Szexuális visszaélés online térben - szakmai nap

Budapest
2022. május 23-án a Piarista Tartományfőnökség adott otthont a Segítő Háló Szakmai Napnak, melyet az MSZKI Emberi Méltóság Stratégiája és a piaristák közös programjaként szerveztek meg. A nap témája egy aktuális kérdéskör volt: A szexuális visszaélés az online térben.

A Segítő Háló 2015-től indult rendszeres találkozási-, tudásbővítési és együtt gondolkodási programokkal, mint a szerzetesi intézmények segítő-támogató folyamatokat gondozó munkatársainak fóruma, egymást is erősíteni képes szakmai közössége.  2022 őszétől az Emberi Méltóság Stratégia szervezi a Segítő Háló alkalmait, folytatja a gondozását.

Az Emberi Méltóság Stratégia megvalósítása során fontos a szervezők számára, hogy az emberi méltóság védelmében tevékenykedő szakemberek számára szakmai témákban képzési és személyes kapcsolódási lehetőséget kínáljanak. Ezekben a célokban osztoznak a Segítő Hálót létrehozó és máig működtető Piarista Rendtartománnyal és munkatársaival. A továbbiakban úgy szeretnék a Segítő Háló koordinálását folytatni, hogy az továbbra is a szerzetesrendek közötti együttműködést erősítse és a szakemberek szakmai fejlődését szolgálja.

A szakmai nap kezdetén Rudan Mária (Emberi Méltóság Stratégia vezetője) és Székelyné Kováts Eszter (Piarista Tartományfőnökség szervezetfejlesztő munkatársa) köszöntötte a résztvevőket, majd közösségi, gyakorlati ráhangolódás vette kezdetét Agócs Andrea vezetése mellett.

Ezután A Csapda a neten című cseh dokumentumfilm oktatási verzióját tekintették meg a jelenlévők. Az egyórás filmben három fiatal színésznő kiskorúnak adja ki magát, hogy kiderüljön, mi történik, ha belépnek egy népszerű online chatszobába. Mindezt persze filmrendezői kezdeményezésre. Ebben a 12 évesnél idősebb fiataloknak szánt változatban - az olykor felkavaró tapasztalatok mellett - a gyerekeknek az online kapcsolattartáshoz gyakorlati tanácsokat is megfogalmaznak a szereplők.

A film után kerekasztal beszélgetésre került sor, melynek résztvevői: dr. Baracsi Katalin – internetjogász;  Csertán Károly – tanár, mentálhigiénés szakember, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatóhelyettese;  Fribék Judit – rendőr százados, kiemelt főnyomozó – Nemzeti Nyomozó Iroda, Kiberbűnözés Elleni Főosztály, Nyomozó Osztály, Gyermekvédelmi Alosztály;  Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes – orvos, mentor Családi Életre Nevelés (CSÉN) tanácsadó, a „Boldogabb családokért” CSÉN program alapítója, szakmai felelős és  Szabó Ágoston – pszichológus, családterapeuta-jelölt voltak.

Süveges Gergő moderátor két alapkérdése, hogy - Ki tehet róla és mit tehetünk ellene? – élénk eszmecserét váltott ki. A meghívott szakemberek szerint a szexualitás témája a családban még mindig tabutémának számít, amin változtatnunk kellene. A gyermekek magányossága, és az, hogy az online térben kapcsolódnak egymáshoz, kiszolgáltatottá teszi őket az internetes zaklatókkal szemben. Kiemelték, hogy a gyerek nem lehet hibás, a felnőtt bűnelkövetőt terheli a felelősség. Magyarországon öt évvel ezelőtt még a 12-15 éves korosztály volt az áldozat, míg most már a 7-8 éves lányok és fiúk válnak azzá. Gyakorlati tanácsokat osztottak meg, hogy mit tegyünk, ha a gyerekünk, diákunk, gondozottunk ilyen helyzetbe kerül. A filmet Pannonhalmán először a szülőknek, majd engedélyükkel a diákoknak is már levetítették és beszélgetésekkel dolgozták fel a benne látottakat.

A résztvevők kérdései után kiscsoportos beszélgetések és megosztások következtek.

A szakmai napot a Segítő Háló jövőjével kapcsolatos ismertetés, majd együtt gondolkodás zárta a közös erőforrásokról, a megosztható kincsekről és arról, milyen témákkal találkoznának a résztvevők a jövőben a Segítő Háló szakmai napjain.

A következő tanévben a megszokott módon, novemberben és áprilisban hirdetik meg a Segítő Háló szakmai napját, amelyre várják (nem csak) a szerzetesi intézmények segítő szakembereit.

Ha szeretne csatlakozni a Segítő Hálóhoz, kérjük jelezze az info@emberimeltosag.hu címen!

 

Szöveg és fotó: Mészáros A.nett/MSZKI

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41