Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2017. július 25. 8:45
Róma

Piarista szerzetesek római zarándoklata

A piarista rend jubileumi évében Rómába zarándokoltak a magyar piaristák 2017. július 17. és 22. között.

Add Urunk, hogy ezt a jubileumi esztendőt a „piaristák új pünkösdjeként” élhessük meg. Add, hogy leküzdve minden félelmet és akadályt lehetővé tehessük küldetésünket a világban, hogy közvetíteni tudjuk az evangélium felszabadító és üdvözítő erejét, bárhol is legyünk a világban. Kísérd mindazokat a gyermekeket és fiatalokat életük útján, akiket ránk bízol, és segíts bennünket, hogy méltó tanúid lehessünk szolgálatukban.”

A piaristák 2017-ben alapításuknak 400 éves jubileumát ünneplik. „A piarista szerzetesrend Isten, valamint Kalazanci Szent József bátor kezdeményezésének és kitartó türelmének műve, egy hitből élő ember evangéliumi válasza a szegény gyermekek valóságára. Ugyanígy mindazoknak is válasza, akik a történelem folyamán tettekre váltották Kalazancius álmát.” – fogalmaz a jubileumi évet megnyitó levele a Piarista Rend Generálisi Kongregációjának, melyet mindazoknak címeztek, „akik tudják, hogy a gyermekek Isten országához visznek minket közel”.

A rendtartomány szerzetes tagjai ennek jegyében Rómába zarándokoltak. A zarándoklat során a rendalapító, Kalazanci Szent József nyomában járva emlékeztek meg a rendről, a saját hivatásukról; „arról a szükségről, ami a rendbe hívott bennünket a gyermekek és fiatalok szolgálatára” – fogalmazott Guba András piarista a zarándoklat nyitó miséjén a Santa Dorotea templomban, ahonnan Európa első ingyenes népiskolája elindult Kalazancius álmának köszönhetően.

A zarándoklat során a piarista világhoz és az egyházhoz kötődő történelmi jelentőségű helyeket látogatták meg a szerzetesek, így a nagyobb bazilikákat és a rend első állomásait is. Miguel Giráldez, a rend Európáért felelős generálisi asszisztense tartott lelkinapot, később pedig Pedro Aguado generális atya és Urbán József, Ázsiáért felelős generálisi asszisztens atya közreműködésével ünnepelték a szentmisét a generálisi ház melletti San Pantaleo templomban. A szentmise végén a rendalapító sírjánál megújították szerzetesi fogadalmaikat. A magyar piaristák megtekintették Kalazancius eredeti formában megmaradt szobáját és ereklyéit, illetve többek között a leveleibe, személyes irataiba is belepillantottak a nap során.

A zarándoklat folytatásaként a Rómán kívüli első alapítást (1616), a Frascatiban lévő iskolát látogatták meg. Az az V. Pál pápa hívta oda a piaristákat, aki később, 1617-ben, 400 évvel ezelőtt hagyta jóvá a piarista rend megalapítását. A templomban lévő Mária képet Kalazancius kapta ajándékba, amit egy évvel a Frascati alapítás után maga ajándékozott a közösségnek. A zarándoklat zárásaként a Szent Callixtus katakombában járt a szerzetesközösség, hogy erőt merítsenek a vértanúk hitéből szolgálatuk végzéséhez.

Szöveg és kép: Márkus Roland SP/piarista.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41