A szalézi világ összefogása Ukrajnáért

2022. már. 3. (csütörtök) 09:45
Mindenhol

A szalézi világban se szeri se száma azoknak a tevékenységeknek, amelyekkel az ukrán lakosságot, a háború áldozatait támogatják. Az imakezdeményezések és a béke iránti érzékenyítés, valamint az együttérző demonstrációk szinte spontán módon terjedtek el a Szalézi Családban minden szinten. Ezzel párhuzamosan konkrét kampányok indultak, különösen a vészhelyzetek kezelésére legjobban felkészült szervezetek részéről, hogy szükség szerint anyagi segítséget nyújtsanak.

Még nem áll rendelkezésre teljes lista arról, hogy mi mindent tesznek a szaléziak világszerte, ám az ANS-hoz érkezett jelentések, a Szalézi Missziós Iroda Koordinációs Irodája munkájának és a vészhelyzetek kezelésének is köszönhetően, egyelőre a következőket emelhetjük ki:

Olaszország Lombardia-Emilia tartomány (ILE) erőfeszítései egy légvédelmi menedék építésének finanszírozására Lviv gyermekei számára. A kampányt az "Opera Don Bosco onlus" alapítvánnyal együttműködve hajtják végre, amelynek elnöke Giordano Piccinotti SDB.

Spanyolországból a madridi Szalézi Missziós Iroda, a "Misiones Salesianas" is lépéseket tett, és már kiosztotta az első pénzeszközöket az alapvető szükségletek fedezésére .

"A szaléziak azonnali segítséget kértek tőlünk, hogy a menhelyen elhelyezett embereknek vizet, tartós élelmiszert (konzerv, rizs, polenta, tészta, bébiétel üvegesben) garantálhassunk. Matracra, ágyra, hálózsákra van szükségük, takarók és hálózsákok, valamint személyes higiéniai termékekre (szappan, fogkrém, fogkefe, pelenka) és orvosi kellékekre (például kötszerek, tapaszok, fertőtlenítőszerek és sóoldat)” – számol be a torinói „Missioni Don Bosco” , amelynek az egyik küldöttje februárban Ukrajnában járt.

Az ír szaléziak bejelentették, hogy megkezdték az alapvető szükségleti cikkek és pénzeszközök gyűjtését az ukrán vészhelyzet céljaira.

Ugyanez történt Németországban is, ahol a "Don Bosco Mission Bonn" elindította adománygyűjtő kampányát.

Végül, de nem utolsósorban a varsói Szalézi Misszió Iroda már a háború kitörésének első óráitól kezdve kampányt indított.

A vészhelyzettel szembesülve a Don Bosco Youth Net, a szalézi ifjúsági szervezetek európai hálózata is működésbe lépett, amely partnerszervezetei között terjeszti - tájékoztatással és kommunikációval - a menekültek jogaiért és befogadásával kapcsolatos jelzéseket és iránymutatásokat, valamint szolidaritási, jótékonysági és béketudatossági kezdeményezéseket szervez és ezekben vesz részt.

 

ANS-Róma/Szaléziak.HU

Forrás és fotó: szaleziak.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41