Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi Fotó galéria
2018. augusztus 18. 11:00 to 2018. augusztus 19. 10:45
Zirc

Szent Bernát ünnepe Zircen

"Szeretek, mert szeretek; szeretek, hogy szeressek."

Clairvaux-i Szent Bernát apát és egyháztanító ünnepét a ciszterci rend idén augusztus 18-án ülte meg a Zirci Apátság Bazilikájában.

Délelőtt ünnepi szentmisét mondott Bérczi L. Bernát kormányzóperjel, akinek 2018. szeptember 15-én ugyanitt lesz apáti benedikálása.

Szentbeszédében Bernát atya Szent Bernát gondolatait, írásait vette alapul és meghívta a jelenlévőket a keresésre-az Isten keresésére.

Három pontban foglalta össze ezt az utat:

Az első, amikor az igazságot magamban kell keresnem.

A második, amikor magamat az igazságban megismerem, és a másikat irgalommal szeretem. Reálisan látom a saját gyengeségeimet, és ezt szemlélve segítek a másik embernek, most már irgalommal. Az igazságosságból az Isten irgalmába menekülök. Ekkor a szív szeme megtisztul.

A harmadikban megtisztult szívvel (nem magamban, nem a másikban), önmagában szemlélem az Istent.

A szentmisén két ciszterci atya húsz éve tett örökfogadalmáért is hálát adott a szerzetesközösség és a velük ünneplő hívők.

Az egész magyar szerzetesség képviseletében a ciszterci renddel együtt ünnepelt Lobmayer Judit (az MRK elnöke) és Kiss Didák (a Szerzeteselöljárók Irodájának vezetője) is.

A liturgikus ünnepség után állófogadás volt, majd a jelenlévők megtekinthették a Látogatóközpont aktuális kiállítását, a könyvtárat és a sörfőzdét. 

„A szeretet önmagában elegendő, önmagában és önmagáért is kívánatos. Önmagában érdem és jutalom is. A szeretet nem keresi sem okát, sem gyümölcsét önmagán kívül: maga a szeretet gyakorlása a gyümölcs. Szeretek, mert szeretek; szeretek, hogy szeressek. Nagy dolog a szeretet, de csak ha kútfejéhez visszaörvénylik, s ha eredetébe torkollva és forrásával eggyé válva mindig onnan buzog elő, ahonnét szünet nélkül árad. A lélek összes indulata közül, felfogó és érzelmi képességei közül egyedül a szeretet alkalmas arra, hogy benne a teremtmény, ha nem is egyenértékű vagy akár csak hasonló módon is, valami viszonzást nyújtson Teremtőjének. Mert amikor Isten szeret, nem akar mást, mint hogy viszontszeressük: nem másért szeret, csak azért, hogy szeressék; tudva, hogy maga a szeretet boldoggá teszi azokat, akik őt szeretik. (...)

Boldog, akinek megadatott, hogy ilyen nagy gyönyörűség ölelését tapasztalja! És ez nem más, mint a szent és tiszta szerelem, az édes és gyönyörűséges szerelem, az annyira felhőtlen, amennyire őszinte szerelem, a kölcsönös, bensőséges és erős szerelem, amely a két felet nem egy testben, hanem nagyon is egy lélekben egyesíti, úgyhogy a kettő már nem kettő, hanem egy lesz, amint Pál mondja: „Aki az Úrhoz ragaszkodik, az egy lélek vele”."

Clairvaux-i Szent Bernát apátnak az Énekek énekéről mondott beszédeiből

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41