Ugrás a tartalomra
normál Hazai
2020. március 24. 8:30
Mindenhol

Aki az Úrban bízik, annak minden javára válik

Benvin Sebastian Madassery atya, verbita szerzetes írt elmélkedést az egész világot érintő járványról.

Kedves Testvérek! 

Sok szeretettel köszöntelek benneteket! 

Az otthoni szabadságomat lerövidítettem 16 nappal, és  március 16-án délután visszajöttem Magyarországra. Szüleim, különösen édesanyám, nagyon szomorúak voltak emiatt, de éreztem, hogy itt kell lennem. Érdekes módon egy nappal később lezárták a határokat. Most „önkéntes karanténban” maradok a társadalomra való tekintettel. Mivel Dohán keresztül jöttem, így semmi bajom sincs, mégis felelősséget érzek a többiek iránt. 

Az út folyamán sok olyan dolgot láttam, amit eddig nem. Elmélkedtem ezeken, és arra gondoltam, hogy megosztom veletek ezeket a sorokat. 

Nehéz és aggodalmakkal teli időszakot élünk. Ezt mindenhol lehetett érezni és minden arcon lehetett látni. Minden, ami természetes volt, már nem az. Kézfogással nem köszöntenek, a beszélgetések ritkulnak, az emberek egymástól távol ülnek, csönd van mindenhol, mintha az élet teljesen megszűnt volna. Mindez egy vírus miatt. Az ember, aki azt gondolta, hogy mindent megoldhat a maga erejéből, most talán megérzi, hogy ez mégsem így van. A tudomány még mindig botorkál a sötétségben… még kell idő, hogy felfedezze a vírus elleni gyógyszert.

Közben egyre több ország próbál segíteni a saját népén. Szigorú intézkedéseket vezetnek be a nép érdekében. Nagyon fontos, hogy ezeket a szabályokat pontosan betartsuk. Ha nem, akkor úgy járunk, mint azok az országok, emberek, akik túlzott szabadságról beszéltek és most komoly bajban vannak. A liberális és túlzott szabadságnak nagy a kockázati tényezője.  Sajnos a koronavírus nem ismeri a liberális szabadosságot. Most rendre van szükség. Össze kell szedni magunkat, és rendet kell tartani magunkban és magunk körül. Ebben a helyzetben nem jó azt mondani, hogy mi szabadok vagyunk és azt csinálunk, amit akarunk. Vigyázni kell magunkra, és a többiekre, különösen az idősebb testvérekre való tekintettel be kell tartanunk a szabályokat.

Ne csüggedjünk lelkünkben! Alakítsuk ki a pozitív gondolkodást magunkban! Nem tudjuk pontosan, hogy ez a vírus honnan ered: az ember terméke vagy állatoktól származik. A valóság azonban az, hogy itt van közöttünk. Bizonyos értelemben a következőkre tanít a vírus: a közel harminc éve tartó rohanás lelassult, elfoglalt embereknek lett ideje otthon maradni férjükkel, feleségükkel és gyerekeikkel, sokkal tudatosabban lélegeznek. Minden reggel örül az ember, ha lélegzés közben nem köhög; mindig mindenki jól megmossa a kezét. A levegő is egyre tisztább, mivel mind földi, mind légi úton kevés a forgalom, sőt a tenger is csendesebb, mert egyre kevesebb a luxushajó és a többi hajó is, az utcák egyre néptelenebbek és így tovább…

Még egy kis idő, és ez is elmúlik, de maradjanak meg bennünk azok a dolgok, melyekre ez az idő tanított minket. Isten valóban megbocsát mindent nekünk, mivel Ő a szeretet. Az Általa teremtetett természet azonban nem. A természetben élő embert rendre tanítja a természet. A rendhez tartozik a hit is. Az a két Kéz, amely a természetet alkotta, benne téged és engem, amely meggyógyította a vakot, a bénát, a leprásokat és életre keltette a halottat, vigyázzon rád és óvjon téged minden rossztól! 

Testvérek! - időnk van elmélyülni és Istennel lenni. Minden elmúlik, egyedül Ő marad. Térjünk vissza Hozzá.  A közelmúlt idők jelei arra figyelmeztetnek minket, amiről a 2Krónikák 7,13-14-ben írva van: „Ha bezárom az eget s nem esik az eső (különböző országokban hónapokig tartó nagy tűz), és ha megparancsolom s meghagyom a sáskáknak, hogy emésszék fel az országot (sáskák támadása Afrikában), ha pestist bocsátok népemre (vírus járvány): de népem, amely nevemet viseli, megtér s könyörög hozzám s keresi arcomat s felhagy nagyon gonosz tetteivel, én is meghallgatom az égből és megbocsátom bűneit és meggyógyítom földjét”.

Talán a tudósok számára balgaság, amiket írtam, de Istenben hívő igaz ember értékes üzenetet lát benne. Aki az Úrban bízik, annak minden a javára válik. 

Áldott böjti időszakot kívánok! 

Szeretettel,

Benvin Sebastian atya

Forrás és fotó: gorogkatolikus.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41