szerzetesnőknek.

Az első klikkeléssel Ferenc pápa elindította a „Szuper apácák” internetes oldalt, amely az emberkereskedelem áldozatainak támogatása mellett gondozásukért létrejött projektek finanszírozására gyűjt pénzadományokat. A kezdeményezést a Talitha Kum, a Megszentelt Élet Nemzetközi Hálózata indította az áldozatok védelmére az emberkereskedők ellen, a Galileo Alapítvány szponzorizálásával. Partnerként támogatja a projektet számos utcai művész, közöttük Stephen Power, amerikai grafitti művész (művésznevén: ESPO) és Leiji Matsumoto, japán rajzfilm alkotó. Ferenc pápa számos alkalommal rávilágított az emberkereskedelem drámájára és konkrét lépéseket kért felszámolására.

Szombaton délelőtt Gabriella Bottani nővér, a Talitha Kum szervezet nemzetközi koordinátora mutatta be a pápának a weboldalt. Stephen Power művész pedig aláírást kért Ferenc pápától az első kiadvány egy példányára. Az audiencián jelen voltak a Talitha Kum tevékenységében résztvevő szerzetesnők képviselői is. A szervezet tíz évvel ezelőtt jött létre a Rendi Főelöljárók Nemzetközi Szövetsége (UISG) kezdeményezésére. Célja, hogy a világ 70 országában elősegítse az együttműködést és az információcserét a megszentelt életet élők között, akik a rabszolgaság sebének felszámolásán dolgoznak.

Gabriella Bottani nővér, a Talitha Kum szervezet nemzetközi koordinátora a Vatikáni Rádiónak adott interjújában ismertette a „Szuper Apácák” kezdeményezés létrejöttét. John McCaffrey, a Galileo Alapítvány képviselője javaslatára született meg, aki kapcsolatban állt az Edelman amerikai kommunikációs vállalattal. A cég minden évben ingyen felajánlja munkáját szociális projektet támogatására. 2019-ben a Talitha Kum segítését választotta, a szervezet létrejötte tizedik évfordulója alkalmából. Az Edelman céggel megkezdett párbeszéd eredményeként adtak életet a „Szuper Apácák” weboldalnak. Az első kihívást az jelentette számukra, hogy miként mondják el a Talitha Kum szervezet történetét anélkül, hogy veszélybe sodornák a szerzetesnők és az áldozatok identitását.

Az Edelman vállalat javasolta, hogy vonjanak be művészeket a projektbe: az első egy grafitti művész volt az USA-ból. Először aggodalommal fordultak az ismeretlen művészeti világ felé, aztán a szerzetesnők és a művészek közötti párbeszéd következtében ráébredtek a szoros együttműködés lehetőségére. A művészek által használt innovatív nyelvezetnek köszönhetően olyan közönséghez is eljutott az üzenetük, amelyet a szerzetesnők egyébként nem tudtak volna megszólítani. Az emberkereskedelem témáját is új módon kívánják bemutatni és érzékenyíteni szeretnék a közvéleményt a probléma iránt. A projektbe bekapcsolódó művészek felajánlják alkotásaikat, amelyekért adományokat lehet felajánlani a weboldalon. Ezzel támogathatják az emberkereskedelem áldozatainak megmentését.

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41