Ugrás a tartalomra
normál Rendi Fotó galéria
2020. június 2. 15:00
Budapest

Pünkösd a szociális testvéreknél

A bencés lelkiségű szociális testvérek élete - szabályzatuknak megfelelően - a Szentlélekben gyökerezik. Nem meglepő tehát, hogy ebben a Szentléleknek szentelt közösségben legnagyobb ünnep a Pünkösd. Ilyenkor kerül sor a fogadalmak letételére, a különböző fogadalmi évfordulóhoz érkezett testvérek köszöntésére, és ekkor kezdődik a noviciátus is.

A Szentlélek nincs karanténba zárva, de a járvány miatt ebben az évben a Pünkösd ünneplése a Szociális Testvérek Társaságában is rendhagyó formában történt május 30-án, Pünkösd előtti szombaton.

A közösség nagy létszáma miatt a 40. és 25. jubileumát ünneplő testvérek - Czúcz Erzsébet, Egyed Gyöngyvér, Szabó Katalin és Gál Mária - köszöntése szombaton kora délelőtt virtuálisan, kizárólag a testvérek számára nyitott online térben történt meg, a személyes köszöntésre csak későbbi időpontban lesz lehetőség. Ugyancsak a technika eszközei révén kapcsolódtak be a Társaság tagjai az 5 új novícia felvételébe is.

Ezt követte a Mohos Gábor püspök atya által a Társaság anyaházában bemutatott szentmise, amire a hagyományoknak megfelelően, igaz, eltérő keretek között már a kültagok, családtagok, rokonok, barátok is „hivatalosak voltak”.

A szentmise keretében tett első fogadalmat a noviciátust befejező négy fiatal: Márton Etelka, Szabó Anikó, Rácz Borbála és Földváry Katalin. Az első fogadalmasok mellett fogadalmat újított két testvér a magyar kerületből, Svajcsik Zsófia Sára és Jobbágy Borbála. Az ünnepet még különlegesebbé tette, hogy a vírushelyzet miatt egy erdélyi és egy szlovák ideiglenes fogadalmas is együtt újított a magyar testvérekkel. Rajtuk kívül csak a Társaság elöljárói lehettek jelen a szűk körű, bensőséges ünnepen, amelynek azonban az egész országból és határainkon kívülről is sokan lehettek részesei az online közvetítés segítségével.

Püspök atya szentbeszédében a Krisztus-követés csodálatos távlatait állította a testvérek és mindannyiunk elé. A napi evangéliumból kiemelte Jézus és Péter apostol párbeszédét. Péter kérdésére, hogy Jánossal mi lesz, Jézus kitérő választ ad: Mit törődöl vele? Te kövess engem!

A meghívás – a körülményektől, a többiektől függetlenül - személyesen szól minden egyesünknek.

Egyikünk sem kap életút térképet arról, mi történik majd velünk életünk során. A kérés az, hogy bármi történik is velünk, ne másikra, ne a jövőre nézzünk, hanem az itt és mostban kövessük Jézust, hogy a mában bízzunk Benne. Ha nem így volna, magunkra, a saját erőnkre építenénk az életünket, nem Rá.

Figyeljük az idők jeleit, amelyek napjainkban különösen rámutatnak civilizációnk törékenységére. Ebben a rendkívüli helyzetben tanít minket Isten arra, hogy képesek legyünk megkülönböztetni, mi a fontos.  A legfontosabb, mindent megtenni, hogy élő kapcsolatban maradjunk Istennel, hogy legyünk a remény, örömhír emberei akkor is, ha időnként fel kell vennünk keresztünket.

Jézus nem ígérte a földi élet drámaiságának megszüntetését, de gyógyító, megújító, felemelő kegyelmét igen. A fogadalmat tevők figyelmét püspök atya arra hívta fel, hogy mindig lesznek nehézségek, de ez benső, mély örömmel jár együtt. Az öröm és a szenvedés összekapcsolódik: nem tud igazán örülni, aki nem szenvedett és nem tud igazán szenvedni, aki sosem örült, mert mindkettőhöz nélkülözhetetlen a nyitott szív. Ezért is van szükségünk egymásra, a közösségre – kapták  útravalóul és küldetésül a testvérek.

Németh Emma SSS

 

Forrás és fotó: Szociális Testvérek Társasága

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41