Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2017. október 15. 8:00
Róma

A pápa a Vincés család szerzetesközösségeihez

Örömteli találkozóra került sor október 14-én, szombaton délelőtt a Szent Péter téren Ferenc pápa és a Vincés család szerzetesközösségei között. A rend alapításának 400. évfordulóját ünnepli és ebből az alkalomból szimpóziumot tart Rómában az „Idegen voltam és befogadtatok…” témáról. Közel 11 ezren jöttek el a pápai audienciára a világ minden részéről, hogy meghallgassák a pápa szavait Páli Szent Vince ereklyéje előtt, amelyet a Szent Péter bazilika előtti téren helyeztek közszemlére.

A szív ereklyére utalva Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az évszázadok óta tartó szeretethullámot indított el. A Vincés család szerzeteseinekbuzdítására három egyszerű, de nagyon fontos szóban foglalta össze gondolatait: imádkozni, befogadni, elindulni.

Az első szó felhívás az imára, amely Szent Vince kézikönyve volt az életben és a szeretet forrása, amellyel elárasztotta a világot. Az ima belsőséges kapcsolat az Úrral, amely békét és örömet nyújt, valamint feloldja az élet nehézségeit. Aki tehát a szeretet élő forrásából táplálkozik az Úr előtt térdelve, nem maradhat érintetlenül. Elkezd úgy viselkedni másokkal, mint ahogy az Úr tette. Irgalmasabb, megértőbb, készségesebb lesz, túllép a merevségen és megnyílik mások felé.

Ehhez kapcsolódik a befogadás, amely azt jelenti, hogy újradimenzionálom saját magamat, a gondolkodásmódomat és megértem, hogy az élet nem az én magántulajdonom és az idő nem a sajátom. Lassan leválok mindarról, ami én vagyok. Aki befogad, lemond magáról és beengedi életébe a másikat, másokat a te és a mi fogalmát. A befogadó keresztény panaszkodás nélkül egyetértést teremt, békét vet, akkor is, ha nem viszonozzák azt, és az egyház valóban hűséges gyermeke.

A harmadik kifejezés az elindulni. A szeretet dinamikus, kilép önmagából. Aki szeret, nem a fotelben nézegelődik és várja egy jobb világ eljövetelét, hanem lelkesen és egyszerűen felkel és elindul, hogy lángra lobbantsa az emberek szívét, ahogy Isten Fia tette. Ferenc pápa végül arra buzdította a Vincés család szerzetesközösségeit, hogy ne álljanak meg a felvállalt úton a világban, hanem az ima által merítsenek Isten szeretetéből és árasszák azt szét a világban a szeretet cselekedetein, a mások számára készen álláson és az egyetértésen keresztül.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41