Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2019. március 30. 14:15
Mátraverebély-Szentkút

Véget ért a magyar piaristák 52. tartományi káptalanja

Március 30-án, szombaton befejeződött a 2019-es tartományi káptalan, melynek utolsó két napján bizottsági és plenáris ülések keretében a káptalan tagjai a jövővel foglalkoztak.

A korábbi helyzetelemzéseknek megfelelően hat terület köré csoportosítva folyt a párbeszéd. Szó volt többek között hivatásgondozásról, szerzetesképzésről, iskolai szolgálatról, ifjúságpasztorációról, gazdasági kérdésekről, közösségi életről, az erdélyi jelenlét vagy az alumniszervezet kérdéséről is.

A beszélgetések célja egy olyan káptalani jövőterv megalkotása volt, amelynek átfogó szempontjaival a következő négy évben meghatározhatja, segítheti a magyarországi piarista világ életének kibontakozását, a további, konkrétabb jövőtervek kidolgozását.

A záró szentmisén a káptalan tagjai, kiegészülve az utolsó napra látogatóba érkező rendtagokkal, hálát adtak a hat napos együttlétért és a tanácskozás eredményeiért, kérve Istent, hogy a jövőben is segítse a piarista közösséget küldetésének teljesítésében.

A szentmise főcelebránsaként Szilvásy László tartományfőnök Kalazanci Szent József személyét hozta példaként, hogy milyennek is kell lennie napjainkban egy piaristának. A rendalapító ugyanis nagyon sokszínű személyiség volt, aki a pedagógiai újítások keresése mellett, akár saját maga is takarította az osztálytermeket. Fontosnak tartotta a tudományos felkészültséget, de imádság nélkül sem tudta elképzelni iskoláját. Szentségének alakjába ráadásul még gyengeségei is belefértek, például egyes életrajzírói szerint a vezetés területén nagy hibákat is el-elkövetett. Abban azonban, hogy a gyerekekért dolgozzon, kockáztasson és változásokra is képes legyen, sosem bizonytalanodott el.

A szentmise után közös ebéd következett, ahol megköszönték a mátraverebély-szentkúti ferences atyáknak és munkatársaknak a szíves és figyelmes vendéglátást!

Szöveg és kép: Szakál Ádám SP/ www.piarista.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41