Új gyümölcsfeldolgozó üzem a ciszterci nővéreknél

2022. már. 9. (szerda) 09:00
Kismaros

Március 7-én Kismaroson átadták a ciszterci nővérek Boldogasszony monostorának új gyümölcsfeldolgozó üzemét.


 A manufaktúra küldetése kettős: segítséget nyújt a környéken élő kistermelőknek az alapanyagul szolgáló gyümölcs felvásárlásával és egyben a termelésen és értékesítés keresztül hozzájárul a nővérek önfenntartásához. Az átadáson jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Rétvári Bence területi országgyűlési képviselő és Dr. Horváth Olga O.Cist., a kismarosi monostor apátnője. Az átadást követően Marton Zsolt váci püspök megáldotta a gyümölcsfeldolgozót.

A kismarosi ciszterci Boldogasszony monostor szerzetesei a 90-es évek végén kezdtek el a monostor környezetében termett ribizliből lekvárt készíteni először csak saját fogyasztásra. 2003-tól nagyobb mennyiségben vásároltak fel bodzát és főleg piros bogyós gyümölcsöket a környékükön élő kistermelőktől kölcsönös segítségnyújtási céllal. A szörpök, lekvárok, ivólevek és teák előállítása hamarosan üzemi körülmények közé került szolgálva a monostor megélhetését, de teljesítve a közvetett evangelizációs küldetést is, amelyet a szerzetesek magukénak vallanak: munkájukon és a termékeken keresztül Isten szépségét és jóságát hírül adni a világnak. A ciszterci rend tagjai hagyományosan mezőgazdasági munkát végeztek évszázadok óta, ezért a kismarosi nővérektől sem állt távol ez a feladat. Egészséges alapanyagokat dolgoznak fel, kímélő technológiával, tartósítószerek nélkül és figyelnek arra is, hogy a csomagolás esztétikus legyen.

A most átadott üzem alapkövét 2018-ban tették le, több mint 350 millió forintos állami támogatásból épült meg három ütemben. A korszerű manufaktúra létesítésével kevesebb idő alatt, jobb minőségben, modern gépek segítségével tudják folytatni a tevékenységet. Az üzem éves termelése a tervek szerint és a próbaidő tapasztalatai alapján közel 10 t/év lehet. A gépek karbantartása és szállítási feladatok kivételével minden munkafolyamatot a nővérek végeznek mindennapi életük részeként. A termékeket egyházi központokban, látogatóközpontok ajándéküzleteiben, néhány piacon, vásárcsarnokban tudják értékesíteni.

Az átadáson jelen volt és köszöntőt mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Rétvári Bence területi országgyűlési képviselő és Dr. Horváth Olga O.Cist., a kismarosi monostor apátnője. Az átadást követően Marton Zsolt váci püspök megáldotta a gyümölcsfeldolgozót. Ezt követően a vendégek üzembejáráson ismerkedtek meg a munkafolyamatokkal. A gépek mellett kiállított tablók a kezdetektől a mai állapotig kísérik végig a manufaktúra fejlődést.

 

Forrás és fotó: vaciegyhazmegye.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41