Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2020. augusztus 20. 9:15
Mátraverebély-Szentkút

Véget ért a ferences zarándoktalálkozó

Zarándoktalálkozót szerveztek a ferencesek Mátraverebély-Szentkúton. A kétnapos eseményre közel ötven fő érkezett, akik együtt vettek részt az esti fényünnepen, a virrasztáson, másnap pedig a Szent István király napi búcsún és a körmeneten. Az elmaradt zarándoklatot ezúttal a ferences testvérek egy csoportja járta végig.

Különleges zarándoklaton vettek részt augusztus 15. és 20. között a ferences közösség tagjai. A hagyományos Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat idén elmaradt, így a testvérek külső résztvevők nélkül, módosított útvonalon haladva tették meg az ötnapos utat, hogy szerda este megérkezve Mátraverebély-Szentkútra bekapcsolódjanak a zarándoktalálkozó programjába.

A zarándoktalálkozót még júniusban hirdette meg a rendtartomány, amikor világossá vált, hogy a járványügyi helyzet következtében el kellett halasztani a zarándoklatot. Az augusztus 19-én, szerdán kezdődő találkozó szentmisével indult, amelyen – a zarándoklatukról megérkező ferencesek mellett – közel ötven fő vett részt. A vacsora után fényünnep, majd virrasztás következett.

Másnap délelőtt a reggeli dicséret után a Cenacolo Közösség tagjainak tanúságtétele következett, majd elhangzott Krizsán Zoltán atya katekézise az Eucharisztiáról. Az ünnepi szentmisét Berhidai Piusz ferences tartományfőnök mutatta be. Szent István király napján több százan érkeztek a Kegyhelyre a környező településekről és az ország számos pontjáról.

A provinciális a mise bevezetőjében arról beszélt, hogy a közösségük tagjaival végigjárt gyalogút fontos tapasztalat volt számukra, és elmondta, milyen jó érzés volt megérkezni Szentkútra, amelyet minden ferences testvér az otthonának tekint. Hozzátette: „Ezeken a zarándoklatokon mindig a papi és szerzetesi hivatásokért könyörgünk az Úrhoz. Ezt a szándékot idén kiegészítettük a bűnbánatért való imádsággal. Szent Ferenc útján jó mindig úgy újrakezdeni, hogy bűnbánatot tartunk, és megerősítjük magunkban azt a hitet, hogy Isten irgalmas, aki az új élet és az újrakezdés lehetőségét adja nekünk.”

Prédikációjában a hivatásokról is elmélkedett; ennek kapcsán felidézte, amikor a zarándoklat egy napján valaki megkérdezte a csoporttól, hogy a szerzetesség, a zarándoklat kötelező, vagy önkéntes dolog. „Sokat kellett gondolkodnom a válaszon – mondta. – Szerzetesnek lenni nem hobbi, de nehéz eldönteni, hogy kötelező vagy önkéntes dolog. Hiszen szabadon vagyok keresztény, szabadon vagyok szerzetes. Nem kötelező, de mégis. Mert ha megérzem és elfogadom a Jóisten szavát, az kötelez engem: nem tehetem meg, hogy nem ezt csinálom. A mai evangéliumban is megjelenő okos ember úgy válik szabaddá, hogy elkezd ragaszkodni Krisztushoz; hallgatja az ő szavát, és közben kiteljesedik az élete. Kérjük ma ezt a kegyelmet, hogy váljunk evangéliumi okos emberré.”

A szentmise ünnepi körmenettel, Te Deummal és a himnusz eléneklésével zárult. A zarándoktalálkozó résztvevőinek kis csoportja egy rövid imádságra és áldásra gyűlt össze a templom előtti téren. Dobszay Benedek OFM, a találkozó szervezője búcsúztatta a jelenlévőket: „Rendhagyó volt ez az év, és ez a zarándoktalálkozó is, de nagyon örülünk, hogy eljöttetek, és reméljük, hogy jövőre ismét a teljes utat végigjárva érkezhetünk majd meg erre a szép ünnepre.”

Uram, légy az utazó társasága, irányadója az elágazásoknál! Adj neki erőt, amikor elgyengül, védelmezd veszély közben, oltalmazd az út során, adj árnyékot a nap hevében, világíts a sötétségben, nyújts vigaszt, mikor kedvét szegi és szilárdítsd meg szándékában! Ámen. (Zarándokok imája)

 

Forrás és fotó: Ferences Média/ferencesek.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41