Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2020. június 18. 9:45
Cascia

Rózsák a casciai Szent Rita-nővérektől

Ferenc pápa levelet küldött Casciába, amelyben köszönetet mond a szerzetesnőknek és az ágostonos atyáknak, amiért a lehetetlen dolgok szentjének liturgikus emléknapján megszentelt piros rózsákat küldtek neki.

Május 22-én váratlan, szép ajándékkal kedveskedtek a casciai Szent Rita-monostor szerzetesnői a pápának: 5 piros rózsával lepték meg, melyek töviseikkel együtt az egész világot megváltó Jézus szerető szenvedésének a jelei. Az öt szál megszentelt rózsát a Szentatya, mint a keresztény nép őrzője kapta, az öt földrész képviseletében. Ferenc pápa a rózsákat a Szűzanya lába elé helyezte, hogy Mária közbenjárására Rita, a lehetetlen dolgok szentje kiesdje Istentől akaratának beteljesedését, akinek minden lehetséges.

Ferenc pápa aláhúzza, hogy a mostani járvány idején Jézus az egyetlen reményünk, és hogy a feltámadt Úrban az Atya beváltja minden ígéretét, legnagyobb bizonyságát adva hűségének. Ne törődjünk hát bele a szenvedésbe, sem pedig a halálba, hanem induljunk el és építsük azt a jövőt, amelyet Isten akar megvalósítani minden gyermeke számára – írja levelében a pápa. A casciai szerzetesnők nagy örömmel vették kézhez a pápa levelét. Natalia Todeschini, a monostor vikáriusa elmondta: „Nagy öröm számunkra, hogy gondolt ránk. Szavai irántunk való figyelméről tanúskodnak, és hogy közel érzi magát hozzánk. Nem is képzeltük, hogy a Casciában, Szent Rita napján megszentelt rózsákat ilyen szívesen fogadja majd a pápa is”.

Idén a koronavírus-járvány miatt Szent Rita ünnepét az egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával tartották meg május 22-én, vagyis nem fogadhatták a minden évben szokásosan érkező zarándokokat. Hogy mindenkit elérjenek, az ágostonrendi szerzetesnők és atyák úgy döntöttek, hogy Szent Rita szimbolikus virágait, rózsákat áldanak meg a liturgikus emléknapon. Ezekből ötöt küldenek a pápának, húszat az olasz tartományi vezetőknek, egyet az olasz püspöki konferencia elnökének, egyet a köztársasági elnöknek, egyet a kormányfőnek, illetve egyet a casciai polgármesternek.

Ferenc pápa lelki közelségének jeleként, valamint az érte mondott imák iránti hálából, mellyel péteri szolgálatát támogatják, áldását küldte a szerzetesnőknek, az ágostonos atyáknak, és Szent Rita kis „méhecskéinek”, vagyis azoknak a nehéz családból származó gyermekeknek, akiket a monostor mellett látnak vendégül intézményükben. A pápa annak a reményének ad hangot levelében, hogy a zarándokok mielőbb visszatérhetnek Casciába. Ez a béke oázisa, mert sok ember, aki a gondoktól gyötörten érkezik oda, feltöltődve új utakon indul tovább az igazság felé, amely szabaddá tesz.

Az olasz köztársasági elnök is levelet küldött a szerzetesnőknek, melyben megköszöni a neki küldött megszentelt rózsát. „Szent Rita ünnepe mintegy egybeesett Olaszország újra nyitásával a karantén után. Remélem, Szent Rita továbbra is elkísér minket oltalmával” – írja Sergio Mattarella elnök. Az olasz kormányfő, Giuseppe Conte is hálás volt a gesztusért. „Imáitok az ország életének ebben a nehéz pillanatában személy szerint vigaszt jelentenek, és bátorítást adnak a kormánynak, hogy tovább dolgozzon a köz java érdekében”.

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41