Ugrás a tartalomra
beszámoló Rendi
2020. augusztus 20. 9:15
Mátraverebély-Szentkút

Véget ért a ferences zarándoktalálkozó

Zarándoktalálkozót szerveztek a ferencesek Mátraverebély-Szentkúton. A kétnapos eseményre közel ötven fő érkezett, akik együtt vettek részt az esti fényünnepen, a virrasztáson, másnap pedig a Szent István király napi búcsún és a körmeneten. Az elmaradt zarándoklatot ezúttal a ferences testvérek egy csoportja járta végig.

Különleges zarándoklaton vettek részt augusztus 15. és 20. között a ferences közösség tagjai. A hagyományos Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat idén elmaradt, így a testvérek külső résztvevők nélkül, módosított útvonalon haladva tették meg az ötnapos utat, hogy szerda este megérkezve Mátraverebély-Szentkútra bekapcsolódjanak a zarándoktalálkozó programjába.

A zarándoktalálkozót még júniusban hirdette meg a rendtartomány, amikor világossá vált, hogy a járványügyi helyzet következtében el kellett halasztani a zarándoklatot. Az augusztus 19-én, szerdán kezdődő találkozó szentmisével indult, amelyen – a zarándoklatukról megérkező ferencesek mellett – közel ötven fő vett részt. A vacsora után fényünnep, majd virrasztás következett.

Másnap délelőtt a reggeli dicséret után a Cenacolo Közösség tagjainak tanúságtétele következett, majd elhangzott Krizsán Zoltán atya katekézise az Eucharisztiáról. Az ünnepi szentmisét Berhidai Piusz ferences tartományfőnök mutatta be. Szent István király napján több százan érkeztek a Kegyhelyre a környező településekről és az ország számos pontjáról.

A provinciális a mise bevezetőjében arról beszélt, hogy a közösségük tagjaival végigjárt gyalogút fontos tapasztalat volt számukra, és elmondta, milyen jó érzés volt megérkezni Szentkútra, amelyet minden ferences testvér az otthonának tekint. Hozzátette: „Ezeken a zarándoklatokon mindig a papi és szerzetesi hivatásokért könyörgünk az Úrhoz. Ezt a szándékot idén kiegészítettük a bűnbánatért való imádsággal. Szent Ferenc útján jó mindig úgy újrakezdeni, hogy bűnbánatot tartunk, és megerősítjük magunkban azt a hitet, hogy Isten irgalmas, aki az új élet és az újrakezdés lehetőségét adja nekünk.”

Prédikációjában a hivatásokról is elmélkedett; ennek kapcsán felidézte, amikor a zarándoklat egy napján valaki megkérdezte a csoporttól, hogy a szerzetesség, a zarándoklat kötelező, vagy önkéntes dolog. „Sokat kellett gondolkodnom a válaszon – mondta. – Szerzetesnek lenni nem hobbi, de nehéz eldönteni, hogy kötelező vagy önkéntes dolog. Hiszen szabadon vagyok keresztény, szabadon vagyok szerzetes. Nem kötelező, de mégis. Mert ha megérzem és elfogadom a Jóisten szavát, az kötelez engem: nem tehetem meg, hogy nem ezt csinálom. A mai evangéliumban is megjelenő okos ember úgy válik szabaddá, hogy elkezd ragaszkodni Krisztushoz; hallgatja az ő szavát, és közben kiteljesedik az élete. Kérjük ma ezt a kegyelmet, hogy váljunk evangéliumi okos emberré.”

A szentmise ünnepi körmenettel, Te Deummal és a himnusz eléneklésével zárult. A zarándoktalálkozó résztvevőinek kis csoportja egy rövid imádságra és áldásra gyűlt össze a templom előtti téren. Dobszay Benedek OFM, a találkozó szervezője búcsúztatta a jelenlévőket: „Rendhagyó volt ez az év, és ez a zarándoktalálkozó is, de nagyon örülünk, hogy eljöttetek, és reméljük, hogy jövőre ismét a teljes utat végigjárva érkezhetünk majd meg erre a szép ünnepre.”

Uram, légy az utazó társasága, irányadója az elágazásoknál! Adj neki erőt, amikor elgyengül, védelmezd veszély közben, oltalmazd az út során, adj árnyékot a nap hevében, világíts a sötétségben, nyújts vigaszt, mikor kedvét szegi és szilárdítsd meg szándékában! Ámen. (Zarándokok imája)

 

Forrás és fotó: Ferences Média/ferencesek.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41