Megkezdődött az Emberi Méltóság Stratégia trénerképzése

2022. jan. 18. (kedd) 09:45
Budapest

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolával és az Egyházi Fejlesztőkkel együttműködésben, az Emberi Méltóság Stratégia keretében 120 órás trénerképzést indított, melynek első alkalma 2022. január 18-19-én volt.

A szervezők célja az, hogy legyenek képzők, akik az Emberi Méltóság Stratégia szellemében és szemléletében, felkészülten és szakmai ismeretekkel is felvértezve tudnak képzéseket, szemléletformáló alkalmakat tartani elsősorban a szerzetesi célcsoportoknak: szerzeteseknek, szerzetesi intézmények tanárainak, munkatársainak, szülőknek, diákoknak.

A képzést a Sapientiával együttműködésben hirdették meg, a tréneri részt az Egyházi Fejlesztők nyújtják, a szakmai tartalmakat pedig az EM Stratégia munkatársai adják Rudan Mária vezetésével.

A képzés hat kétnapos, tematikus képzési alkalomból, két szupervíziós és egy zárónapból áll, amely szeptember 13-án lesz. A képzésnek a budatétényi Szent Arnold Lelkigyakorlatos Ház ad otthont.

A tematikus képzési napok a küldetés, a gyermekkor kultúrája, a keresztény emberkép, a rendszerszemlélet, a fejlődés és megelőzés, a jelző és támogató rendszer, a változás és nevelés, az emberi méltóság védelme az egyházban témákat ölelik fel.

Az első képzési nap délelőttje a megismerkedés ideje volt. A 18 résztvevő megosztotta egymással, mi szólította meg őket a képzésre jelentkezésben, meséltek motivációjukról, és hogy életük mely területén van jelen az emberi méltóság témaköre.

Ezután olyan gyakorlatok következtek, melyek segítették a résztvevők egymáshoz kapcsolódását, a közös emberi pontok felfedezését, mert úgy tud egy csoport jól együtt működni és dolgozni, ha ezek tudatossá válnak a kapcsolatainkban.

A délelőtt folyamán először Pau Tristany marista szerzetes számolt be személyes tapasztalatairól a gyermekek védelmében, majd az Emberi Méltóság Stratégiába való rendi bekapcsolódásukról és az oda vezető útjuk állomásairól. Véleménye szerint a szerzetesrendek bátran indultak neki ennek az útnak, és elöl járnak ebben. Szerinte nincs olyan szerzetesi intézmény, amit az emberi méltóság témája nem érint!

Majd Gulyás Péter egyházi fejlesztő bemutatta az Emberi méltóság Stratégiát, ismertette eddigi eredményeit, alapértékeit és a célcsoportokat. Hangsúlyozta a hosszútávú stratégia és a trénerképzés fontosságát, a párbeszéd és a nyitottság jelentőségét, és azt, hogy a félelemalapú, védekező álláspontból ki kell lépnünk, szükséges proaktívnak lennünk. Befejezésként kiemelte, hogy az emberi méltóság az integrált keresztény emberképen nyugszik.

Ezt követően Pontyos Tamás tréner vezetésével összegyűjtötték és megosztották a résztvevők egymással, hogy mit indítottak meg bennük az elhangzottak és milyen kérdéseik lettek ezek nyomán.

Délután Rudan Mária projektvezető bemutatta a képzés szakmai témaköreit és bevezette az első témakört, a gyermekkor kultúrájáról és a gyermeki jogokról. Az első szakmai téma közös feldolgozása után a szerződéskötés következett, amelyet a képzés résztvevői az igények megfogalmazásával és keretek kijelölésével közösen alakították ki.

Az első nap zárásaként Szabó Ágoston pszichológus Állj ki a másikért! elnevezésű csoportos gyakorlatot és beszélgetést vezetett, amely segített a csoporttagoknak az ide kapcsolódó saját élet-eseményeiket felismerni.

A képzés második napján hasonló intenzitással, a résztvevők aktív részvételével folyt a szakmai és tréneri munka. A második nap délutánján tudásban, élményekben, személyes tapasztalatokban gazdagodva azzal a bizalommal és reménnyel zárult a nap, hogy a képzés végére nem csak saját érintettségüket ismerik és dolgozzák fel a résztvevők, hanem arra is képesek lesznek, hogy mások élethelyzeteiben kompetens segítőként legyenek jelen, a szerzetesi intézményekben pedig avatott képzőként tudjanak hozzájárulni ahhoz a kultúraváltáshoz, amelyet a stratégia megfogalmaz.

 

További hírekért látogasson el az Emberi Méltóság Stratégia honlapjára:

https://emberimeltosag.hu/

Partnereink a képzésben:

https://egyhazifejlesztes.hu/

https://sapientia.hu/

 

Szöveg és fotó: Mészáros Anett/MSZKI

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41