A szabadság terei

2014. nov. 27. (csütörtök) 19:00
Budapest, Sapientia

2014. november 27-én a Sapientia Szabadegyetem keretében tartott előadást Deák Hedvig OP és Labancz Zsolt SP. Arra a kérdésre próbáltak választ adni, hogy vajon mi volt a szándéka Ferenc pápának a megszentelt élet évével? 

Öröm és hála töltött el minket az egyház és a Szentatya iránt, amikor meghirdette a megszentelt élet évét - kezdte előadását Labancz Zsolt. A reakció, ami a hírt követte, beszédes. Maga az öröm önmagában is lehetett a meghirdetés szándéka. Másrészt fontos, hogy az egyház élő, elidegeníthetetlen része a szerzetesek léte. A pápa ezzel ránk akarja irányítani a figyelmet és az egész hívő népet meghívni, hogy imádkozzanak értünk. Ezen kívül célja lehet még a megszentelt életet élő személyek és a hierarchikus egyház közötti kapcsolatot erősíteni, és új hivatások születésénél ott lenni. Nem utolsósorban pedig meghívást kaptunk arra, hogy hivatásunkban megújuljunk. Ferenc pápa – Ébresszétek fel a világot! – üzenete megszólít minket, hogy ha krízishelyzetben érezzük is magunkat, akkor is higgyük el, hogy meg tudjuk szólítani a világot! Ez a hang kiemel minket ebből az állapotból. Az előadó ezután Jose Rodriguez Carballo (A Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának titkára) tanulmányát idézte, aki úgy gondolja, hogy a szerzetesek fogyatkozása Európában nem csak statisztikai válság, hanem mélyebb krízis van, amely a szerzetesi élet gyökerét érinti, méghozzá az evangéliumi radikalitás hiányát. Az Emberfia, amikor eljön, talál-e hitet köztünk, szerzetesek között? Amit nem könnyű hallanunk: a gyakorlati ateizmus jelen van az életünkben. Tegyük fel a kérdést magunknak: hogy vagyunk a hitünkkel, mi szerzetesek?

Deák Hedvig előadásának kezdetén azt a kérdést tette föl, hogy miért jó szerzetesnek lenni. Válaszoljuk meg magunknak is, fontos tudnunk. Az Isten ki akar teljesíteni minket. Ragyogtassuk fel ennek az életformának a szépségét! Ám ez ma nem könnyű feladat, mert az emberek egy része azt gondolja, hogy az Isten az önmegvalósítás korlátja; másrészről pedig divatos dolog olyan életstílusban élni, amit én döntök el és választok. A hivatás ettől különbözik: valaki más hívott meg engem és én erre a hívásra válaszolok. Még egy akadály áll a megmutatkozásunk elé: az evangéliumi tanácsokat sokan extra feltétként képzelik el keresztény életükben. Tejszínhabként a tortán. Pedig a tanácsok minden keresztény ember életének részét kell, hogy képezzék, nem csak a szerzetesekét. A mai embernek hívószavak kellenek. Mik lehetnek ezek? A teljesebb szeretetre és a nagyobb szabadságra vezető út megmutatása. A szerzetesi élet tanácsairól pedig beszélhetünk úgy, és megmutathatjuk oly módon, mint a Krisztussal való barátságunkat; a szeretet átalakító valóságának erejét; mint a szeretetre való választ, aminek útján járunk és aminek fokozatai vannak; valamint hosszú távú, életre szóló terápiaként, amely vágyainkat harmóniába rendezi. A szív kitágítása a szabadság tereit hozza létre. A megszentelt élet éve alkalmat nyújt arra, hogy szabadabban, könnyebben tudjunk válaszolni Isten és az emberek szeretetére.

Fotó: Gieszer Richard

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41