Ugrás a tartalomra
beszámoló Hazai Fotó galéria
2020. augusztus 29. 10:00 to 2020. augusztus 30. 9:45
Budapest

Ünnep a Budapesti Szent Ferenc kórházban

Keresztelő Szent János vértanúságának ünnepén tartotta az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció és a Budapesti Szent Ferenc Kórház tavaly átadott kápolnája megáldásának első évfordulóját.

A  2020. 08. 29-én 10 órakor tartott ünnepi szentmisét Michael August Blume SVD, alessanói címzetes érsek, pápai nuncius celebrálta. A nuncius kiemelte, hogy Keresztelő Szent János kétezer évvel ezelőtt meghirdette a zsidó népnek, hogy a Megváltó közel van. János halála Jézus halálának próféciája, amelyben a hatalmas igazságtalanság Isten terve szerint megváltássá válik minden benne hívő számára.

Az alkalom keretében megáldásra kerültek a kápolna újonnan elkészült "Nyolc boldogság" üvegablakai. Pál Csilla, a Szent Ferenc Kórház kommunikációs igazgatója köszöntő beszédében elmondta, hogy azok a nyolc boldogság tematikájára épülnek, és érdekességük, hogy minden egyes ablakon egy bibliai növény ábrázolása látható, úgymint olajfa, ciprusfa. A festmények Asztal Gábor grafikusművész alkotásai. Az ő nevéhez fűződik az oltárkép is, a festett ablakok megvalósítása pedig Soós Károly munkája. A kórház kertjében felállított Krisztus-szobor és szoborkert, Major József adománya, akinek az volt a kérése, hogy a szobrot egy olyan környezetben állítsák fel, ahol az alkalmat nyújthat az elmélkedésre. A szoborkert látványterve Mészáros Zoltán munkája, a kivitelezést a Rotor Kft. végezte, a növénykert Török Renáta és Török Richárd tájépítész tervei alapján készült, az ide kerülő növények pedig a Budai Kertcentrum ajándékai.

A nuncius homiliájában beszélt arról, hogy János halála Jézus halálának próféciája. A Corpus - amelyet ma a kórház udvarán megáldott - számunkra Krisztus halálon aratott győzelmének a jele. A művészeti alkotáson a fakereszt nem látható, azonban a szenvedést Krisztus arcán és egész testén látjuk. Párkányi Raab Péter Corpusa nem csak szép, annál több, lélekre ható kisugárzása is van. Ebben a szoborban benn van a fájdalom, a szenvedés, de a hit is, hogy lesz feltámadás, mondta az adományozó Major József beszédében.

Az ünnepség keretében a szobor és szoborkert megáldása során köszönetet mondott Dr. Toldy-Schedel Emil főigazgató, aki többek között hangsúlyozta, hogy olyan kórház kertjében állunk, ahol nem csak tulajdonosi szinten van jelen az egyház, hanem papjai, szerzetesei konkrétan a betegágy mellett dolgoznak. A mai Európában ez a gyakorlat nem jellemző, pedig a többi egyházi fenntartású kórházban is meg kellene valósítani. A főigazgató hangsúlyozta, hogy bár az egészségügy nehéz helyzetben van, de a betegek helyzete még nehezebb.

Lucetta M. Velebná rendi elöljáró az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció részéről köszönetet mondott a nuncius úrnak, az alkotó művészeknek és mindenkinek, aki közreműködött az alkotások elkészítésben és felállításában. 
 

Forrás és fotó: Formanek Tamás/MSZKI szociális intézményi tanácsadó

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41