Ferenc pápa beszéde a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend káptalanjához

2022. jan. 26. (szerda) 10:15
Róma


Január 24-én hétfőn délelőtt fogadta Ferenc pápa a francia alapítású Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend nagykáptalanját. Beszédében arra buzdította őket, hogy nevelési karizmájukkal, együttérző pillantással, új távlatok keresésével és az összetartozás építésével álljanak az új nemzedékek és a családok szolgálatában, egy átfogó humanizmusért és egy mind testvéribb világért.
 

 

A rend nevelési karizmájával az új nemzedékek és családok szolgálatában

Ferenc pápa beszéde kezdetén hálát adott a Szentlélek művéért, mely megnyilvánul a rend nevelési karizmájában, az új nemzedékek és a családok szolgálatában egy átfogó humanizmusért és egy mind testvéribb világért. Ma az emberi személy képzésének és nevelésének a kihívásaival állunk szemben – állapította meg a Szentatya. Hűen a rend alapítói, Szent Pierre Fourrier és Boldog Alix Le Clerc megérzéseihez, elköteleztétek magatokat a népoktatás, a hitre- és igazságosságra nevelés mellett, valamint a szegények szolgálatában. A számos országban, ahol működtök, legyetek missziós tanítványok, a remény és az öröm közösségei – bíztatta őket a pápa – minthogy a mai világban nagy a kockázata a sokféle, elnyomó fogyasztói kínálat miatt annak az individualista szomorúságnak, mely egy kényelmes és fösvény szívből fakad, a felületes élvezetek beteges keresése és az elszigetelt lelkiismeret miatt. Amikor a benső élet bezárul a saját érdekekbe, akkor ott nincs hely mások, így a szegények számára sem.

A változások mindig egy nevelési folyamatot igényelnek

A káptalan mottója a kongregáció „nevelési paktumát” elemzi, mely keresi a fiatalok elérésének a mai lehetőségeit, hogy hozzájáruljon átfogó fejlődésükhöz. Az élet útjának szüksége van a szolidaritásra alapozott reménységre és minden változás egy nevelési folyamatot igényel, hogy választ adhassunk korunk kihívásaira. Ezekkel szemben – hangzik a pápa kívánsága – az evangélium erejében edzett kongregáció adja vissza a fiataloknak az életkedvet és egy méltó társadalom építésének a vágyát.

Együttérző pillantás, új távlatok, összetartozás                        

A pápa az egyház nevében számít a nővérek munkájára, bízik bennük és tanúságtételükben. A jóság és igazság forrásaiból feltöltődve, közösségben a föltámadt Krisztussal, szeretetteli, gyengéd és együttérző pillantással tekintsenek a világra, különösképpen a társadalom hátrányos helyzetű rétegeire. Oktatói küldetésük így tud majd minőségi gyümölcsöket teremni  az emberek között a társadalom javára. Karizmájukkal új távlatokat nyithatnak meg a testvériség számára. A nevelés ugyanis mindig a remény aktusa, amely együtt-működésre és a közömbösség meddő, bénító logikájának átalakulására hív, amely képes befogadni közös összetartozásunkat. A Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend káptalanjához intézett beszéde záró részében Ferenc pápa a világjárvány okozta válság kapcsán azt kérte a nővérektől, hogy kerüljenek közelebb az elszigetelten, szomorúan és elcsüggedten élő emberekhez, majd a Miasszonyunk oltalmába ajánlotta őket.

 

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41