Miért várunk a Szerzetesek Terére?

2015. aug. 29. (szombat) 12:30

Kedves Barátunk! Nagy szeretettel várunk 2015. szeptember 18-19-én (péntek-szombat) a Szerzetesek Terén, amelyet a budapesti Március 15. téren és a Ferenciek terén rendezünk meg...

E terek és a hozzájuk kapcsolódó templomok másfél nap erejéig „nyitott kolostorrá”, a szerzetesekkel való találkozás helyszínévé válnak, ahol jelen lesz a magyarországi szerzetesrendek színe-java. A Szerzetesek Tere mintegy 100 szerzetesrend életének, imádságának, tevékenységének, kapcsolatainak több mint 24 órás keresztmetszete, ahol megnyitjuk számodra a szerzetesekkel való találkozás sokszínű lehetőségét. Legyél fiatal, idős, gyerek vagy felnőtt, egyedülálló, családos, barátaiddal, közösségeddel vagy egymagad érkező, katolikus vagy más vallású, útkereső vagy akár magad ateistának valló, ha szívesen élsz annak a lehetőségével, hogy betekints a szerzetesek életébe, ha szívesen beszélgetsz, mesélsz, vagy csak  másokat  hallgatnál, ez egy rendkívüli és emlékezetes alkalom erre.


A rendezvényen többek között fellép majd a  Kaláka együttes és az Octovoice jazz-acapella formáció. Világraszóló és egészen egyedi előadással érkezik Hegedűs Endre és felesége Katica, akik művésztársaikkal együtt nyolckezes zongoradarabot adnak elő a Nagyszínpadon. A Piarista Kápolnában Sík Sándor piarista költő és egykori tartományfőnök, cserkészvezető életét bemutató összművészeti előadásnak 
lehetünk szem- és fültanúi Dóczy Péter rendezésében. Ezen kívül, több mint tíz sátorban várunk Téged gasztronómiai, egészségügyi, tudományos, kulturális, sport és gyermekprogramokkal. Nekünk fontos, hogy „Veled együtt vagyunk rendben!” Fontos, mert a teremtett világ rendjében egymásra vagyunk utalva, egymást kiegészítve együtt vagyunk elegek ahhoz, hogy – Szentgyörgyi Albert szavaival élve – „szebbé tegyük a teremtés ránk eső zugát”.
Szeretettel, figyelemmel és a közösség élményével várunk téged és családodat, barátaidat minden programunkra, melyek ingyenesek!

Ulrik M. Monika SSND nővér,  a Szerzetesek Tere lelkes szervezője

 

„Ferenc pápa a 2015-ös évre meghirdette a Szerzetesek Évét. Ez az év nem csak arra lehetőség, hogy mi, szerzetesek, ránézzünk arra, hogy kik vagyunk és mi a hivatásunk, miért jó és szép egy egész életet Istennek adni, hanem alkalom arra is, hogy megmutassuk minden jószándékú embernek, kik is ma a szerzetesek, mivel foglalkoznak, milyen változatos módon szolgálják Istennek adott életükön keresztül a magyar társadalmat. A magyarországi szerzetesség, a szerzetesek szolgálatai ma nagyon sokszínűek: ennek a gazdagságát szeretnénk felvillantani a Szerzetesek Terének programjain keresztül, Budapesten, szeptember 18-19-én. Mi, magyar szerzetesek és szerzetesnők, szeretnénk ezen a Téren minél többekkel találkozni, és legalább valami kicsit adni az Evangéliumnak az öröméből, amit mi is Valaki mástól kapunk.”

Dr. Deák Hedvig OP domonkos nővér, a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának elnöke

 

„Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és minden erődből. Szeresd felebarátodat, mint önmagadat.” A Végtelen, Mindenható, Örökkévaló világon túli és mindenütt jelen lévő Isten léte tőlünk a szeretet teljességét kívánja. Ennek a teljességnek minden feltűnő és látható vállalása különösen is jel és tanúságtétel a belé vetett hitről és iránta érzett szeretetről. Mi, földi emberek, a saját eszközeinkkel tudjuk csak kifejezni ezt a teljes odaadást: az imádsággal, a másoknak szolgáló önzetlen áldozatkészséggel, és – igen – az önmegtagadással és a lemondással is. Lemondással akár olyan szép és jó dolgokról, amelyek emberségünkhöz tartoznak, de amelyek felett nagyobb érték is létezik, magának Istennek a valósága. Ezért hát a szegénység, a szüzesség és az engedelmesség három evangéliumi tanácsának a vállalása a mai világ előtt is beszédes tanúságtétel lehet a teljességről, az Istennel való szoros kapcsolat pedig már itt a földön a legnagyobb öröm és boldogság forrása. A Szerzetesek Tere minden résztvevője számára a hit örömét és Isten áldását kérem!

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41