Teréz anya nővérei 22 ezer rászorulóról gondoskodnak Indiában

2022. jan. 10. (hétfő) 08:45
India


December óta Indiában több olyan döntés is született az indiai szövetségi kormány részéről, amelyekkel akadályozták a Szeretet Misszionáriusa Kongregáció nagy jelentőségű karitatív működését az országban. A nemzetközi összefogásnak is köszönhetően a legutóbbi hírek szerint a helyzet javulni látszik.

Decemberben az indiai kormány nem újította meg Kalkuttai Teréz anya nővéreinek azt az engedélyt, amellyel a Szeretet Misszionáriusai kongregáció „elismert karitatív szervezetként” működhet az országban. A döntés szerint a működési engedély visszavonása megakadályozza a kongregáció számára külföldről érkező segélyekhez való hozzájutást és a karitatív tevékenységek folytatását. Az indiai kormány negatív döntését egyes, szélsőséges csoportosulásoktól érkező bejelentések is befolyásolták, miszerint Teréz anya misszionáriusai egyes területeken a rászorulókat a keresztény hitre térítik karitatív tevékenységeiken keresztül.

Mary Prema nővér, a Szeretet Misszionáriusai Kongregáció elöljárója közleményt adott ki, amely szerint felülbírálási kérvényt nyújtottak be a hatóságokhoz és azt kérte minden rendi központtól, hogy a helyzet megoldásáig ne fogadjon el külföldről érkező segélyeket és ne folytasson tevékenységet. Ha az engedélyt a kongregáció nem kapja meg, akkor a nővérek által ápolt és gondozott mintegy 22 ember nem jut ételhez és gyógyszerellátáshoz Indiában. A Szeretet Misszionáriusai a leprások és peremre szorultak szinte egyedüli segítői és támogatói az országban, ezért az engedély megvonása az India legszegényebb lakosai elleni támadás - nyilatkozta a Fides missziós hírügynökségnek Dominic Gomez atya, a kalkuttai egyházmegye vikáriusa.

A legutóbbi hírek szerint a nemzetközi összefogásnak is köszönhetően az indiai kormány végül megadta a szükséges engedélyt a kongregációnak a külföldről érkező segélyek felvételére és ezáltal a működésre.

Mindeközben Teréz anya nővéreinek el kellett hagyniuk egy árvaházukat, ahol több, mint fél évszázada tevékenykedtek 1500 árva gyermekről gondoskodva. Az intézmény egy állami tulajdonban lévő területen található, amelyet magánszemélynek adtak ki használatra, aki Teréz anya nővéreinek átadta a meghatalmazást. Ez a koncesszió 2019-ben lejárt, és az illetékes indiai hatóság úgy döntött, hogy nem újítja meg és emellett 240 ezer euró befizetésére kötelezte a kongregációt a 2019 után történt használat miatt. Teréz anya nővérei anyagi nehézségeik miatt kénytelenek voltak végleg felszámolni az árvaházat és a gyermekeket többi otthonaikban elhelyezni.

Indiában a kongregáció mintegy 5200 nővére tevékenykedik 227 házat és intézményt fenntartva.  

 

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41