Fogadalomtételeket és fogadalmi jubileumokat ünnepeltek a szociális testvérek

Budapest
A járvány miatti lezárásokat követően idén újra rokonok, barátok és ismerősök körében, nyilvánosan ünnepelhették fogadalmaikat a szociális testvérek pünkösd előtti szombaton, június 4-én a budapesti Szentlélek-templomban.

Öt fiatal első fogadalmat, egy örökfogadalmat tett, öten pedig megújították fogadalmaikat. A szentmisén jelen lévő több mint húsz pap és közel ötszáz vendég mellett sokan a YouTube-közvetítés révén kapcsolódhattak bele a Lélek-áradásba.

Jó, hogy vagytok! A szeretet ajándékai vagytok! Isten országa elérkezett, köztünk, bennünk van. Ti ennek tanúi vagytok. Legyetek hiteles tanúk! Legyetek tanúi a Lélek erejében az igazságnak! – kérte homíliájának kezdetén Varga László kaposvári megyéspüspök atya, a szentmise főcelebránsa. – Óriási szükség van az igazságról szóló tanúságtételre, hiszen hazugság-korban élünk, mindent átjár a hazugság, féligazság. Tanúságot tenni az igazságról azt jelenti, hogy tanúságot teszünk Krisztusról, aki az egyetlen Igazság. Nekünk lehet véleményünk, igazunk, de nem vagyunk az Igazság, az Krisztus. Ennek hiteles tanúivá akkor válhatunk, ha krisztusi lelkülettel élünk, aminek gyümölcse békesség és öröm. Isten országa igazságosság, béke és öröm a Szentlélekben.

Minél szorosabban eggyé válunk az Igazsággal, annál nagyobb lesz a béke a szívünkben. A békétlen, megosztott, háborúzó világ sóvárogva várja a krisztusi békét, amely nem fegyverszünet vagy kompromisszumokból megvalósuló tárgyalások útján hozható létre, nem is meditációs tanfolyam eredményeként. A békességteremtésnek nem kisebb ára van, mint az életünk. Ha a krisztusi békét akarjuk ajándékozni a világnak, szeretetáldozattá kell válni.

A Szentlélek másik ajándéka az öröm, amit nem hangulatjavító szerekkel lehet elérni. Az öröm az ember belső, normális állapota, amit azonban a gondok, feladatok, a problémák, a bűnök és minden más lefed és a Szentlélek képes segíteni bennünket, hogy felszínre hozhassuk. Ha örülünk, hinni fognak nekünk az emberek, és elhiszik, hogy Isten tényleg szeretet – emelte ki homíliájában a püspök.

A templomban együtt ünneplők visszajelzései alapján, a Szentlélek ajándékaként, a testvéreknek idén pünkösdkor sikerült hihetővé, kézzel foghatóvá tenni Isten szeretetét. Az egyik anyuka ezt írta:

„Nagyon hálásak vagyunk, hogy ezen a gyönyörű napon együtt ünnepelhettünk veletek! Még mindig lángol a szívünk. Egyik leányzóm meglepően csendes volt hazafelé, aztán megsúgta, hogy »anya, nekem nagyon tetszettek ezek a szociális testvérek, lehet, hogy én is ilyen leszek!«
Addig persze még sok minden történhet, az viszont biztos, hogy a Lélek ránk ragyogott ezen a misén.”

A testvérek fogadalomtételét pünkösdvasárnap hagyományosan a Társaság Szentlélek Úristennek történő felajánlása követte, majd pedig a fogadalmi jubileumukat ünneplő testvérekért adtak hálát az Úristennek. Ők még az illegalitás idején léptek be a társaságba. Hatvan évvel ezelőtt három testvér, negyven évvel ezelőtt pedig egy testvér tett fogadalmat.

Forrás és fotó: Szociális Testvérek Társasága/magyarkurir

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41