Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2017. július 25. 8:45
Róma

Piarista szerzetesek római zarándoklata

A piarista rend jubileumi évében Rómába zarándokoltak a magyar piaristák 2017. július 17. és 22. között.

Add Urunk, hogy ezt a jubileumi esztendőt a „piaristák új pünkösdjeként” élhessük meg. Add, hogy leküzdve minden félelmet és akadályt lehetővé tehessük küldetésünket a világban, hogy közvetíteni tudjuk az evangélium felszabadító és üdvözítő erejét, bárhol is legyünk a világban. Kísérd mindazokat a gyermekeket és fiatalokat életük útján, akiket ránk bízol, és segíts bennünket, hogy méltó tanúid lehessünk szolgálatukban.”

A piaristák 2017-ben alapításuknak 400 éves jubileumát ünneplik. „A piarista szerzetesrend Isten, valamint Kalazanci Szent József bátor kezdeményezésének és kitartó türelmének műve, egy hitből élő ember evangéliumi válasza a szegény gyermekek valóságára. Ugyanígy mindazoknak is válasza, akik a történelem folyamán tettekre váltották Kalazancius álmát.” – fogalmaz a jubileumi évet megnyitó levele a Piarista Rend Generálisi Kongregációjának, melyet mindazoknak címeztek, „akik tudják, hogy a gyermekek Isten országához visznek minket közel”.

A rendtartomány szerzetes tagjai ennek jegyében Rómába zarándokoltak. A zarándoklat során a rendalapító, Kalazanci Szent József nyomában járva emlékeztek meg a rendről, a saját hivatásukról; „arról a szükségről, ami a rendbe hívott bennünket a gyermekek és fiatalok szolgálatára” – fogalmazott Guba András piarista a zarándoklat nyitó miséjén a Santa Dorotea templomban, ahonnan Európa első ingyenes népiskolája elindult Kalazancius álmának köszönhetően.

A zarándoklat során a piarista világhoz és az egyházhoz kötődő történelmi jelentőségű helyeket látogatták meg a szerzetesek, így a nagyobb bazilikákat és a rend első állomásait is. Miguel Giráldez, a rend Európáért felelős generálisi asszisztense tartott lelkinapot, később pedig Pedro Aguado generális atya és Urbán József, Ázsiáért felelős generálisi asszisztens atya közreműködésével ünnepelték a szentmisét a generálisi ház melletti San Pantaleo templomban. A szentmise végén a rendalapító sírjánál megújították szerzetesi fogadalmaikat. A magyar piaristák megtekintették Kalazancius eredeti formában megmaradt szobáját és ereklyéit, illetve többek között a leveleibe, személyes irataiba is belepillantottak a nap során.

A zarándoklat folytatásaként a Rómán kívüli első alapítást (1616), a Frascatiban lévő iskolát látogatták meg. Az az V. Pál pápa hívta oda a piaristákat, aki később, 1617-ben, 400 évvel ezelőtt hagyta jóvá a piarista rend megalapítását. A templomban lévő Mária képet Kalazancius kapta ajándékba, amit egy évvel a Frascati alapítás után maga ajándékozott a közösségnek. A zarándoklat zárásaként a Szent Callixtus katakombában járt a szerzetesközösség, hogy erőt merítsenek a vértanúk hitéből szolgálatuk végzéséhez.

Szöveg és kép: Márkus Roland SP/piarista.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41