Ugrás a tartalomra
rólunk és tőlünk Hazai
2019. április 5. 12:15
Esztergom

Szelfi egy rászorulóval

„Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok...”

Az ételosztásnál kígyózó sorok. Kéregető emberek az aluljárókban. Cigány gyermekek az osztályban. Fogyatékossággal élő felnőtt a tömegközlekedésen. Mindannyiunk számára ismerős képek ezek, társadalmunk peremének látható lenyomatai.

Sok szervezet dolgozik velük és értük. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés keretében - Erdő Péter bíboros kérésére - alakult meg a Karitatív Bizottság. A Bizottság tagjai és élharcosai az Országos Katolikus Karitász, a budapesti Szent Erzsébet Karitász Központja, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Szent Egyed Közösség, a Csak Egyet Szolgálat és a Ferences Szegénygondozó Nővérek. Több más karitatív szervezettel is tervezik az együttműködést.

Milyen ötletekkel és módokon? Milyen pályázati lehetőség kerül majd a fiatalok kezébe? Mi az az „Ezerarcú szeretet” kiállítás? Ezekről beszélgettünk Takács Mária Klarissza ferences szegénygondozó nővérrel, a Bizottság koordinátorával.

A Karitatív Bizottság szívében tartja a társadalom peremére szorult embertársakat, akik nehezített szociális, anyagi és lelki körülmények között élnek. Tagjai feladatuknak érzik, hogy közvetítsék a kenyérben jelenlévő Krisztus szeretetét, és lehetővé tegyék számukra, hogy részesülhessenek abból az örömből és ünnepből, amire a magyar és a világegyház is készül.

„A rászoruló embertársakban hangsúlyosan jelen van Isten, fontos, hogy ők is megérezzék, részesei az Egyháznak ” – vallotta Klarissza nővér. „Ezt a jelenlétet különböző utakon és programokon próbáljuk megvalósítani, például a Kongresszus záró szentmiséjén és fáklyás felvonulásán való részvételük segítésével, odajutásuk támogatásán keresztül.”

Ilyen programterv a Kongresszus nyitómiséjét megelőző napra tervezett szeretetvendégség is. Hatszáz-nyolcszáz főt szeretnének vendégül látni, terített, ünnepi asztalnál, ennek helyszínéül az egyik budapesti teret jelölték ki. „Úgy gondoltuk, hogy mi menjünk ki hozzájuk, oda, ahol jelen vannak” – tette hozzá Klarissza nővér. „Hús-vér módon kell közel hozni azt a szeretetet, amit Isten ad nekünk. Az Eucharisztia lényegét nem mindenki érti.” Ez a szeretetvendégség Erdő Péter bíboros köszöntőjével és asztali áldásával veszi majd kezdetét, aki kiemelten fontosnak tartja ezt az eseményt.

Egy kiállítással is színesíteni fogják a Kongresszus programját, ennek címe „Ezerarcú szeretet” lesz. A Műcsarnok három termében három tematika alapján rendezik be a kiállítást. Ezek a témák: történelmi dimenziók az egyház szociális és karitatív múltjáról; a körülöttünk élő testvérek; valamint a széleskörűen gazdag, jótékony tevékenységek. Kreatív ötletekben nincs hiány: a Bizottság szeretné a kiállítás témáját „kivinni” a városba is, terekre, metrófeljárókra. A fiatalokat egy pályázati kiírással vonják be a kezdeményezésekbe, „Készíts szelfit egy rászorulóval” felhívással, ami személyes találkozásra és kapcsolatteremtésre biztat. A legjobb beküldött képek díjazásban részesülnek. A további tervek között szerepel véradás szervezése, kisfilm készítése a kenyérről, illetve életképekből összeállított keresztút szabadtéren.

Klarissza nővér és a lelkes csapat hittel és frissességgel teli tevékenysége inspiráló lehet mindenki számára, aki tenni szeretne a rászorulókért.

Forrás és fotó: https://www.iec2020.hu/hu/hirek-sajto/szelfi-egy-raszoruloval

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41