Szociális intézményeink vezetőinek találkozója

Budapest
Ismét találkoztak a szerzetesi fenntartású szociális intézmények vezetői. Az eseménynek a szerzetesi iroda adott helyet november 8-án. A találkozóra - már megszokott módon - az ország egész területéről érkeztek az intézményvezetők, és a témát látva többen az intézmény gazdasági vezetőjével együtt jöttek.

 

Az első előadást Benkóczy Máté a Servitor Nonprofit Kft. ügyvezetője tartotta Energiabeszerzés és -gazdálkodás 2022-23 címmel.

Az előadásban arról beszélt, hogy milyen szerződéses feltételek megtartására kell kiemelten figyelni az idei év folyamán. Milyen megtakarítási lehetőségei vannak egy intézménynek, illetve, hogy a Servitor keretszerződés milyen védelmet és lehetőséget biztosít a megtakarításra és egyes kockázatok csökkentésére.

Az előadás után kérdésekre válaszolt a gazdasági szakember. Sok gyakorlati tanács hangzott el, hogy az intézmények mivel tudnak spórolni az energiaárak nagymértékű növekedése miatt kialakult helyzetben. A résztvevők maguk is megosztották egymással gyakorlati tapasztalataikat.

A második előadás szerzője Dr. Vukovári Viktor ügyvéd, munkajogi szakjogász személyesen nem tudott részt venni a találkozón, de elküldte előadásának ppt-jét és részletes vázlatát.

"A kötelező szülőtartás: az erről szóló jogszabály kimondja, hogy a nagykorú gyermeket peres eljárással kötelezhetik arra, hogy anyagilag rászoruló szülője vagy rokona számára tartásdíjat fizessen. Így az idősek eltartásának felelőssége némileg áthárulhat a családtagokra. Ezzel a törvénnyel azonban kevesen vannak tisztában, és a köztudatban számos tévhit és félinformáció kering a valódi alkalmazásával kapcsolatban is. Így hát ideje tiszta vizet önteni a pohárba: mit jelent pontosan a kötelező szülőtartás, mikor kerülhet sor peres eljárásra, és hogy néz ki a jogszabály alkalmazása a gyakorlatban, különös tekintettel a szociális törvény szerinti jogterületre?"

Az előadás részletesen foglalkozott a térítésidíj és annak behajthatóságának kérdésével. A jelenlegi helyzetben, amikor a fenntartóknak és az intézményeknek emelniük kell a térítésidíjat az igen nagy mértékben megnövekedett energiaárak miatt, ez különösen fajsúlyos kérdéssé vált.

Az előadást Formanek Tamás ismertette vázlatosan, aki az egész találkozó szervezője és vezetője volt a nap folyamán. A rövid ismertetést sok kérdés és élénk beszélgetés követte, belenyúlva az ebédidőbe is. Ezt követően a szerzetes iroda szendvics ebédre látta vendégül a résztvevőket, akik tovább folytatták a beszélgetést és a nehéz helyzetek megbeszélését.

A délután vendége Riedel Miklós, a ferences tartományfőnökség főépítésze volt, aki Úton a fenntarthatóság felé címmel tartott nagyon érdekes előadást. Előadásában azt fejtegette, hogy az energia nem véges. Az a kérdés, hogy miként jutunk hozzá és hogyan gazdálkodunk vele. Az építészet eszköztárát mutatta be képekkel illusztrálva. Előadásában nagyobb távlatba helyezte a jelenlegi energiaválságtól sújtott helyzetet. Ezt követően  élénk beszélgetés alakult ki, hogy a gyakorlatban milyen lehetőségei vannak az intézményeknek, hogy csökkentség energiaszükségletüket, az épületek adottságait figyelembe véve.

A találkozónak csak az a gyakorlati tény vetett véget, hogy a résztvevőknek, akik közül sokan messziről érkeztek, még haza is kellett jutniuk.

 

Forrás és fotó: Formanek Tamás/MSZKI

 

 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41