Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi Fotó galéria
2018. augusztus 18. 11:00
Zirc

Szent Bernát ünnepe Zircen

"Szeretek, mert szeretek; szeretek, hogy szeressek."

Clairvaux-i Szent Bernát apát és egyháztanító ünnepét a ciszterci rend idén augusztus 18-án ülte meg a Zirci Apátság Bazilikájában.

Délelőtt ünnepi szentmisét mondott Bérczi L. Bernát kormányzóperjel, akinek 2018. szeptember 15-én ugyanitt lesz apáti benedikálása.

Szentbeszédében Bernát atya Szent Bernát gondolatait, írásait vette alapul és meghívta a jelenlévőket a keresésre-az Isten keresésére.

Három pontban foglalta össze ezt az utat:

Az első, amikor az igazságot magamban kell keresnem.

A második, amikor magamat az igazságban megismerem, és a másikat irgalommal szeretem. Reálisan látom a saját gyengeségeimet, és ezt szemlélve segítek a másik embernek, most már irgalommal. Az igazságosságból az Isten irgalmába menekülök. Ekkor a szív szeme megtisztul.

A harmadikban megtisztult szívvel (nem magamban, nem a másikban), önmagában szemlélem az Istent.

A szentmisén két ciszterci atya húsz éve tett örökfogadalmáért is hálát adott a szerzetesközösség és a velük ünneplő hívők.

Az egész magyar szerzetesség képviseletében a ciszterci renddel együtt ünnepelt Lobmayer Judit (az MRK elnöke) és Kiss Didák (a Szerzeteselöljárók Irodájának vezetője) is.

A liturgikus ünnepség után állófogadás volt, majd a jelenlévők megtekinthették a Látogatóközpont aktuális kiállítását, a könyvtárat és a sörfőzdét. 

„A szeretet önmagában elegendő, önmagában és önmagáért is kívánatos. Önmagában érdem és jutalom is. A szeretet nem keresi sem okát, sem gyümölcsét önmagán kívül: maga a szeretet gyakorlása a gyümölcs. Szeretek, mert szeretek; szeretek, hogy szeressek. Nagy dolog a szeretet, de csak ha kútfejéhez visszaörvénylik, s ha eredetébe torkollva és forrásával eggyé válva mindig onnan buzog elő, ahonnét szünet nélkül árad. A lélek összes indulata közül, felfogó és érzelmi képességei közül egyedül a szeretet alkalmas arra, hogy benne a teremtmény, ha nem is egyenértékű vagy akár csak hasonló módon is, valami viszonzást nyújtson Teremtőjének. Mert amikor Isten szeret, nem akar mást, mint hogy viszontszeressük: nem másért szeret, csak azért, hogy szeressék; tudva, hogy maga a szeretet boldoggá teszi azokat, akik őt szeretik. (...)

Boldog, akinek megadatott, hogy ilyen nagy gyönyörűség ölelését tapasztalja! És ez nem más, mint a szent és tiszta szerelem, az édes és gyönyörűséges szerelem, az annyira felhőtlen, amennyire őszinte szerelem, a kölcsönös, bensőséges és erős szerelem, amely a két felet nem egy testben, hanem nagyon is egy lélekben egyesíti, úgyhogy a kettő már nem kettő, hanem egy lesz, amint Pál mondja: „Aki az Úrhoz ragaszkodik, az egy lélek vele”."

Clairvaux-i Szent Bernát apátnak az Énekek énekéről mondott beszédeiből

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41