Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2021. január 30. 9:00 to 2021. január 31. 8:45
Kazincbarcika

Tartományi Don Bosco ünnep – egy kicsit másképp

„Találjuk meg a közösségépítésnek új, változatos formáit, így tartsuk meg a reményt” - mondta Andrásfalvy János tartományfőnök atya Kazincbarcikán a tartományi Don Bosco ünnepen, amelyhez 2021. január 30-án 10.30-tól a virtuális térben is csatlakozhattak Don Bosco barátai az egész országból.

„Ünnepelünk, visszatekintünk egy kiváló szent emberre, és rendfőnök atyánk is idén megkért bennünket, hogy nézzünk vissza egy csöppet a múltba. Menjünk vissza gondolatban 1861. március 21-ére, Torinóba” – kezdte szentbeszédét a tartományfőnök atya, majd felidézte, amint a fényképezés őskorában Don Bosco megszervezte a fénykép sikere érdekében, hogy az ő jelenlétében hosszú percekig mozdulatlanul álljon, térdeljen egy nagy csapat kamasz, és a rakoncátlan fiúk egy zokszó nélkül hajlandóak voltak szót fogadni egy szegény papnak!

„Miért is hallgattak rá? – tette fel a kérdést Andrásfalvy atya, majd így folytatta – Mert az élet horizontját rajzolta meg számukra és velük együtt: a földi, tartós értékek boldogságáét és az örök életét egyszerre! Don Bosco ezt mondogatta miközben fáradhatatlanul osztotta szét a képességeit a fiatalok ezreinek (túlzások nélkül), odaszánta az egész életét: »Az az egyetlen vágyam, hogy boldognak lássalak benneteket most és az örökkévalóságban!«”

A tartományfőnök kihangsúlyozta, hogy aki Don Boscót követi az egy egészen kiváló utat talál Krisztus követésére és aki hallgat rá az egy kivételes lelki családnak lehet a tagja, ahol sok jó ember van, és szentek is vannak. Kitért Don Bosco második utódára, a 100 éve elhunyt Don Albera Pálra, valamint a rendfőnök idei strennájára - „A remény mozgat minket” és idézte a rendfőnököt, aki hozzátette: nem a magunk erejéből tudunk remény útján járni, hanem a saját jócselekedeteink mellett az erőt odaföntről kell kérnünk, mert „A segítség az Úrtól jön…”

A szentmise után került sor a tartományi díjak kiosztására.

Elsőnek a Szalézi Ifjúsági Mozgalom díját osztották ki. Ezt a díjat olyan fiatal kaphatja meg, aki tevékenységében, elhivatottságában, kitartásában, lelkiéletében és Don Bosco iránti szeretetében élő példát mutat társainak, és már legalább 5 éve önkéntes alapon, aktívan segíti valamely Don Bosco Szaléziak, Don Bosco Nővérek, vagy szalézi munkatársak által vezetett intézmény életét és programjait Magyarországon. Az idei díjazott Papp Éva Veronika, újpesti szalézi animátor, aki közel 10 éve rendszeres résztvevője, segítője az Újpest-megyeri szalézi plébánia és oratórium életének, amelynek a tartományi programok szervezése mellett is oszlopos tagja maradt, az animátorok képzésétől, a programok koordinálásán át ifjúsági hittanok szervezéséig sok mindenből kivette – és a mai napig kiveszi – a részét.

A Boldog Sándor István pedagógiai díjat idén Simon Péter, a SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium tanára vehette át, aki etika tanárként, osztályfőnökként és diákönkormányzatot segítő tanárként tevékenykedik. Az iskola életén kívül is „szalézi” szívvel áll rendelkezésre a tartományi ifjúsági munkában, évek óta rendszeresen segít a Szalézi Ifjúsági Mozgalom programjaiban: tartalmas előadásokkal, kreatív műhelyek szervezésével és vidám jelenlétével. A saját plébániáján is aktívan közreműködik lelki programok lebonyolításában, ezek az alkalmak elsősorban a fiatalokat szólítják meg. Családjával együtt gyakorolja a katolikus hitét, ennek szellemében neveli gyermekeit is.

A 2021. évben olyan személy részesül a Don Bosco díjban, aki már régóta segíti a szaléziak életét. Kiápolt több idős szalézi atyát Óbudán. Mindig lehet számítani rá, mert amikor baj van, akkor ő mindig ott terem és ápol, imádkozik, segít. Horváth Győzőné Végh Györgyi - Györgyike néni 72 éve él szalézi környezetben. Életét teljesen átszőtte szorgalmas tanulás és munkálkodás. A már idős Frank Pál atyának segített az óbudai rendház kertjének gondozásában, később egyedül gondozta a kertet. 2010 óta jár a Szent Margit Kórházba önkéntes beteglátogatóként, majd elvégezte a katolikus betegápolói tanfolyamot. Odaadó szeretettel ápolta hosszú éveken át a nagybeteg szalézi atyákat, mint Frank Pál atyát, Timár Mihály atyát, Baji János atyát, majd Varga László atyát is. Györgyike néni hamar megözvegyült, de két gyermekét szépen fölnevelte, és 9 unokája és 3 dédunokája mellett most is fáradhatatlanul folytatja önkéntes ápolói tevékenységét.

A díjak kiosztása után kerül sor az ünnepi akadémiára, amelyet most a korszerű technika jóvoltából az egész országban otthonról is megtekinthettek Don Bosco tisztelői és a szaléziak barátai, munkatársai. A szentmise és a videókból összeállított műsor megtekinthető a Szaléziak.HU YouTube csatornáján.

 

Forrás és fotó: www.szaleziak.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41