Sok embert üldöznek vallása miatt és tartanak rabszolgasorban

Róma
Ferenc pápa a Vatikánban fogadta a Trinitárius Nemzetközi Szolidaritás konferencia résztvevőit. A fogolykiváltó rendként is ismert kongregáció tagjait arra biztatta, hogy fáradozzanak a vallásszabadság tiszteletben tartásáért, és a rabszolga sorban élő férfiak, nők és gyermekek felszabadításáért.

Ferenc pápa örömmel üdvözölte a szervezet tagjait, akik nemcsak elméleti szinten védik a vallásszabadságot, hanem gondjaikba veszik a hitük miatt üldözött és bebörtönözött embereket. Emellett a római Angelicum Pápai Szent Tamás Egyetemen a vallásszabadságról tartott tanulmányi kurzust hirdettek, melyet a trinitáriusok alapítójáról, Mathai Szent Jánosról neveztek el. A nyolc évszadra – vagyis Assisi Szent Ferenc idejére - visszatekintő karizmához hűen ma is szükség van arra, hogy felszabadítsák a rabszolgákat, legyenek azok keresztények, vagy muzulmánok. Mathai Szent János egy új rendet hozott létre a világban való apostolkodásra, melyet III. Ince pápa jóváhagyott és teljes támogatásáról biztosított.

Jézus felszabadított minket

A Legszentebb Szentháromság Rendjét fogolykiváltó szerzetesrendként ismerjük. Elgondolkodtató ez a szókapcsolat: Szentháromság és fogság. Jézus első beszéde jut eszünkbe a zsinagógában az elnyomottak felszabadításáról. Jézus az Atya küldötte, akit a Szentlélek vezérel, benne működik a Szentháromság. Krisztus vérét adta felszabadításunkért, és műve folytatódik az egyház küldetésében. A trinitáriusok rendjében szinte szó szerint megnyilvánul ez a küldetés – mutatott rá a pápa.

A gonoszság minden országban jelen van

Karizmájuk sajnos ma is igen időszerű, hiszen még mindig túl sok férfi, nő és gyermek kénytelen embertelen körülmények között, rabszolgaként tengetni életét. Másfelől pedig a vallásszabadságot nagyon sok helyütt lábbal tiporják: van, hogy nyíltan és erőszakosan, van, hogy rejtve és alattomosan. A Szentatya szabadon fogalmazva hozzátette: Volt idő, amikor az emberiséget szokás volt jókra és rosszakra osztani. „Ez az ország jó...” – „De hisz bombákat gyárt!” – „De jó.” – „Ez pedig rossz...” Márpedig nem így van, a gonoszság mindenkit áthatott és minden országban vannak jók és rosszak. A gonoszság ma mindenütt, minden államban jelen van. Még talán a Vatikánban is!” – mondta a pápa. A trinitárius rend tagjait a Szűzanya és Mathai Szent János oltalmába ajánlotta és áldásával búcsúzott tőlük. Ez alkalommal is elnézést kért amiatt, hogy kénytelen ülve fogadni köszöntésüket, mivel nagyon fáj a térde.

 

Forrás és fotó: vaticannews.va

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41