Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2020. február 8. 9:30
Róma

A pápa felavatta a „Szuper apácák” weboldalt

Az emberkereskedelem elleni imavilágnapot február 8-án tartja az egyház. Ebből az alkalomból szombaton délelőtt az Apostoli Palota könyvtárában Ferenc pápa magán kihallgatás keretében találkozott a Talitha Kum és a Galileo Alapítvány képviselőivel. Az audiencián a pápa a két szervezettel együtt elindította a „Szuper apácák” (Super Nuns) weboldalt, amely pénzügyi támogatást gyűjt az emberkereskedelem áldozatainak megmentésében elkötelezett szerzetesnőknek.

Az első klikkeléssel Ferenc pápa elindította a „Szuper apácák” internetes oldalt, amely az emberkereskedelem áldozatainak támogatása mellett gondozásukért létrejött projektek finanszírozására gyűjt pénzadományokat. A kezdeményezést a Talitha Kum, a Megszentelt Élet Nemzetközi Hálózata indította az áldozatok védelmére az emberkereskedők ellen, a Galileo Alapítvány szponzorizálásával. Partnerként támogatja a projektet számos utcai művész, közöttük Stephen Power, amerikai grafitti művész (művésznevén: ESPO) és Leiji Matsumoto, japán rajzfilm alkotó. Ferenc pápa számos alkalommal rávilágított az emberkereskedelem drámájára és konkrét lépéseket kért felszámolására.

Szombaton délelőtt Gabriella Bottani nővér, a Talitha Kum szervezet nemzetközi koordinátora mutatta be a pápának a weboldalt. Stephen Power művész pedig aláírást kért Ferenc pápától az első kiadvány egy példányára. Az audiencián jelen voltak a Talitha Kum tevékenységében résztvevő szerzetesnők képviselői is. A szervezet tíz évvel ezelőtt jött létre a Rendi Főelöljárók Nemzetközi Szövetsége (UISG) kezdeményezésére. Célja, hogy a világ 70 országában elősegítse az együttműködést és az információcserét a megszentelt életet élők között, akik a rabszolgaság sebének felszámolásán dolgoznak.

Gabriella Bottani nővér, a Talitha Kum szervezet nemzetközi koordinátora a Vatikáni Rádiónak adott interjújában ismertette a „Szuper Apácák” kezdeményezés létrejöttét. John McCaffrey, a Galileo Alapítvány képviselője javaslatára született meg, aki kapcsolatban állt az Edelman amerikai kommunikációs vállalattal. A cég minden évben ingyen felajánlja munkáját szociális projektet támogatására. 2019-ben a Talitha Kum segítését választotta, a szervezet létrejötte tizedik évfordulója alkalmából. Az Edelman céggel megkezdett párbeszéd eredményeként adtak életet a „Szuper Apácák” weboldalnak. Az első kihívást az jelentette számukra, hogy miként mondják el a Talitha Kum szervezet történetét anélkül, hogy veszélybe sodornák a szerzetesnők és az áldozatok identitását.

Az Edelman vállalat javasolta, hogy vonjanak be művészeket a projektbe: az első egy grafitti művész volt az USA-ból. Először aggodalommal fordultak az ismeretlen művészeti világ felé, aztán a szerzetesnők és a művészek közötti párbeszéd következtében ráébredtek a szoros együttműködés lehetőségére. A művészek által használt innovatív nyelvezetnek köszönhetően olyan közönséghez is eljutott az üzenetük, amelyet a szerzetesnők egyébként nem tudtak volna megszólítani. Az emberkereskedelem témáját is új módon kívánják bemutatni és érzékenyíteni szeretnék a közvéleményt a probléma iránt. A projektbe bekapcsolódó művészek felajánlják alkotásaikat, amelyekért adományokat lehet felajánlani a weboldalon. Ezzel támogathatják az emberkereskedelem áldozatainak megmentését.

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41