Ingyenes segítő beszélgetés a ferences Kilátóban

Budapest
A ferences karizmához szorosan kapcsolódó igényként fogalmazódott meg, hogy a ferences templomokban, kolostorokban ne csak gyónhassanak az emberek, hanem – külső szakemberek segítségével – olyan nehézségeikre is segítséget kapjanak, ami túlnő a gyóntatószéken, vagyis a szentségi pasztoráción, ugyanakkor a testi-lelki egészségüket és üdvösségüket szolgálja.

A lelki ínségre válaszul, a ferences karizma és a mentálhigiénés szakemberek találkozásából született 2014-ben a Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat, mely egy sajátos modell a lelkipásztori tevékenység kiegészítésére. A három mentálhigiénés szakember által létrehozott Kilátó három budapesti (Országút, Pasarét, Belváros) és egy szegedi helyszínen működik, Budapesten 8, szegeden 5 hívő szakemberrel. Ingyenes lelkigondozói helyként nagy értéket képvisel az egészségmegőrzés területén, hiszen terápia szinte csak magánpraxisban érhető el, amelynek óránkénti 15-20 ezer forintos díja a magyar lakosság többsége számára kifizethetetlen, ráadásul sok hívő kifejezetten keresztény pszichológust, segítőt keres. Ugyanakkor a Kilátó belépési pont az élő Egyházba – hiszen nyitva állnak bárki számára.

Az ingyenes egyéni segítő beszélgetés mellett fizetős, de a piaci ár alatti csoportokat – többek között bibliodráma, gyászcsoport, pszichodráma, művészetterápia, meseterápia – is kínál a Kilátó, valamint 90 perces, többnyire két szakember által párban végzett, minimum 10-12 alkalmas, de akár egy évig tartó keresztény család- és párkonzultációt, melynek igénybevételéhez támogatás kérhető.

A Kilátó úgynevezett alacsony küszöbű szolgáltatást nyújt, tehát anonim módon vehető igénybe bárki számára – sem a regisztráció, sem a felekezeti hovatartozás, sem az istenhit nem kritérium. Az igénybevevők között az éppen 18 évet betöltött fiataloktól az idős emberekig minden korosztály megtalálható; a családi nehézségekkel küzdőktől a magányosokig, az Istent keresőktől a kiábrándultakig nagyon széles a segítséget kérők köre. Jellemzően az emberi kapcsolatok területén vannak elakadásaik, de sokan Isten-kapcsolatukról is beszélgetni szeretnének.

A koronavírus-járvány alatt a megkeresések számában 33%-os növekedés mutatkozott, amely a járvány csillapultával tovább folytatódott. Ebben a tanévben szeptembertől májusig a budapesti nyolc munkatársnak immár több mint 600 beszélgetése volt, hetente érkeznek az újabb és újabb megkeresések.

A koronavírus-járvány időszaka alatt a munkatársak nagy gyakorlatot szereztek az online beszélgetésekben. A Kilátó a személyes beszélgetések mellett megtartotta az online találkozás lehetőségét, így vidékiek, kisbabával otthon lévő anyukák, ágyban fekvő betegek számára is elérhetővé váltak a kilátós segítő beszélgetések.

A beszélgetésekhez előzetes bejelentkezés szükséges. A honlapon az egyes helyszínek fül alatt, a segítő beszélgetés menüpontban találhatóak a munkatársak elérhetőségei, valamint hogy ki mely idősávban dolgozik.

A központ támogatására az alábbi oldalon van lehetőség:
https://www.ferencesalapitvany.hu/projekt/kilato-ferences-mentalhigienes-kozpont-tamogatasa/8 

 

Forrás és fotó: ferencesek.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41