Új gyümölcsfeldolgozó üzem a ciszterci nővéreknél

2022. már. 9. (szerda) 09:00
Kismaros

Március 7-én Kismaroson átadták a ciszterci nővérek Boldogasszony monostorának új gyümölcsfeldolgozó üzemét.


 A manufaktúra küldetése kettős: segítséget nyújt a környéken élő kistermelőknek az alapanyagul szolgáló gyümölcs felvásárlásával és egyben a termelésen és értékesítés keresztül hozzájárul a nővérek önfenntartásához. Az átadáson jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Rétvári Bence területi országgyűlési képviselő és Dr. Horváth Olga O.Cist., a kismarosi monostor apátnője. Az átadást követően Marton Zsolt váci püspök megáldotta a gyümölcsfeldolgozót.

A kismarosi ciszterci Boldogasszony monostor szerzetesei a 90-es évek végén kezdtek el a monostor környezetében termett ribizliből lekvárt készíteni először csak saját fogyasztásra. 2003-tól nagyobb mennyiségben vásároltak fel bodzát és főleg piros bogyós gyümölcsöket a környékükön élő kistermelőktől kölcsönös segítségnyújtási céllal. A szörpök, lekvárok, ivólevek és teák előállítása hamarosan üzemi körülmények közé került szolgálva a monostor megélhetését, de teljesítve a közvetett evangelizációs küldetést is, amelyet a szerzetesek magukénak vallanak: munkájukon és a termékeken keresztül Isten szépségét és jóságát hírül adni a világnak. A ciszterci rend tagjai hagyományosan mezőgazdasági munkát végeztek évszázadok óta, ezért a kismarosi nővérektől sem állt távol ez a feladat. Egészséges alapanyagokat dolgoznak fel, kímélő technológiával, tartósítószerek nélkül és figyelnek arra is, hogy a csomagolás esztétikus legyen.

A most átadott üzem alapkövét 2018-ban tették le, több mint 350 millió forintos állami támogatásból épült meg három ütemben. A korszerű manufaktúra létesítésével kevesebb idő alatt, jobb minőségben, modern gépek segítségével tudják folytatni a tevékenységet. Az üzem éves termelése a tervek szerint és a próbaidő tapasztalatai alapján közel 10 t/év lehet. A gépek karbantartása és szállítási feladatok kivételével minden munkafolyamatot a nővérek végeznek mindennapi életük részeként. A termékeket egyházi központokban, látogatóközpontok ajándéküzleteiben, néhány piacon, vásárcsarnokban tudják értékesíteni.

Az átadáson jelen volt és köszöntőt mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Rétvári Bence területi országgyűlési képviselő és Dr. Horváth Olga O.Cist., a kismarosi monostor apátnője. Az átadást követően Marton Zsolt váci püspök megáldotta a gyümölcsfeldolgozót. Ezt követően a vendégek üzembejáráson ismerkedtek meg a munkafolyamatokkal. A gépek mellett kiállított tablók a kezdetektől a mai állapotig kísérik végig a manufaktúra fejlődést.

 

Forrás és fotó: vaciegyhazmegye.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41