A pszichológia és a vallás kapcsolatáról - beszélgetés Hortobágyi Cirillel

Pannonhalma
Felszínes lenne azt gondolni, hogy a papok és a pszichológusok egymás konkurenciái – mondta Hortobágyi T. Cirill katolikus pap, pannonhalmi főapát a pénteki Legyél jobb!-napon. A bencés szerzetes a pszichológia és a vallás kapcsolatáról beszélgetett, de szóba kerültek a covid pozitív hozadékai, a társadalmakat egyesíteni képes kihívások, illetve az is, hogy Ferenc pápa inkább a sör vagy a bor pártján áll-e.

Hortobágyi T. Cirill atya tavaly a Zöld Forbes címlapján szerepelt. A pannonhalmi bencés főapát a 2022-es Forbes Legyél jobb!-napon nem elsősorban a környezet- (vagy ahogy ő fogalmaz: teremtésvédelmi) törekvéseikről beszélgetett Galavits Patrikkal, a Forbes újságírójával, hanem a pszichológia és a vallás kapcsolata került górcső alá. Hamar tisztázódott, hogy a két terület nem versenyezni, hanem együttműködni szeretne egymással. Például azt már a papi képzésben is tanítják, hogy bizonyos lelki problémákra inkább a terápia helyes válasz, de a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban is dolgozik iskolapszichológus, aki egyben szerzetes is. Lélekerősítő gondolataiból szemezgetünk.

Manapság sokan költenek önismeretre, ez a Forbes „30 sikeres magyar 30 alatt” listájának tagjaira is igaz, ez derült ki a júniusi Forbesban megjelent rögtönzött felmérésünkből. Ugyanakkor meglehet, hogy ötven évvel ezelőtt azt válaszolták volna az emberek, hogy gyakran járnak gyónni és rendszeresen beszélnek a papjukkal. „Ötven évvel ezelőtt talán nem foglalkoztak ezzel annyira sokan, mint ma” – válaszolta a felvetésre a bencés szerzetes. “Régen az erős, felmutatható példaképek szerepe nagyobb volt és az önnevelési folyamatban azon volt a hangsúly, hogy mit tudsz kihozni magadból a példaképek felé lendülve. A mai önismereti munka sokkal inkább azon gondolkodik el, hogy honnan indulunk: legelőször szembenézek a magam gyöngeségeivel, erényeivel. Sokkal hatékonyabbnak gondoljuk, ha nemcsak az eszménnyel vagyunk tisztában, hanem az indulással is.”

Minek a coach, ha van pap? – szólt a programot felvezető cím, Hortobágyi Cirill szerint ugyanakkor tévedés szembeállítani egymással a pszichológusokat és a papokat. „Felszínes gondolkodásra vall, ha valaki egymás konkurenciájának tekinti őket. Más a szerepe a pszichológusnak, a pszichiáternek és a papnak. A pszichológusok életrendezési folyamatokba, traumák és elakadások feldolgozásába tudnak bekapcsolódni, a pszichiáter pedig a gyógyítás eszközeivel segít ott, ahol a normál életrendezési beszélgetés már kevés.

A pap a lelkivezetés során az Istennel való kapcsolat útján próbál segíteni az embereknek. Három különböző területről van szó, persze sok átfedő halmazzal, de egyáltalán nem konkurenciái egymásnak.”

A koronavírus utáni inkább a lehetőségeket látja Hortobágyi Cirill. „Ahogy a pszichológusok naptára tele van, úgy a pandémia után nálunk, papoknál is megnövekedett az igény a lelkivezetésre. Én a covid pozitív hozadékának tekintem azt, hogy a bezártság idején felszínre került, mélyebb gyökerű problémákkal elkezdtünk jobban foglalkozni.”

És hogy milyen problémák kerültek felszínre? Leginkább családi konfliktusok, amelyek abból is fakadnak, hogy a szülőknek nem sak egymásra, hanem gyakran a gyermekeikre sincs idejük a munkahelyük mellett. A lezárások idején viszont a gyerekek sem mehettek iskolába és a szülők is odahaza, home office-ban dolgoztak. Biológia-földrajz szakos tanárként gimnáziumban is tanítok és találkoztam olyan helyzettel, amikor az apa nem értette, hogy miért írja ki gyereke a szoba ajtajára, hogy hagyják békén, ebédet tegyék a hűtőbe és majd holnapután találkoznak. A kamaszkorban felmerülő kérdésekre válaszolni kell és lehet, hogy ezek a válaszok a szülő szívében sem tisztázottak.”

A konfliktusok megoldása ugyanakkor nem mindig párosul pozitív végkifejlettel, elég csak a válással végződő házasságokra gondolni. Mi lehet ennek az oka? Az ember élete nem egyszemélyes feladat, hanem másokkal együtt kell megoldani. Az együttműködés módszereire ugyanakkor nem készültünk fel. Ki tud ma Magyarországon erőszakmentes kommunikációról tanulni a hagyományos oktatás keretein belül?”

Szóba kerültek a beszélgetés során a pannonhalmi apátság termékei, amelyekről a főapát a Zöld Forbesban is beszélt. Szerinte az általuk is fontosnak tartott zöld értékek és célok összeköthetik szétszakadt társadalmat.

„A teremtés- és környezetvédelem egy olyan össztársadalmi probléma, aminek érdekében világnézettől függetlenül mindenki összefoghat és dolgozhat, aki a jövőért felelősséget érez. Ez a továbblépés reménye Magyarországon is: árokásás helyett találjuk meg a közös célokat!” A felvetésre, hogy a közös célok meghatározásában és az árokásás elkerülésében egyelőre finoman szólva sem állunk jól, azt válaszolta, hogy innen szép nyerni.”

„Ich werde kommen”, vagyis jönni fogok. Ezt ígérte németül Ferenc pápa néhány hónappal ezelőtt Hortobágyi Cirillnek, bár a pontos időpont a pápa egészségi állapotától is nagyban függ. Az utolsó kérdés ezért arra vonatkozott, az apátsági termékek közül mivel kínálná elsőként a katolikus egyházfőt, mikor Pannonhalmára látogat.

Egy pohár pannonhalmi fehérborral. Egy hosszú helikopterút után egész biztosan jól esne neki a gyümölcsös, finom, üde ital. De arra is van megoldás, ha a Szentatya inkább sörös lenne, hiszen vannak apátsági söreink is.”

Szerző: Oberfrank Balázs

Forrás és fotó: forbes.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41