Ingyenes segítő beszélgetés a ferences Kilátóban

Budapest
A ferences karizmához szorosan kapcsolódó igényként fogalmazódott meg, hogy a ferences templomokban, kolostorokban ne csak gyónhassanak az emberek, hanem – külső szakemberek segítségével – olyan nehézségeikre is segítséget kapjanak, ami túlnő a gyóntatószéken, vagyis a szentségi pasztoráción, ugyanakkor a testi-lelki egészségüket és üdvösségüket szolgálja.

A lelki ínségre válaszul, a ferences karizma és a mentálhigiénés szakemberek találkozásából született 2014-ben a Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat, mely egy sajátos modell a lelkipásztori tevékenység kiegészítésére. A három mentálhigiénés szakember által létrehozott Kilátó három budapesti (Országút, Pasarét, Belváros) és egy szegedi helyszínen működik, Budapesten 8, szegeden 5 hívő szakemberrel. Ingyenes lelkigondozói helyként nagy értéket képvisel az egészségmegőrzés területén, hiszen terápia szinte csak magánpraxisban érhető el, amelynek óránkénti 15-20 ezer forintos díja a magyar lakosság többsége számára kifizethetetlen, ráadásul sok hívő kifejezetten keresztény pszichológust, segítőt keres. Ugyanakkor a Kilátó belépési pont az élő Egyházba – hiszen nyitva állnak bárki számára.

Az ingyenes egyéni segítő beszélgetés mellett fizetős, de a piaci ár alatti csoportokat – többek között bibliodráma, gyászcsoport, pszichodráma, művészetterápia, meseterápia – is kínál a Kilátó, valamint 90 perces, többnyire két szakember által párban végzett, minimum 10-12 alkalmas, de akár egy évig tartó keresztény család- és párkonzultációt, melynek igénybevételéhez támogatás kérhető.

A Kilátó úgynevezett alacsony küszöbű szolgáltatást nyújt, tehát anonim módon vehető igénybe bárki számára – sem a regisztráció, sem a felekezeti hovatartozás, sem az istenhit nem kritérium. Az igénybevevők között az éppen 18 évet betöltött fiataloktól az idős emberekig minden korosztály megtalálható; a családi nehézségekkel küzdőktől a magányosokig, az Istent keresőktől a kiábrándultakig nagyon széles a segítséget kérők köre. Jellemzően az emberi kapcsolatok területén vannak elakadásaik, de sokan Isten-kapcsolatukról is beszélgetni szeretnének.

A koronavírus-járvány alatt a megkeresések számában 33%-os növekedés mutatkozott, amely a járvány csillapultával tovább folytatódott. Ebben a tanévben szeptembertől májusig a budapesti nyolc munkatársnak immár több mint 600 beszélgetése volt, hetente érkeznek az újabb és újabb megkeresések.

A koronavírus-járvány időszaka alatt a munkatársak nagy gyakorlatot szereztek az online beszélgetésekben. A Kilátó a személyes beszélgetések mellett megtartotta az online találkozás lehetőségét, így vidékiek, kisbabával otthon lévő anyukák, ágyban fekvő betegek számára is elérhetővé váltak a kilátós segítő beszélgetések.

A beszélgetésekhez előzetes bejelentkezés szükséges. A honlapon az egyes helyszínek fül alatt, a segítő beszélgetés menüpontban találhatóak a munkatársak elérhetőségei, valamint hogy ki mely idősávban dolgozik.

A központ támogatására az alábbi oldalon van lehetőség:
https://www.ferencesalapitvany.hu/projekt/kilato-ferences-mentalhigienes-kozpont-tamogatasa/8 

 

Forrás és fotó: ferencesek.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41