Ugrás a tartalomra

A "Szerzetesek Éve Programsorozatot" az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 2.500.000 Ft összegű, vissza nem térítendő támogatással támogatta. Azonosító: EGYH-KCB-14-P-0123

szerzetesek tere Hazai
2015. augusztus 29. 12:30

Miért várunk a Szerzetesek Terére?

Kedves Barátunk! Nagy szeretettel várunk 2015. szeptember 18-19-én (péntek-szombat) a Szerzetesek Terén, amelyet a budapesti Március 15. téren és a Ferenciek terén rendezünk meg...

E terek és a hozzájuk kapcsolódó templomok másfél nap erejéig „nyitott kolostorrá”, a szerzetesekkel való találkozás helyszínévé válnak, ahol jelen lesz a magyarországi szerzetesrendek színe-java. A Szerzetesek Tere mintegy 100 szerzetesrend életének, imádságának, tevékenységének, kapcsolatainak több mint 24 órás keresztmetszete, ahol megnyitjuk számodra a szerzetesekkel való találkozás sokszínű lehetőségét. Legyél fiatal, idős, gyerek vagy felnőtt, egyedülálló, családos, barátaiddal, közösségeddel vagy egymagad érkező, katolikus vagy más vallású, útkereső vagy akár magad ateistának valló, ha szívesen élsz annak a lehetőségével, hogy betekints a szerzetesek életébe, ha szívesen beszélgetsz, mesélsz, vagy csak  másokat  hallgatnál, ez egy rendkívüli és emlékezetes alkalom erre.


A rendezvényen többek között fellép majd a  Kaláka együttes és az Octovoice jazz-acapella formáció. Világraszóló és egészen egyedi előadással érkezik Hegedűs Endre és felesége Katica, akik művésztársaikkal együtt nyolckezes zongoradarabot adnak elő a Nagyszínpadon. A Piarista Kápolnában Sík Sándor piarista költő és egykori tartományfőnök, cserkészvezető életét bemutató összművészeti előadásnak 
lehetünk szem- és fültanúi Dóczy Péter rendezésében. Ezen kívül, több mint tíz sátorban várunk Téged gasztronómiai, egészségügyi, tudományos, kulturális, sport és gyermekprogramokkal. Nekünk fontos, hogy „Veled együtt vagyunk rendben!” Fontos, mert a teremtett világ rendjében egymásra vagyunk utalva, egymást kiegészítve együtt vagyunk elegek ahhoz, hogy – Szentgyörgyi Albert szavaival élve – „szebbé tegyük a teremtés ránk eső zugát”.
Szeretettel, figyelemmel és a közösség élményével várunk téged és családodat, barátaidat minden programunkra, melyek ingyenesek!

Ulrik M. Monika SSND nővér,  a Szerzetesek Tere lelkes szervezője

 

„Ferenc pápa a 2015-ös évre meghirdette a Szerzetesek Évét. Ez az év nem csak arra lehetőség, hogy mi, szerzetesek, ránézzünk arra, hogy kik vagyunk és mi a hivatásunk, miért jó és szép egy egész életet Istennek adni, hanem alkalom arra is, hogy megmutassuk minden jószándékú embernek, kik is ma a szerzetesek, mivel foglalkoznak, milyen változatos módon szolgálják Istennek adott életükön keresztül a magyar társadalmat. A magyarországi szerzetesség, a szerzetesek szolgálatai ma nagyon sokszínűek: ennek a gazdagságát szeretnénk felvillantani a Szerzetesek Terének programjain keresztül, Budapesten, szeptember 18-19-én. Mi, magyar szerzetesek és szerzetesnők, szeretnénk ezen a Téren minél többekkel találkozni, és legalább valami kicsit adni az Evangéliumnak az öröméből, amit mi is Valaki mástól kapunk.”

Dr. Deák Hedvig OP domonkos nővér, a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának elnöke

 

„Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és minden erődből. Szeresd felebarátodat, mint önmagadat.” A Végtelen, Mindenható, Örökkévaló világon túli és mindenütt jelen lévő Isten léte tőlünk a szeretet teljességét kívánja. Ennek a teljességnek minden feltűnő és látható vállalása különösen is jel és tanúságtétel a belé vetett hitről és iránta érzett szeretetről. Mi, földi emberek, a saját eszközeinkkel tudjuk csak kifejezni ezt a teljes odaadást: az imádsággal, a másoknak szolgáló önzetlen áldozatkészséggel, és – igen – az önmegtagadással és a lemondással is. Lemondással akár olyan szép és jó dolgokról, amelyek emberségünkhöz tartoznak, de amelyek felett nagyobb érték is létezik, magának Istennek a valósága. Ezért hát a szegénység, a szüzesség és az engedelmesség három evangéliumi tanácsának a vállalása a mai világ előtt is beszédes tanúságtétel lehet a teljességről, az Istennel való szoros kapcsolat pedig már itt a földön a legnagyobb öröm és boldogság forrása. A Szerzetesek Tere minden résztvevője számára a hit örömét és Isten áldását kérem!

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41