Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2017. október 15. 8:00 to 2017. október 16. 7:45
Róma

A pápa a Vincés család szerzetesközösségeihez

Örömteli találkozóra került sor október 14-én, szombaton délelőtt a Szent Péter téren Ferenc pápa és a Vincés család szerzetesközösségei között. A rend alapításának 400. évfordulóját ünnepli és ebből az alkalomból szimpóziumot tart Rómában az „Idegen voltam és befogadtatok…” témáról. Közel 11 ezren jöttek el a pápai audienciára a világ minden részéről, hogy meghallgassák a pápa szavait Páli Szent Vince ereklyéje előtt, amelyet a Szent Péter bazilika előtti téren helyeztek közszemlére.

A szív ereklyére utalva Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az évszázadok óta tartó szeretethullámot indított el. A Vincés család szerzeteseinekbuzdítására három egyszerű, de nagyon fontos szóban foglalta össze gondolatait: imádkozni, befogadni, elindulni.

Az első szó felhívás az imára, amely Szent Vince kézikönyve volt az életben és a szeretet forrása, amellyel elárasztotta a világot. Az ima belsőséges kapcsolat az Úrral, amely békét és örömet nyújt, valamint feloldja az élet nehézségeit. Aki tehát a szeretet élő forrásából táplálkozik az Úr előtt térdelve, nem maradhat érintetlenül. Elkezd úgy viselkedni másokkal, mint ahogy az Úr tette. Irgalmasabb, megértőbb, készségesebb lesz, túllép a merevségen és megnyílik mások felé.

Ehhez kapcsolódik a befogadás, amely azt jelenti, hogy újradimenzionálom saját magamat, a gondolkodásmódomat és megértem, hogy az élet nem az én magántulajdonom és az idő nem a sajátom. Lassan leválok mindarról, ami én vagyok. Aki befogad, lemond magáról és beengedi életébe a másikat, másokat a te és a mi fogalmát. A befogadó keresztény panaszkodás nélkül egyetértést teremt, békét vet, akkor is, ha nem viszonozzák azt, és az egyház valóban hűséges gyermeke.

A harmadik kifejezés az elindulni. A szeretet dinamikus, kilép önmagából. Aki szeret, nem a fotelben nézegelődik és várja egy jobb világ eljövetelét, hanem lelkesen és egyszerűen felkel és elindul, hogy lángra lobbantsa az emberek szívét, ahogy Isten Fia tette. Ferenc pápa végül arra buzdította a Vincés család szerzetesközösségeit, hogy ne álljanak meg a felvállalt úton a világban, hanem az ima által merítsenek Isten szeretetéből és árasszák azt szét a világban a szeretet cselekedetein, a mások számára készen álláson és az egyetértésen keresztül.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41