Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2020. február 17. 11:00 to 2020. február 18. 10:45
Győr

Rendalapító atyáikra emlékeztek a győri szervita nővérek

2020. február 17-én Katolikus Egyházunk a Fájdalmas Szűzanya tiszteletét ápoló és elmélyítő Szervita Rend hét szent alapítójára emlékezik: Szent Bonfiglio, Bonagiunta, Manetto, Sostegno, Amadio, Uguccione, és Alessio-ra. Az ünnephez kötődően február 16-án vasárnap délután a Győr-Újvárosban élő szervita nővérek rendházuk kápolnájában emlékeztek meg a szervita rendalapító atyákról.

A nővérekkel együtt ünnepelt a győri szervita világi rend és a győri skapuláré társulat tagjai. Az ünnepre sokan hívő jött el Győr-Újvárosból és Szigetből is.  A legszentebb áldozatot főtisztelendő Mag Tamás Losonci (Felvidék) káplán mutatta be. A zenei szolgálatot Horváth Csaba kispapunk látta el, aki jelenleg a Brenner János Hittudományi Főiskola másodéves papnövendéke.

Az ő meghívására két kispaptársa (Licz Csaba Zsolt és Rákos József) látta el az asszisztenciát, akik jelenlétükkel emelték az ünnep fényét. A szentmisére a nővérek kihelyezték az oltárra a hét szent atya csontereklyéjét.

A szentmise elején Tamás atya megáldotta a hét szent atyáról készült festmény másolatát, melyet a szervita rend római generálisa ajándékozott a győri közösségnek.
A főcelebráns homíliájában Mária "nyolcadik fájdalmáról": a mi bűneinkről, Istentől való elfordulásunkról, valamint hitünk szerepéről elmélkedett. Mária hittel rábízta magát a Gondviselésre. Hittel fogadta az Úr akaratát, ahogy Fia elvesztését is. Mert tudta, hogy Fia, halálával újjá alkot mindent. Jézus bennünket is új emberré akar alkotni... mennyire vagyok nyitott erre az Istenre, és az Ő édesanyjára? A hét szent atya is Mária által akartak eljutni Jézushoz. Felajánlották magukat az Égi Nagyasszonynak. Mi is felajánlottuk már Máriának magunkat, családunkat, barátainkat?

Mária példájára a hét szent atya is a szeretet szolgálatban látták meg életük értelmét. Nekünk is saját életállapotunkban kell megvalósítani Isten és ember szolgálatát.
Ehhez kellő hit kell. A hitet be kell fogadnunk és tettekké kell váltani. Máriában az élő Isten  növekedett és vett lakást. Jézus is megköveteli a hitben való növekedést, hogy még nagyobb hatást tudjon bennünk kifejteni.

Istennek szüksége van sebeinkre, mert ezáltal tudja megmutatni azt, hogy szeret minket. Mennyire vagyunk nyitottak, hogy Isten megmossa sebeinket és azokat be is kötözze? - zárta gondolatait Tamás atya.

Az ünnepi gondolatok után következett a Szervita Világi Rendi tagok ígéretének megújítása, majd a szervita himnusz éneklése. A lélekemelő szentmise végén Tamás atya a hét szent atya-ereklyével áldotta meg a szép számban megjelent híveket.

Forrás és fotó: gyorujvarosiplebania.eoldal.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41