Remeteként él a Szent György-hegyi ortodox szerzetes

Balaton

A Szent György-hegy hatalmas bazaltoszlopaival a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye a maga nyugalmával és szépségével. Idilli hely ez, melyet a természetjárók is szívesen keresnek fel, s lelnek megannyi látnivalóra. A séta során a figyelmes vándor a hegy keleti oldalában, az erdő mélyén a Balaton-part pazar nyaralóit ismerve kissé szokatlannak tűnő épületegyüttest fedezhet fel: Márton atya remetelakját és egy hozzá tartozó ortodox kápolnát.

A remetelak és az Örömhírvétel-kápolna kívülről bármikor megtekinthető. Hivatalosan ugyan nem látogatható, ám ha az atya otthon tartózkodik – mint példánk igazolja – biztosan megengedi, hogy megtekintsük a két keze által létrehozott ortodox építészeti csodát.

Mert igazi csoda ez. A debreceni származású szerzetes külföldről hazatérve barátaitól kapott ajándékba egy romos, tönkrement présházat, melyet saját kezűleg újított fel és épített át a kétezres évek derekán. Az atya eredetileg kőfaragó és kőszobrász, így mesterien varázsolta alkotta meg a kápolnát is, tanúságot téve szakmai hozzáértéséről és kézügyességéről. A belső ábrázolásokat egy festő készítette.

Márton atya felnőttként keresztelkedett meg, majd Görögországba, az Athosz-hegy szerzetesei közé vezetett az útja. Később a franciaországi Monastère Saint-Antoine le Grand nevű kolostorban töltött 14 évet. Itt szentelték pappá. 2003-ban tért vissza Magyarországra, ma a Szent György-hegyi remetelak és a mögé épült Örömhírvétel-kápolna az otthona, menedéke. Minden nap paraklésziszt (vigasztalás) tart reggel és este, valamint minden második vasárnap Szent Liturgiát vezet. Hívei a környékbeliek.

A Szent-György hegyi szerzetes zárkózottnak tűnik. Bár őszinte tekintetű, barátságos, magával ragadó, ám nem a szavak embere. Nem szereti a nyilvánosságot, ezért arcát sem engedi fényképezni. Halk szavú és olyan kisugárzása van, akinek a jelenlétében jól érzi magát az ember.

Hosszú út vezetett Márton atyának idáig. Napjait ma többnyire magányosan, egyedül tölti, ember és Isten dolgai kötik le. Kétségtelen, hogy célba ért: megtalálta lelki békéjét és nyugalmát a Szent György-hegyen.

Forrás és fotó: sokszinuvidek.24.hu

(A cikk 2018-ban készült.)

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41