Európai piarista szerzetesnövendékek találkozója Budapesten

Budapest
Május 3. és 5. között Budapesten tartották az európai piarista szerzetesnövendékek idei találkozóját.

 

Az olasz, lengyel, szlovák és spanyolországi Emmausz és Betánia rendtartományokból csaknem 40, szerzetesi életének kezdeti képzési szakaszában lévő egyszerű fogadalmas szerzetes, novícius és jelölt vett részt. Ez utóbbi rendtartományban mélyítik el szerzetesi hivatásukat több ázsiai ország piarista növendékei is (Indonézia, Kelet-Timor, stb). A létszám a vendéglátó magyar provincia növendékeivel és a különböző provinciák növendéknevelő örökfogadalmas szerzeteseivel egészült ki.

Pénteken a kezdő szentmisét Galaczi Tibor a kezdeti képzésért és a hivatásgondozásért felelős tartományi asszisztens mutatta be angol nyelven. A személyes bemutatkozások után a magyar rendtartomány gyűjteményeit, a Piarista Múzeumot, Központi Levéltárat és Könyvtárat látogatták meg a résztvevők, sok érdekes és a közös piarista identitást is erősítő régi tárggyal, könyvvel ismerkedve.

Az időbeli egybeesést kihasználva a vendégek a budapesti Piarista Gimnázium ballagási ünnepségén is részt tudtak venni, ahol az ünnepi beszédek fordítását is kézhez kapták.

Délután a magyar szerzetesnövendékek vezetésével városnézés következett, ahol többek között a Szent István-bazilikát vagy a Terror Háza Múzeumot is meglátogathatták. A séta a Sziklatemplomban fejeződött be közös spanyol nyelvű vesperással, illetve Csóka János pálos atya is szeretettel üdvözölte a piaristákat és mutatta be a pálos rendet és a templomot. A lengyel testvérek a Sziklatemplom lengyel emlékhelyénél is hosszan elidőztek.

Szombat reggel Carles Gil Saguer a piarista generális európai tartományokért felelős asszisztense vezette az Eucharisztiát a Duna-parti piarista kápolnában, majd délelőtt a növendéknevelők által vezetett előadások és kiscsoportos beszélgetések követték egymást, angol és spanyol nyelven. A témák között helyet kapott a piarista rend által felkínált szerzetesi életterv, az imádság, a gyerekek kísérésének, személyes vezetésének piarista szolgálata is.

Délután kirándulás következett Vácra, ahol egy rövid Duna-parti séta és városnézés után a piarista épületben Zsódi Viktor tartományfőnök a magyar provincia életét, Vereb Zsolt házfőnök pedig a váci piarista templomot és rendházat mutatta be. A közös vesperás ezúttal angolul szólalt meg. A váci rendház kertjében grillezéssel és vidám gitározással zárult a kirándulás.

A vasárnapi záró napon az iskola anyák napi miséje után szentírási elmélkedés, majd az összegzés, búcsúzás és egy magyaros ünnepi ebéd zárta a háromnapos találkozót.

A másnap délután elutazó spanyolországi növendékek indulás előtt azért még jó piaristaként a gimnázium hétfői spanyol- és angolóráit is kihasználták, hogy a magyar diákokkal hivatásukról és a piarista világról beszélgessenek.

Hasonló találkozót a következő tanévben is tervez a rend egy másik európai piarista rendtartomány szervezésében

Szakál Ádám Sch.P

 

Forrás: piarista.hu

Fotók: Szakál Ádám Sch.P., Csapó Viktória

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41