Ugrás a tartalomra
rólunk és tőlünk Hazai Fotó galériaVideó galéria
2014. november 27. 19:00
Budapest, Sapientia

A szabadság terei

2014. november 27-én a Sapientia Szabadegyetem keretében tartott előadást Deák Hedvig OP és Labancz Zsolt SP. Arra a kérdésre próbáltak választ adni, hogy vajon mi volt a szándéka Ferenc pápának a megszentelt élet évével? 

Öröm és hála töltött el minket az egyház és a Szentatya iránt, amikor meghirdette a megszentelt élet évét - kezdte előadását Labancz Zsolt. A reakció, ami a hírt követte, beszédes. Maga az öröm önmagában is lehetett a meghirdetés szándéka. Másrészt fontos, hogy az egyház élő, elidegeníthetetlen része a szerzetesek léte. A pápa ezzel ránk akarja irányítani a figyelmet és az egész hívő népet meghívni, hogy imádkozzanak értünk. Ezen kívül célja lehet még a megszentelt életet élő személyek és a hierarchikus egyház közötti kapcsolatot erősíteni, és új hivatások születésénél ott lenni. Nem utolsósorban pedig meghívást kaptunk arra, hogy hivatásunkban megújuljunk. Ferenc pápa – Ébresszétek fel a világot! – üzenete megszólít minket, hogy ha krízishelyzetben érezzük is magunkat, akkor is higgyük el, hogy meg tudjuk szólítani a világot! Ez a hang kiemel minket ebből az állapotból. Az előadó ezután Jose Rodriguez Carballo (A Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának titkára) tanulmányát idézte, aki úgy gondolja, hogy a szerzetesek fogyatkozása Európában nem csak statisztikai válság, hanem mélyebb krízis van, amely a szerzetesi élet gyökerét érinti, méghozzá az evangéliumi radikalitás hiányát. Az Emberfia, amikor eljön, talál-e hitet köztünk, szerzetesek között? Amit nem könnyű hallanunk: a gyakorlati ateizmus jelen van az életünkben. Tegyük fel a kérdést magunknak: hogy vagyunk a hitünkkel, mi szerzetesek?

Deák Hedvig előadásának kezdetén azt a kérdést tette föl, hogy miért jó szerzetesnek lenni. Válaszoljuk meg magunknak is, fontos tudnunk. Az Isten ki akar teljesíteni minket. Ragyogtassuk fel ennek az életformának a szépségét! Ám ez ma nem könnyű feladat, mert az emberek egy része azt gondolja, hogy az Isten az önmegvalósítás korlátja; másrészről pedig divatos dolog olyan életstílusban élni, amit én döntök el és választok. A hivatás ettől különbözik: valaki más hívott meg engem és én erre a hívásra válaszolok. Még egy akadály áll a megmutatkozásunk elé: az evangéliumi tanácsokat sokan extra feltétként képzelik el keresztény életükben. Tejszínhabként a tortán. Pedig a tanácsok minden keresztény ember életének részét kell, hogy képezzék, nem csak a szerzetesekét. A mai embernek hívószavak kellenek. Mik lehetnek ezek? A teljesebb szeretetre és a nagyobb szabadságra vezető út megmutatása. A szerzetesi élet tanácsairól pedig beszélhetünk úgy, és megmutathatjuk oly módon, mint a Krisztussal való barátságunkat; a szeretet átalakító valóságának erejét; mint a szeretetre való választ, aminek útján járunk és aminek fokozatai vannak; valamint hosszú távú, életre szóló terápiaként, amely vágyainkat harmóniába rendezi. A szív kitágítása a szabadság tereit hozza létre. A megszentelt élet éve alkalmat nyújt arra, hogy szabadabban, könnyebben tudjunk válaszolni Isten és az emberek szeretetére.

Fotó: Gieszer Richard

Képek:
Videók:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41