A Szalézi Család Napja 2022

Péliföldszentkereszt
Kibővített tartományi napot tartottak április 23-án Péliföldszentkereszten a magyar szalézi szerzetesek, meghívva a Szalézi Család országunkban jelen levő ágainak – a szalézi szerzetesek, a szalézi nővérek, a szalézi munkatársak és a volt növendékek - képviselőit egy közös családi együttlétre.

Az előző évben a járvány miatt csak kevesen vettek részt személyesen ezen az összejövetelen, de az idén már bátrabban lehetett tervezni. A nap Andrásfalvy János tartományfőnök atya köszöntőjével kezdődött, amelyben röviden beszámolt a legutóbbi időszakban történt és a várható fontosabb eseményekről, majd a jelenlevők csoportokban három előadást hallgathattak meg.

A Segítő Szűz Mária Leányai Intézménye az idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját. A rend magyarországi múltjáról és jelenéről Tóth-Ugyonka Helga beszélt, majd Nagy Ágnes nővér számolt be a nemrégiben átvett maklári iskolában folyó munkáról. „Nem ronthatunk ajtóstól a házba: először katolikussá, majd szalézivá kell tennünk az átvett intézményt” – emelte ki Ágnes nővér. Elmondta, hogy olyan apróságokkal kezdték, mint a hétfői „jóreggelt”, a lelki feladatok, a szalézi ünnepek. Nagy örömükre szolgál, hogy a gyerekek és a pedagógusok lassan már kezdenek nyitni, a gyerekek örömmel jönnek a szalézi lelkigyakorlatokra. Costabile Carolina nővér a jelen helyzetről mondott néhány szót – 10+4 nővér három helyszínen, két közösségben, egy Rómában tanul - és felsorolta a várható eseményeket, melyek közül legjelesebb a Mazzarello Mária ünnep és az örökfogadalomtétel.

A szalézi szerzetesek részéről a szombathelyi közösség tagjai várták az érdeklődőket egy tartalmas beszámolóval és finom oratóriumi teával, amit Domonkos atya készített. A szombathelyi szalézi jelenlét múltjába Csány Péter igazgató atya tartott megfogható elemekkel tarkított, élvezetes beszámolót, a jelenről pedig a közösség legifjabb tagja, Berkeczi Szabolcs beszélt. Az oratórium hangulatát Domonkos atya idézte fel, végül pedig egy közös énekkel búcsúztak a lelkes hallgatóságtól.

„Szaléziak vagyunk, ti is – mi is” – kezdte előadását Bángi-Magyar Attila, a szalézi munkatársak koordinátora, aki a Szalézi Család tagjainak igyekezett képet adni a magyar szalézi munkatársak jelenlegi helyzetéről és terveiről. Arról is szó esett, milyen helyet foglal el ez a csoport a Szalézi Családban és milyen  együttműködési lehetőségek vannak, illetve lehetnének még a szerzetesi család többi ágával.

Délben szentmisével ünnepelték Szent Adalbert vértanú, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye védőszentjének ünnepét. A szertartást Segítő Szűz Mária áldással zárta a tartományfőnök, majd együtt elfogyasztották a remek ünnepi ebédet, folytatva a családias beszélgetést a gazdagon terített asztal mellett.

 

Forrás és fotó: www.szaleziak.hu

Videók

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41