Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi Fotó galéria
2015. november 6. 10:00 to 2015. november 7. 9:45
Szeged

A Küldetéses Ember Iskolája - Nevelési konferencia

2015. november 6-7-én Szegedre hívtuk meg valamennyi iskolánk, missziónk nevelőit az immár hagyományos közös nevelési konferenciára. Idén is nagy létszámban, 350-en vettek részt budapesti, debreceni, szegedi és makói iskoláinkból, délvidéki és erdélyi misszióinkból, nővérek és civil munkatársak egyaránt.

Néhány éve találtunk rá arra a kifejezésre, hogy az iskolanővéri iskola a "küldetéses ember iskolája", hiszen a nővérek és a világi munkatársak együtt arra törekszünk, hogy Terézia anya karizmája és a Küldetéstek van szellemében Krisztus küldetését éljük apostoli szolgálatunkban. Előadások, műhelymunkák, beszélgetések, találkozások keretében törekszünk arra, hogy megosszuk munkatársainkkal iskolanővéri karizmánkat, együtt erősödjünk az iskolanővéri iskola identitásában, és közösen képződjünk szakmailag.

Az idei meghívó szövegéből:

Kedves Nővérek, kedves Kollégák!

Közeledik éves kétnapos nevelési konferenciánk időpontja.  „Az iskolanővéri iskola a küldetéses ember iskolája” – idén is ez a mottónk. Lobmayer M. Judit  tartományfőnöknő szavait tolmácsolva:

„Sokan közületek ismerik az iskolanővérek jelenlegi nemzetközi irányvonalának Terézia anyától származó jelmondatát: „A SZERETET NEM VÁRHAT”. Szeretnénk, ha a konferencia során nemzetközi irányvonalunk további fontos kulcsszavai is tudatosodnának bennünk: az iskolanővéri nevelés ÁTFORMÁLÓ, GYÓGYÍTÓ, KIBONTAKOZTATÓ NEVELÉS. Miközben nevelünk, AZ IGAZSÁGTALANSÁGOK GYÖKERÉIG ÉRÜNK ÉS GYÓGYÍTUNK.”

Az idei műhelyek is a tavalyi hármas tematika szerint szerveződtek:

spiritualitás, hitre nevelés, újraevangelizáció;
módszertani innovációk, a frontális oktatás alternatívái;
női és férfi identitás, koedukáció.

Az első nap a nyitó szentmise után Lobmayer M. Judit nővérnek és dr. Tornay Krisztina M. Petra nővérnek, a konferencia főszervezőjének előadásával indult: ők az iskolanővéri örökségről és karizmáról és annak a világi munkatársakkal való megosztásáról szóltak. Ezután dr. Katona György, a Nyugat-Magyarországi Egyetem dékánja tartott előadást a modern számítógépes játékok világáról, azoknak az oktatásba is beilleszthető, a mai gyerekek számára vonzó aspektusairól.

A délutáni szakmai műhelyeket este könyvbemutató követte: idén jelent meg az Acta Historica Hungarica SSND, a Boldogasszony Iskolanővérek magyarországi történetével foglalkozó sorozat második kötete. A könyv három szakdolgozat anyagát tartalmazza, melyek 1858-tól 1989-ig tárgyalják a Boldogasszony Iskolanővérek magyar rendtartományának történetét. A kötet szerkesztőjével, Erdős Istvánnal valamint a szerzők közül Tornay Krisztina M. Petrával és Lobmayer M. Judittal Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae Iskolaközpont főigazgatója beszélgetett.

A másnapi előadásokban a szerzetességről, a szerzetesi iskolák és a modern világ kapcsolatáról beszélt dr. Görföl Tibor teológus és dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát. Ezt követően a műhelyekben bemutatkoztak az iskolanővérek délvidéki és erdélyi missziói, valamint kerekasztal beszélgetésekre nyílt alkalom zenepedagógiáról, óvodapedagógiáról, a koedukáció és a férfi- és nőnevelés tapasztalatairól. Dr. Várszegi Asztrik és Görföl Tibor válaszoltak az előadásukkal kapcsolatos kérdésekre, az INPP fejlesztő pedagógiai képzésen részt vett munkatársak pedig megvitathatták a módszer gyakorlati alkalmazásának tapasztalatait.

A konferencia záró szentmiséjét dr. Kiss-Rigó László, szegedi püspök mutatta be a felújított Fogadalmi templomban, melynek végén a 350 pedagógus égő mécsessel vonult a dómtérre, és az iskolanővérek jelvényének alakzatát felvéve búcsúzott egymástól.

 

Forrás és fotó: Boldogasszony Iskolanővérek

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41