A gondolatszabadságért

2020. szep. 30. (szerda) 09:00
Moszul

Október 22-én ítélik oda az idei Szaharov-díjat, melyet az emberi jogok és a gondolatszabadság védelméért osztanak ki. A jelöltek között van Najib Mikhael Moussa domonkos, moszuli érsek, aki sokat tett az iraki nép és kultúra megőrzéséért az Iszlám Állam terrorszervezet előretörése idején.

Louis Raphaël Sako bíboros, babiloni káld pátriárka 2019. január 25-én, Pál apostol megtérése ünnepén iktatta hivatalába Najib Mikhael Moussa káld katolikus érseket. Az ünnepi eseményt Moszul város Szent Pál székesegyházában tartották.  A domonkos rendi szerzetes lelkipásztori szolgálatán túl azzal vált ismertté a világon, hogy 2014-ben az úgynevezett Iszlám Állam harcosaitól értékes ősi keresztény kézirattekercseket mentett meg. 800 történelmi dokumentumról van szó, melyek a XIII. és a XIX. század között íródtak. Érdeme elismeréseként az Európai Parlament jelölte őt a 2020-as Szaharov-díjra a gondolatszabadságért. Mint ismeretes, a kitüntetést minden évben olyan személyeknek és szervezeteknek osztják ki, akik az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelméért küzdenek.

A moszuli érsek az Asianews hírügynökségnek adott interjújában megtiszteltetésnek és bátorításnak nevezte a jelölést, mely minden irakinak szól, és egyben adózik a sok ártatlan áldozat emléke előtt. A domonkos szerzetes gondozott és digitalizált korábban több száz ősi - arámi, arab és más nyelven – írt kéziratot, több ezer könyvet és világi leveleket. Az Európai Parlament közleménye megállapítja: 1990-től kezdve hozzájárult a keleti egyház több, mint nyolcezer kötetének és 35 ezer dokumentumának megőrzéséhez. „Golyók süvítettek a fejünk fölött, mialatt próbáltunk fedezékbe húzódni az értékes kötetekkel megrakodva” – emlékszik vissza a főpásztor, aki szerint Szaharov-díjra való jelölése olyan, mintha aláírnák e kéziratok minden egyes lapját. Emellett emléket állít az ártatlan áldozatoknak, különösen a jazidi közösségnek, ennek a békés népnek, akik valódi tragédiát éltek át, és akikhez az érsek személyesen kötődik.

A moszuli érsek így folytatta: „Ahhoz, hogy a kéziratok és az emberek megmeneküljenek a terroristák támadása alatt, nagyon sok kézre lett volna szükség. Azt kértem akkor Istentől, hogy adjon nekem tíz lábat és tíz kezet, hogy menthessem a könyveket és az embereket. Isten pedig úgy válaszolt, hogy sok fiatalt küldött segítségemre, akikkel ezt a küldetést véghez vittük. Egy emberként állt mellénk a nép, a muzulmánok is rendkívüli munkát végeztek, hogy segítsék a keresztény családokat és megmentsék kulturális örökségüket.”

Najib Mikhael Moussa meggyőződése, hogy valódi békére van szüksége Iraknak, ahol a lakosság az állampolgári alapelv szerint alkot közösséget, legyőzve a faji, vallási, etnikai korlátokat. „Félő, hogy Irakot a szomszéd országok és külső erők igázzák le. Ez elfogadhatatlan: nem engedhetjük meg, hogy az Iszlám Állam terrorszervezete helyébe más, talán még veszélyesebb erők lépjenek. Az emberi méltósághoz hozzátartozik az iskolai és vallási nevelés, képzés. Az tanintézményekben, templomokban és mecsetekben minden eszközzel meg kell fékezni a gyűlöletet, és pozitív hangon kell beszélni, elősegítve a békét és a testvériséget. A nevelés a legjobb fegyver az elmaradottság és a rossz leküzdésére” – mondta még a moszuli káld katolikus érsek. (...)

Forrás és fotó: vaticannews.va

 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Stomfai Zsófia

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
Dobszay Benedek OFM - EM szakmai vezető
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41