Örömlátogatás a nagykárolyi piarista nővéreknél

Nagykároly
Ez a történet akkor kezdődött, amikor Molnár Lehel atya továbbította az egyetemi KM csoportok felé Bori nővér megkeresését, hogy a nagykárolyi gyermekotthonban szeretettel várnak nyárra olyan önkénteseket, akik segítenek a gyerekek körül.

 

A mi csoportunkból (KMECS038 – a legfiatalabb pesti egyetemista KM csoport) azonnal jelentkeztünk néhányan, és rövid szervezés után augusztus 18-án el is indultunk Nagykárolyba.

A nővérek több mint 20 gyermeket, fiatalt nevelnek gyermekotthonukban nagy szeretetben, családias környezetben.

Ide érkeztünk meg éppen ebédre, amelynek végeztével már akadt is egy-egy kis barátunk a lakók közül. Ebéd után el is indultunk abba a közeli, erdő mélyi vadászkastélyba, ahol ezt a pár napot töltöttük. A mi kisbuszunkkal is jöttek gyerekek, így már az úton sok fontos infóra szert tettünk. Például, hogy Gyurika „rókázik” az utazástól, vagy hogy ők is ugyanolyan vacak zenét hallgatnak a „zenedobozból”, mint a magyarországi gyerekek.

Sok játékkal készültünk, amelyek mindegyike „bejött” a srácoknak. Volt szalagtépős, alszik a város (nyilván, ez hogyan is maradhatott volna el), foci fej, fej vagy írás, fejrecsapós, puff…, de aki akart, az színezhetett, kézműveskedhetett, és persze folyamatosan folytak focimeccsek is.

A számháború kártyákat az utolsó pillanatban vettük magunkhoz a KM szobából, és milyen jól tettük! Egy napot végig számháborúztunk az erdőben, ahol sosem látott zsivaj kíséretében küzdött meg egymással a kék és a sárga csapat. Az, hogy a kék csapat 4-szer is nyert, kizárólag a szerencsének köszönhető, legalábbis a sárga csapat szerint.

Az ott töltött napjaink egyértelmű fénypontja az utolsó esti tábortűz volt. A tűz körül elmeséltük az oda utunkat kicsit elferdítve. Eljátszottuk a pillangókkal való küzdelmünket még itt, Pesten (Nem fogsz te pillangó szállni), a böglyökkel való kemény csatát a határon (Bögöly, dögölj), az úton olvasott western regény lényegét (Kerek erdő mélyén), a medve vadászatot (Menjünk medvét vadászni), a favágást (Az erdőbe fát vágni), és végül azt a törzsi táncot is megtanultuk, ami nélkül az őslakosok biztosan nem engedtek volna be bennünket Erdélybe (Vatantyu).

Csak két napot töltöttünk el a nagykárolyi gyerekekkel, de bőséggel jutott idő a játékon túl nagy beszélgetésekre, elmélyülésre, ünnepi étkezésekre és imádságra is.

Az utunkhoz kapott rendi támogatás, illetve a tartományfőnökségi dolgozók és a Piarista Testvériség tagjainak segítségével megvendégeltük a gyerekeket pizzával, fagyival, és az iskolakezdést is segítettük azzal a sok iskolaszerrel, amit el tudtunk vinni.

Csodaszép napok voltak! Bizonyosan mondhatjuk, hogy nemcsak Mariska, Mónika, Krisztián, Vivi, Misike, Daniella, Erika, Ági, Gyurika, Bálint, Alex, Szandi, Gabi, Melissza, Erik, Anita, Roxi, Arni, Katika és Angéla számára jelentett sok örömet ez a pár nap, de mi is feltöltődve, örömmel és hálával a szívünkben tértünk haza azzal az ígérettel, hogy megyünk még.

Dezső Timi, Hunyár Kenéz, Jaczkó Sanyi, Urbán Balázs, Wehner Zsiga

Forrás és fotó: piarista.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41