Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2015. november 17. 10:00
Tihany

Szent Ányos ünnepe Tihanyban

Hálaadó szentmisével emlékeztek a Tihanyi Bencés Apátság és templomának védőszentjére, Szent Ányosra.

Szent Ányos ünnepén, november 17-én Alberto Bottari de Castello c. érsek, apostoli nuncius mutatta be latinul a szentmisét az ünnepre zarándokló hívek jelenlétében. Vele együtt koncelebrált Márfi Gyula veszprémi érsek, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát. A szerzetesek évében a tihanyi bencés közösséggel ünnepelt Dékány Sixtus zirci ciszterci apát, Fazakas Márton csornai premontrei apát és a régióban élő szerzetesek képviselői. Az ünneplők között voltak egyházmegyés lelkipásztorok, valamint a veszprémi Boldog Gizella Szeminárium elöljárói és növendékei.

A szentmise kezdetén Korzenszky Richárd perjel, a tihanyi bencés közösség elöljárója köszöntötte a megjelenteket. A szerzetesek évében külön öröm, hogy szerzetesek élhetnek az 1055-ben alapított kolostorban, ahol többször megszűnt kényszerből a szerzetesi élet mondta el a perjel. A Szent Ányos püspök tiszteletére végzett esti dicséret zsoltárai vezették be a szentmisét, amelynek szentbeszédét az egykori pannonhalmi bencés diák, Dékány Árpád Sixtus ciszterci apát mondta.

Beszédében a szerzetesek küldetéséről és hivatásáról szólt. Ha valaki elszánja magát a szerzetesi életre a világ szemében lehetetlenséget mer vállalni, azonban ezt azért teszi, mert érzi magában a kegyelem bátorítását, erejét. Örök életet akar és nem csak valamilyen életet. E tekintetben minden keresztény ember élete nagyon hasonló. A szerzetes valójában elöl jár, hogy bátorítsa a többieket ezen az úton. Jellé kell, hogy legyen, hangsúlyozta az apát. A szerzetesi élet mibenlétét Szent Benedek a fáradalmas engedelmességben, az önakaratnak a szolgálat céljával való felcserélésében, alárendelésében állapítja meg. Az önakaratról való lemondás, az engedelmesség áldozata. Mindezt azért teszi, mert Isten szeretetének vonzásában él és akar élni. A szerzetes nem más, mint az az ember, aki szentté akar válni, hogy másokat is megszenteljen. Az igazi keresztény ember is ilyen természetesen. Egyszóval Isten embere. A szerzetes nemcsak tanítvány, nemcsak küzdő, nemcsak Krisztus követő, hanem valójában mester is. A szerzetes nem csupán önmagáért az ami. Imádkozzál és dolgozzál! Ora et Labora! – e kettős hivatás áll minden egyes szerzetes előtt – zárta beszédét a zirci apát.

A szentmise végén a nuncius örömét fejezte ki, hogy ismét ebben a szép templomban lehet, ilyen ősi falak között, és részt vehetett ezen az ünnepségen.

A szentmise befejezése előtt Korzenszky Richárd perjel Vajda Sámuel emlékérem kitüntetést adott át Horváth Imréné Aradi Teréznek, aki keresztelése óta, több mint 90 éve már a templom híve, és unokája is itt mutathatta be újmiséjét.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Kovács Tibor István

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia vándortábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek vándortábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Szilvásy László SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41