Szociális intézményeink vezetőinek találkozója

Budapest
Ismét találkoztak a szerzetesi fenntartású szociális intézmények vezetői. Az eseménynek a szerzetesi iroda adott helyet november 8-án. A találkozóra - már megszokott módon - az ország egész területéről érkeztek az intézményvezetők, és a témát látva többen az intézmény gazdasági vezetőjével együtt jöttek.

 

Az első előadást Benkóczy Máté a Servitor Nonprofit Kft. ügyvezetője tartotta Energiabeszerzés és -gazdálkodás 2022-23 címmel.

Az előadásban arról beszélt, hogy milyen szerződéses feltételek megtartására kell kiemelten figyelni az idei év folyamán. Milyen megtakarítási lehetőségei vannak egy intézménynek, illetve, hogy a Servitor keretszerződés milyen védelmet és lehetőséget biztosít a megtakarításra és egyes kockázatok csökkentésére.

Az előadás után kérdésekre válaszolt a gazdasági szakember. Sok gyakorlati tanács hangzott el, hogy az intézmények mivel tudnak spórolni az energiaárak nagymértékű növekedése miatt kialakult helyzetben. A résztvevők maguk is megosztották egymással gyakorlati tapasztalataikat.

A második előadás szerzője Dr. Vukovári Viktor ügyvéd, munkajogi szakjogász személyesen nem tudott részt venni a találkozón, de elküldte előadásának ppt-jét és részletes vázlatát.

"A kötelező szülőtartás: az erről szóló jogszabály kimondja, hogy a nagykorú gyermeket peres eljárással kötelezhetik arra, hogy anyagilag rászoruló szülője vagy rokona számára tartásdíjat fizessen. Így az idősek eltartásának felelőssége némileg áthárulhat a családtagokra. Ezzel a törvénnyel azonban kevesen vannak tisztában, és a köztudatban számos tévhit és félinformáció kering a valódi alkalmazásával kapcsolatban is. Így hát ideje tiszta vizet önteni a pohárba: mit jelent pontosan a kötelező szülőtartás, mikor kerülhet sor peres eljárásra, és hogy néz ki a jogszabály alkalmazása a gyakorlatban, különös tekintettel a szociális törvény szerinti jogterületre?"

Az előadás részletesen foglalkozott a térítésidíj és annak behajthatóságának kérdésével. A jelenlegi helyzetben, amikor a fenntartóknak és az intézményeknek emelniük kell a térítésidíjat az igen nagy mértékben megnövekedett energiaárak miatt, ez különösen fajsúlyos kérdéssé vált.

Az előadást Formanek Tamás ismertette vázlatosan, aki az egész találkozó szervezője és vezetője volt a nap folyamán. A rövid ismertetést sok kérdés és élénk beszélgetés követte, belenyúlva az ebédidőbe is. Ezt követően a szerzetes iroda szendvics ebédre látta vendégül a résztvevőket, akik tovább folytatták a beszélgetést és a nehéz helyzetek megbeszélését.

A délután vendége Riedel Miklós, a ferences tartományfőnökség főépítésze volt, aki Úton a fenntarthatóság felé címmel tartott nagyon érdekes előadást. Előadásában azt fejtegette, hogy az energia nem véges. Az a kérdés, hogy miként jutunk hozzá és hogyan gazdálkodunk vele. Az építészet eszköztárát mutatta be képekkel illusztrálva. Előadásában nagyobb távlatba helyezte a jelenlegi energiaválságtól sújtott helyzetet. Ezt követően  élénk beszélgetés alakult ki, hogy a gyakorlatban milyen lehetőségei vannak az intézményeknek, hogy csökkentség energiaszükségletüket, az épületek adottságait figyelembe véve.

A találkozónak csak az a gyakorlati tény vetett véget, hogy a résztvevőknek, akik közül sokan messziről érkeztek, még haza is kellett jutniuk.

 

Forrás és fotó: Formanek Tamás/MSZKI

 

 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41