Keresztúti stáció Edith Steinnel

Gladbach
Sieger Köder 1925. január 3-án született Wasseralfingenben, 1947-ben iratkozott be a stuttgarti művészeti akadémiára, 1965–1970 között pedig Münchenben és Tübingenben tanult katolikus teológiát. A későbbiekben beiratkozott a papi szemináriumba, 1971-ben szentelték pappá. Festési stílusát tekintve egyaránt merített Chagalltól és El Greco munkásságából. Oltárképeket, templomi színes üvegablakokat, festett szobrokat, domborműveket, keresztutakat és táblaképeket is készített, főként állomáshelyein, de más megrendelésekre is. Belső hitvilágát képekben jelenítette meg.

Mivel munkássága a Szentírás szinte minden témáját megjeleníti, egy, az ő festményei által illusztrált Bibliát is kiadtak. Ezen kívül több olyan könyv is született, ahol az ő festményeit elmélkedésekkel látták el. Nem csak Németországban, de Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendenek ezen összeállítások. Az itt bemutatandó festménye az egyik keresztút-sorozatának egyik darabja. A keresztút eredetije a Köln melletti Bergisch Gladbach-i Szent Miklós-templomot díszíti.

A keresztút hetedik stációjának képét szeretnénk közelebbről megtekinteni. A festmény azt a jelenetet ábrázolja, amikor Jézus másodszor esik el a kereszt súlya alatt, de ez az ábrázolás nem mindennapi. A kereszt alatt összeroskadó Jézus alakja mellett felfedezhetünk két másik alakot is. Balról egy afroamerikai férfit láthatunk, jobbról pedig Szent Terézia Benediktát, közismertebb nevén Edith Steint. Mindketten az élet peremvidékére szorult embereket jelképezik, akiket hovatartozásuk miatt vetettek meg az emberek. A bal oldali férfi a rabszolgakereskedelem, Edith Stein pedig a holokauszt áldozata. A festmény ábrázolási kontextusában erős és fontos mondanivalót hordoz. Jézus a szenvedésében közösséget vállal azokkal az emberekkel is, akik a későbbi korokban szenvednek a megkülönböztetéstől, kitaszítottságtól. Ugyanakkor a Jézust követő alakok is mind kereszteket cipelnek, így a közösségvállalás fordítottan is igaz. Mindaz, aki vállalja élete keresztjét, Jézussal vállal sorsközösséget és mélyebb kapcsolatba kerülhet vele.

Szerző: Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Forrás és fotóromkat.ro

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41