Ugrás a tartalomra
oktatási segédanyag Hazai
2021. január 5. 10:00 to 2021. január 6. 9:45
Miskolc

Ugye lángolt a szívünk!? - Iskolai lelkinapok kézikönyve

„Keresztény iskolaként évente több alkalommal is szervezünk lelkinapot az egész diákközösség számára, hogy ezzel lehetőséget teremtsünk számukra a lelkiekben való növekedésre, a találkozásra Istennel, illetve ennek a találkozásnak felismerésére. A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiumban az ilyen félnapos, kiscsoportos, de mégis az egész iskolával közös, szimbólumokra és kézzelfoghatóságra épülő, kortárs diákok vezette lelkinapoknak több mint tíz éves a hagyománya. Számtalan anyag és tapasztalat gyűlt össze az iskolalelkészségen ennyi idő alatt. Most ezekből szedtünk össze egy csokrot, amiben konkrét lelkinapok programjai, az elméleti háttér és a praktikus ötletek is szerepelnek. Kiadványunkkal szeretnénk kézzelfogható segítséget nyújtani iskolai lelkinapok szervezésében és bátorítani a megosztott tartalmak saját lehetőségekre és szükségletekre alakításában.”

„A kiadvány központi magja a harmadik fejezet, amiben hat kipróbált, megvalósított lelkinap teljes programját osztjuk meg. Ezek változatos témákban, eltérő liturgikus időszakokhoz és  eltérő korosztályoknak szóló lelkinap-programok. A leírások minden szükséges előkészítés leírását tartalmazzák és úgy készítettük el őket, hogy a csoportvezetők megfelelő felkészítése után már csak le kell fénymásolni a nekik szánt oldalakat és kezdődhet az iskolai kiscsoportos lelkinap. A szövegekbe még tippeket és tanácsokat is illesztettünk, amelyek a csoportvezetőket segíthetik, hogy magabiztosan és örömmel vezessék a csoportjukat.

A lelkinapjaink sajátos stílusának alapjait a konkrét programok előtt, a második fejezetben osztjuk meg. Írunk a pozitív emberképünkről, az együttműködés csodájáról, a csendre nevelés lehetőségéről, az alkotás és szimbólumok központi szerepéről, a kortárs kiscsoportvezetők képzéséről és a megosztások hasznáról. Reméljük, hogy ezek az alapgondolatok segítenek a konkrét programok átvételén túl a szemlélet, a stílus megismerésében.

Azoknak készítettük el a negyedik fejezetet, akik szeretnének a mi tapasztalataink alapján saját maguk is hasonló lelkinapokat szervezni helyi igényekhez és viszonyokhoz igazítva. A korábban már megismert Lelkinap az útról anyagához fűzünk ebben a részben rengeteg kommentárt, javaslatot és háttérinformációt. Ebben a fejezetben benne van mindaz a tapasztalati tudás, ami az évek során összegyűlt a miskolci iskolalelkészségen: mire kell, mire érdemes figyelni, miért pont egyik vagy másik játékot használjuk, miért ez a programok sorrendje, mik egy kézműves rész buktatói, hogyan segítsük a csoportvezetőket imát vezetni, hogyan alkalmazható a program más fizikai körülmények között, hogyan bánjunk az idővel stb.

A kiscsoportos programok a lelkinapjaink központi részét képezik, ezért egy külön mellékletbe („Hogyan vezess kiscsoportot?”) gyűjtöttük össze mindazt a tudnivalót, gondolatot és ötletet, amit a csoportvezetőknek érdemes átadni, elsősorban személyesen megélt tapasztalatok útján, másodsorban így írásban is.”

 

A kiadványról:

Elek László SJ

Ugye lángolt a szívünk!? - Gyakorlati kézikönyv szentignáci szellemiségű kiscsoportos iskolai lelkinapok szervezéséhez

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya, Ignáci Pedagógiai Műhely, 2020

A kiadvány elérhető a jezsuita gimnázium iskolalelkészségén. Érdeklődni az elek.laszlo@jezsu.hu címen lehet.

 

„Kívánjuk, hogy kiadványunk használata hozzon sok gyümölcsöt, segítse diákjainkat és munkatársainkat Isten felé. Az Úr elszórta a magvakat és mi vagyunk, akik öntözgetjük és kapálgatjuk a kikelő kis növényeket. Fontos misszió ez és nagy felelősség. Közben viszont fel is lélegezhetünk: a növekedést már nem mi adjuk, ahogy a gyümölcs is rajtunk túlmutató nagy ajándék. Kívánjuk, hogy mindannyian tudjuk Istenre bízni lelkinapjainkat, diákjainkat, önmagunkat!”

 

Forrás és fotó: Elek László SJ

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41