A Szalézi Család Napja 2021

2021. ápr. 21. (szerda) 11:15
Péliföldszentkereszt

Andrásfalvy János tartományfőnök atya vezetésével április 17-én, szombaton 10 órától 13 óráig tartották meg a Szalézi Család Napját Péliföldszentkereszten, amelyhez ezúttal is online formában kapcsolódhattak Don Bosco nagy szerzetesi családjának tagjai. 

 

A családi nap a tartományfőnök atya köszöntőjével kezdődött, majd a Szalézi Család egyes ágainak, illetve a szalézi rendházaknak a képviselői beszéltek az ott folyó életről, kezdeményezéseikről, terveikről.

Andrásfalvy János tartományfőnök köszöntötte a személyesen és online résztvevőket, majd kitért az idei év kiemelt témáira, aktuális jubileumaira (Albera-év, Szent József-év). Ezek után szólt a tartományban folyó jelentősebb építkezésekről (Nyergesújfalu – iskola bővítése, menza felújítása, Óbuda – oratórium, tartományfőnökség, Kazincbarcika – műhelyépület, Szombathely – kripta bővítése). Kiemelte azt az értékes segítséget, amit egyes intézmények, plébániák csoportjai, közösségei nyújtottak a járvány idején, végül pedig köszöntötte a legidősebb magyar szalézit, aki jelenleg Szikszay Sándor atya (81), a magyar Szalézi Családban pedig Annuska nővért (100) és Hamza Pálné szalézi munkatársat (93).

A Segítő Szűz Mária Leányai részéről Carolina Costabile nővér beszélt az újdonságokról a nővérek házai táján. Beszámolója elején említette a tordasi iskola átvételét, majd hozzátette, hogy szeptembertől átveszik a maklári iskolát is, ahol, nagyon hasonlóan a tordasihoz, olyan katolikusokat találtak, akik vágynak a szalézi karizmára. Örömmel jelezte, hogy van egy novíciájuk Castel Gandolfóban, egy posztulánsuk és egy jelöltjük is. Végül egy rövid videón keresztül mutatta be a nővérek életét.

A magyar szalézi munkatársak képviseletében Marillai Andrea, a munkatársak koordinátora vette át a szót. Kiemelte a személyes jelenlét fontosságát, amiből sajnos most a legkevesebb volt ebben az időszakban, ennek ellenére igyekeztek találkozni, akár személyesen, akár online formában. Kitért arra is, hogy a munkatársak egyes csoportjai igyekeznek tettlegesen segíteni a rászorulóknak, emellett természetesen az ima segítségével is kapcsolatban vannak egymással. Sárvári Miklós, a munkatársi formáció felelőse felhívta a figyelmet a formáció fontosságára, valamint annak erejére, hogy az imádságban hordozzák a szalézi szerzeteseket és egymást. Örömmel mondta el, hogy mintegy 50 fő készül jelenleg a szalézi munkatársi hivatásra országszerte. Bángi-Magyar Anna, az egyesület titkára kiemelte a kapcsolattartás fontosságát a szórványban élő munkatársakkal, majd szólt az őszre tervezett régiós találkozóról. A beszámoló végén a koordinátor néhány mondatban kitért a régiós kapcsolattartásra is.

A volontáriákról (VDB) Kukuczka Robert atya, a Szalézi Család ezen ágának asszisztense beszélt. A világban mintegy 3800 nővér van jelen, akik nem közösségben, hanem a világban, „titokban” élnek megszentelt életet, és akik közül Magyarországon jelenleg csak 3 aktív tag van, ezért intézményileg a szlovák volontáriákhoz tartoznak. Robert atya bemutatta a volontáriák intézményét, majd kitért a magyar VDB-k találkozásaira, lelki életükre és kérte a Szalézi Család tagjait, hogy imádkozzanak újabb hivatásokért.

Németh Ádám a Szalézi Voltnövendékek Egyesületének szervezetéről beszélt, amelynek hivatalos magyarországi megalakításán egy ideje aktívan tevékenykedik. Ismertette a Szalézi Család ezen ágának felépítését, tevékenységét és eredményeit, részletezte a munkát, amit a szervezet hazai életrehívása érdekében végbevisznek és ismertette az ezzel kapcsolatos terveket.

Ezek után egyes szalézi házak igazgatói számoltak be az ott zajló tevékenységekről.

Elsőnek Csány Péter atya vette át a szót. Rámutatott a lelkipásztori helytállásra, a rendtársak munkájára a járvány idején. Domonkos atya a fiatalokkal tartotta a kapcsolatot, akik szép számban animátorkodnak, ministrálnak, részt vesznek az imaalkalmakban, a programok szervezésében. Nagyböjtben újszerű utakon fordultak Isten felé. Domonkos atya elkezdte megépíteni a Remény útját, Péter atya 40 napos online „szeretetkúrát” ajánlott fel a Facebookon. Vendrey Gábor atyát a hétköznapok folyamatos jelenléte jellemzi, állhatatos munkája, a sport, egészséges életmód, lankadatlan imádság… A fejlesztések között említette a bővítéseket a kriptában, a pince rendbehozását, a kármelita nővérektől kapott „csecsemő Máriát”, az új stációkat, az új hírlevelet, az új templomlépcsőn folytatott munkálatokat. 

De Rossi atya először a péliföldszentkereszti temető kibővítéséről szólt, majd a szalézi közösség lelkipásztori területeit részletezte:1. plébániák, pincék megáldása, nagyböjti misék, húsvéti szertartások; 2. oratórium, online képzések, nyári előkészületek; 3. magyar falu pályázat, geotermikus fűtési rendszer, ifiház bejáratának szigetelése, stabil internet; 4. a látogatóközpontban a játszótér bővítése, vízelvezetés, simogató kialakítása, motoros emlékmű szerepel a tervek között; 5. csendes nagyböjt, online misék folyamatos közvetítése, Szent József szobor felújítása, az Örömút projekt is folyamatban van.

Kazincbarcikáról Ábrahám Béla rendházigazgató számolt be. A közösség 7 szerzetesből áll. Az idei évben született meg egy régi projekt életrehívása - a Műhelyiskola „az utolsó utáni esélynek is adjunk még egy esélyt” – Fülöp Tibor nagyon sokat van közöttük, nem csak a fiatalokkal, hanem a nevelőkkel is foglalkozik, ami nagyon fontos. Kirner Zoltán atya iskolalelkész, de nagyon sok más helyen is talált magának tennivalót a járvány idején, főleg személyes beszélgetések formájában. Kővári László pappászentelése május 24-én lesz. Sivadó Balázs a gimnázium „motorja”, nagyon jól megtalálta a hangot a tanárokkal, fiatalokkal, a „hittan projekttel” foglalkozik, hogy ne csak egy unalmas tanóra legyen a hittan. Jó gyakorlat ez, ami talán más intézményeknek is adhat segítséget. Vitális Gábor atyának köszönhetőnek 2020. december 17. óta együtt lakik az új rendházban az egész közösség. A megismerés, tapasztalatok gyűjtésének időszakát élik ezzel kapcsolatban. Július 21-től indult a FETE Sajókaza hosszú távú felzárkóztató program.

Claudius Misquitta atya az újpesti szalézi rendházban folyó munkáról szólt, amely szervezetileg Péliföldszentkereszthez tartoznak; ez előnyös a közösségi alkalmak szempontjából (rekollekció, ünneplés). Három templomot látnak el innen: Baross-utca, Újpest-Megyer (egyben) és a Clarisszeum. Újpest-Megyeren sokrétű lelkipásztori munkát végeznek, Hartai Gábor atya foglalkozik a csoportokkal (munkatársak, cserkészek). A Clarisseumban Márkus Zoltán atya a plébánosi kormányzó, amikor a járvány megengedte, aktív élet folyt itt a munkatársakkal. Négy iskolában is tevékenykednek: Péter-Pál iskolában Zoli atya, aki örömmel jár oda, Gábor atya az állami iskolában tart hittant, Claudius atya pedig a Számalkban és a Metában (1800 18 év feletti diák), ahol nagyon izgalmas az egész evangelizáció. Amikor csak lehet, oratóriumi programokat is próbálnak megvalósítani Emmanuel segítségével, aki a ministránsokkal és az animátorokkal foglalkozik. Online oratóriumokat szerveznek a járvány ideje alatt.

Az óbudai történésekről Tran Dinh Biet Pál atya, a rendház vikáriusa, templomigazgató mondott néhány szót, mivel az igazgató, Sabu atya Indiában tölti szabadságát. Óbuda tanulmányi házként is működik, 3 kispap van, akik teológiát tanulnak (Kovács Sándor, Emmanuel és Tóth Péter), Dávid pedig nyelvkurzuson vesz részt. Sok programot online valósítanak meg, mint pl. az animátorok képzését és a hittanórákat. Jani Áron testvér röviden szólt az óbudai építkezésekről, a munkálatok aktuális állásáról mutatva néhány képet, amelyek várhatóan nyáron be is fejeződnek.

A tartományfőnök atya zárszavában megemlítette, hogy május 9-én lesz a péliföldszentkereszti búcsú szabadtéri szentmisével, a kibővített temető megáldásával, május 24-én, pünkösdhétfőn pedig Kővári László pappá szentelése Kazincbarcikán.

A Szalézi Családi Nap a kegytemplomban 12.30-kor kezdődő szentmisével zárult, amelyet a YouTube-on keresztül követhettek azok is, akik a programon a világhálón keresztül vettek részt.

Forrás és fotó: www.szaleziak.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41