Rózsák a casciai Szent Rita-nővérektől

2020. jún. 18. (csütörtök) 09:45
Cascia

Ferenc pápa levelet küldött Casciába, amelyben köszönetet mond a szerzetesnőknek és az ágostonos atyáknak, amiért a lehetetlen dolgok szentjének liturgikus emléknapján megszentelt piros rózsákat küldtek neki.

Május 22-én váratlan, szép ajándékkal kedveskedtek a casciai Szent Rita-monostor szerzetesnői a pápának: 5 piros rózsával lepték meg, melyek töviseikkel együtt az egész világot megváltó Jézus szerető szenvedésének a jelei. Az öt szál megszentelt rózsát a Szentatya, mint a keresztény nép őrzője kapta, az öt földrész képviseletében. Ferenc pápa a rózsákat a Szűzanya lába elé helyezte, hogy Mária közbenjárására Rita, a lehetetlen dolgok szentje kiesdje Istentől akaratának beteljesedését, akinek minden lehetséges.

Ferenc pápa aláhúzza, hogy a mostani járvány idején Jézus az egyetlen reményünk, és hogy a feltámadt Úrban az Atya beváltja minden ígéretét, legnagyobb bizonyságát adva hűségének. Ne törődjünk hát bele a szenvedésbe, sem pedig a halálba, hanem induljunk el és építsük azt a jövőt, amelyet Isten akar megvalósítani minden gyermeke számára – írja levelében a pápa. A casciai szerzetesnők nagy örömmel vették kézhez a pápa levelét. Natalia Todeschini, a monostor vikáriusa elmondta: „Nagy öröm számunkra, hogy gondolt ránk. Szavai irántunk való figyelméről tanúskodnak, és hogy közel érzi magát hozzánk. Nem is képzeltük, hogy a Casciában, Szent Rita napján megszentelt rózsákat ilyen szívesen fogadja majd a pápa is”.

Idén a koronavírus-járvány miatt Szent Rita ünnepét az egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával tartották meg május 22-én, vagyis nem fogadhatták a minden évben szokásosan érkező zarándokokat. Hogy mindenkit elérjenek, az ágostonrendi szerzetesnők és atyák úgy döntöttek, hogy Szent Rita szimbolikus virágait, rózsákat áldanak meg a liturgikus emléknapon. Ezekből ötöt küldenek a pápának, húszat az olasz tartományi vezetőknek, egyet az olasz püspöki konferencia elnökének, egyet a köztársasági elnöknek, egyet a kormányfőnek, illetve egyet a casciai polgármesternek.

Ferenc pápa lelki közelségének jeleként, valamint az érte mondott imák iránti hálából, mellyel péteri szolgálatát támogatják, áldását küldte a szerzetesnőknek, az ágostonos atyáknak, és Szent Rita kis „méhecskéinek”, vagyis azoknak a nehéz családból származó gyermekeknek, akiket a monostor mellett látnak vendégül intézményükben. A pápa annak a reményének ad hangot levelében, hogy a zarándokok mielőbb visszatérhetnek Casciába. Ez a béke oázisa, mert sok ember, aki a gondoktól gyötörten érkezik oda, feltöltődve új utakon indul tovább az igazság felé, amely szabaddá tesz.

Az olasz köztársasági elnök is levelet küldött a szerzetesnőknek, melyben megköszöni a neki küldött megszentelt rózsát. „Szent Rita ünnepe mintegy egybeesett Olaszország újra nyitásával a karantén után. Remélem, Szent Rita továbbra is elkísér minket oltalmával” – írja Sergio Mattarella elnök. Az olasz kormányfő, Giuseppe Conte is hálás volt a gesztusért. „Imáitok az ország életének ebben a nehéz pillanatában személy szerint vigaszt jelentenek, és bátorítást adnak a kormánynak, hogy tovább dolgozzon a köz java érdekében”.

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41