Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2016. szeptember 1. 17:30
Szombathely

Szerzetesi fogadalomtétel a szaléziaknál

A Don Bosco Szaléziak szombathelyi Szent Kvirin templomában 2016. szeptember 1-jén Kővári László letette első szerzetesi fogadalmát, Kovács Sándor pedig megújította szerzetesi fogadalmát Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök kezébe.

A 17.30-kor kezdődő esti szentmise keretében Kővári László novícius tette le első fogadalmát. Ugyanebben a szentmisében Kovács Sándor is megújította fogadalmát. Ábrahám Béla tartományfőnök atya a prédikációban kitért a templom két újonnan megáldott Don Bosco festményére és megemlítette, hogy 25 éve Andrásfalvy János atyával és Csány Péter atyával együtt jómaga is az újraindulás első novíciusi csoportjához tartozott, akik Szombathelyen kezdték a fölkészülést a szerzetesi életre.

A szentmise után a szerzetesek ünnepi vacsorán folytatták a vidám együttlétet a fogadalomtételre érkező vendégekkel. Az ízletes ételeket négy szombathelyi munkatárs készítette.

Ismerjük meg kicsit jobban a fogadalmas szalézi testvéreket:

Kovács Sándor Ferenc szalézi ideiglenes fogadalmas szerzetes 1984-ben született, és bár eredetileg alföldi származású, már meg sem lepődik azon, hogy sokan Szombathelyhez kötik. Főiskolai tanulmányai miatt került Szombathelyre, mivel már gyermekkora óta tanár szeretett volna lenni.  Mivel az állami kollégiumban nem volt már férőhely, 2002 szeptemberében talán gondviselésszerűen az akkor még működő Szalézi Kollégium lakója lett. Itt ismerte meg Don Boscót, a szaléziakat, és egy befogadó közösséget, amely sokat segített a személyes fejlődésében. A szaléziaknak köszönheti, hogy megismerte Istent, felkészítették a szentségekre és segítségükkel 2005. augusztus 24-én Isten gyermeke lett.

A szaléziak segítették abban is, hogy rátaláljon a hivatására, hiszen életükkel vonzóvá tették számámra a szalézi hivatást. Egy elég hosszadalmas elmélkedés után 2012 húsvétján beszélt Csány Péter atyával, a szombathelyi szalézi rendház akkori igazgatójával, hogy szalézi szeretne lenni. Sok bátorítást és segítséget kapott tőle, mint ahogy a többi szalézitól is.

2013 szeptemberében megkezdte a noviciátust Genzano di Romában és ugyanott 2014 szeptember 8-án tette le első fogadalmát, hogy két évig engedelmesen, szegényen és tisztán él, a szalézi Alapszabályokban megjelölt evangéliumi útnak megfelelően Ezután két évet Rómában a Szent Tarzíciusz filózófiai házban élt és a Pápai Szalézi Egyetemen filozófiát tanult. 2016. szeptember 1-én újabb két évre megújította fogadalmát Szombathelyen, vagyis azon a helyen és annak a közösségnek a körében ahol hivatása született. Gyakorlati idejét Nyergesújfalun az oratóriumban fogja tölteni.

Kővári László Károly 1955-ben született Kaposváron. Mérnöktanárként, szakmunkástanuló fiatalokat tanított 30 évig, 15 évig igazgató is volt, előbb Újpesten a Páli Szent Vince Szakiskolában, majd 2008-tól a kazincbarcikai Don Bosco Iskolában. Négygyermekes családapaként élt 2012-ig, amikor felesége rövid betegség után váratlanul elhunyt. Fia, aki a legidősebb a gyermekei közül, már házas, januárban gyermeke született, így László már nagyapa is. Három lánya is már önálló.

Húsz éve találkozott Don Boscóval, a plébánosa hívta fel rá a figyelmét. Miután különböző kiadványokból megismerte megelőző módszerét és életét, Don Bosco lett a példaképe, igyekezett igazgatóként is az ő szellemében foglalkozni a fiatalokkal.

Felsége halála után úgy érezte, Jézus arra hívja, hogy nagyobb elkötelezettséggel kövesse. Zafféry Károly példája, aki 60 évesen lett szalézi novícius és 61 évesen tett első fogadalmat, megerősítette abban, hogy ennyi idős korban is el lehet kezdeni a szerzetesi életet. Az iránta való tiszteletből vette fel az első fogadalma alkalmával a Károly nevet. Védőszentje Szent II. János Pál pápa a keresztségben szintén ezt a nevet kapta.

A jelölt időt (prenoviciátust) még igazgatóként Kazincbarcikán töltötte. A noviciátus ideje alatt a Szombathelyi Rendházban volt 2016. szeptember 1-ig, amikor letette első fogadalmát. Az óbudai rendház lakójaként folytatja majd további felkészülését a szalézi életre.

 

Forrás és fotó: Szaléziak.HU

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41