Kerkai Jenőre emlékeznek Csesztregen

Csesztreg
Egész éves programsorozatot szervez 2024-ben Csesztreg községe Kerkai Jenő jezsuita szerzetes emlékére. A KALOT mozgalom megalapítója 120 éve született ezen a településen.

 

Fülöp András, az esemény szervezője elmondta, hogy az emlékezés jegyében hirdetik meg a szervezők a Kerkai 120 Emlékévet, melynek megnyitója január 28-án Csesztregen lesz a 8.30 órakor kezdődő szentmisén, melyet dr. Márfi Gyula nyugalmazott érsek mutat be Molnár Árpád plébánossal. A szentmise után érsek atya a Kerkai Házban az Istenkeresés útjain című könyvét mutatja be, illetve kötetlen beszélgetésre lesz mód. Fülöp András hozzátette, hogy fontosnak érzi az egyházközség, hogy a jelen kor társadalmi kérdéseire, problémáira is hiteles válaszokat kapjunk. 

Mondhatni az egész település összefogott hogy megvalósulhasson ez az emlékév, Csesztreg önkormányzata, a Kerkai Jenő Általános Iskola, a jezsuita rend, a KDNP Zala vármegyei csoportja, a KÉSZ zalaegerszegi csoportja is támogatják az eseményt.

Programokból sem lesz hiány, Csesztregen, magában a vármegyében illetve országos érdekeltségű eseményeket is szerveznek, mint például a Kerkai Konferencia és Kerkai Esték. Az emlékév eseményei mindenkihez, és minden korosztályhoz szólnak. Mutatunk néhány programot:

Az ünnepélyes megnyitót követően Csesztregen február 16-án vetítéssel egybekötött előadást tart dr. Székelyhidi László professzor Afrika vallásosságáról.

  • Május 12-én, „Bibliai Kert” kerül átadásra diákok közreműködésével a Kerkai Ház udvarán, ezzel is népszerűsítve a Szentírás olvasását.
  • Júliusban két hétre 30 kárpátaljai hadiárvát látnak vendégül Csesztregen.
  • Augusztus 30-án Szendi László plébános Börtönnapló című könyvét mutatják be.
  • Szeptember 7-én, az egyházközség autóbuszos zarándoklatot szervez Celldömölkre a Mária búcsúba. 
  • Szeptember 22-én a búcsúi szentmisét Koronkai Zoltán jezsuita atya mutatja be, aki Kerkai Jenő életútjának kiváló ismerője és kutatója.
  • Október 18-án Doma Péter legújabb könyvét, A két ifjú című kötet ismerheti meg a közönség. Novemberben Budapesten tartják a Kerkai Konferenciát.
  • Csesztregen november 4-10-ig kerül sor a Kerkai Hét rendezvényére és november 10-én a 8.30 órakor kezdődő szentmisén zárjuk az emlékévet.

A további tervezett programok közt szerepel még Kerkai Emléktúra Csesztreg körül a jelzett turistautakon. Szeptember 21-én Zalaegerszegen hallgathat meg a közönség előadást Kerkai Jenő munkásságáról és a KALOT-ról Koronkai Zoltán jezsuita szerzetes közreműködésével. Ugyancsak Zalaegerszegen az év folyamán köztéri alkotást állítanak Kerkai Jenő tiszteletére.

-Az emlékévben Kerkai Jenő jelmondatára igyekszünk fordítani figyelmünket: „Krisztusibb embert, Életerős népet, Műveltebb falut, Önérzetes magyart!” – jelezte Fülöp András. – Láthatjuk, hogy a szocializmus és a jelen kor liberalizmusa micsoda károkat okozott az emberek lelkében, egymás közötti kapcsolatainkban. Lehet ez az esztendő a lelki megerősödés időszaka is imádságban, gyakori szentgyónásban, szentáldozásban.

Forrás: Zaol.hu/vasarnap.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41